Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 0,16 % a zakončil obchodování na 35 333,47 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,20 % na 4 550,43 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil o 0,07 % na 14 241,02 bodu. Index volatility VIX stoupl o 1,85 % na 12,69 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o bezmála deset bazických bodů na 4,390 %. Ceny ropy se snížily o více než půl procenta, zlato zpevnilo o půl procenta a stříbro přidalo procento a půl. Bitcoin zlevnil o 1,7 % na 37 050 USD.

S&P 500 27. 11. 2023

Po čtvrtečním Dni díkůvzdání následovala slevová akce Black Friday, na niž v pondělí navázaly výprodeje pod heslem Cyber Monday. Společnost Adobe Analytics odhaduje, že zákazníci během této akce utratí rekordních 12 miliard USD. Jedná se o další známku zdraví amerického spotřebitele, napsala agentura Reuters. Výdaje spotřebitelů se na celkové ekonomické aktivitě v USA podílejí zhruba 70 %.

"Trhy si dávají pauzu, aby strávily zisky, které jsme zaznamenali v listopadu," konstatoval analytik Tom Hainlin ze společnosti U.S. Bank Wealth Management.

"Po čtyřech týdnech silné a pozitivní tržní aktivity vidíme, že si investoři dávají pauzu a zaměřují se na data," řekl šéf společnosti AXS Investments Greg Bassuk. "Tento týden se všichni zaměří na další údaje o inflaci a také na spotřebitelskou důvěru a výdaje, aby zjistili, zda spotřebitelé udrželi krok s akciovým trhem."

Odolnost spotřebitelů a napjatá situace na trhu práce při známkách útlumu ekonomiky nutí některé odborníky k úvaze, že se americká centrální banka sice nachází na konci cyklu zpřísňování měnové politiky, ale mohla by ponechat restriktivní úrokové sazby v platnosti déle, než se očekávalo. Většina investorů se domnívá, že Fed ponechá příští měsíc úrokové sazby beze změny.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍ SEANCE NA WALL STREET: https://www.investicniweb.cz/americke-akcie-27-listopadu-2023