Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  28.11.2023 06:11:28

Akciím na Wall Street se má dařit také v roce 2024. Někteří velcí hráči očekávají dvouciferný růst

Býk na Wall Street

Do konce letošního roku zbývá ještě více než měsíc, přesto se již objevují predikce analytiků pro rok 2024. Tedy pro volební rok, když na úvod listopadu je plánována volba prezidenta. Jako vždy otázkou zůstává, zda dojde k naplnění odhadů analytiků. Například při pohledu právě o rok zpět, řada výhledů optimismem rozhodně nehýřila. Akcie na Wall Street přitom nakonec zažívají velmi pozitivní rok. Při aktuálním pohledu na širší index S&P 500 u úrovně 4 550 bodů si letos připisují více než 18,5 %.  

Připomenout možno například banky Goldman Sachs či Bank of America (BofA), které ve svých predikcích očekávaly na konci letošního roku index S&P 500 na úrovni 4 000 bodů. BofA ve svém alternativním medvědím scénáři zmiňovala dokonce úroveň 3 000 bodů. Na druhou stranu z dlouhodobého hlediska banka tehdy zmínila býčí pohled, když v příštím desetiletí viděla roční výnos indexu S&P 500 na úrovni 8 %. Firma tehdy investorům doporučila, aby se tedy soustředili na maraton, a ne na sprint.

Banka totiž také stanovila šanci na dosažení kladného výnosu indexu, pokud jej investor drží jeden den, na „o něco více než hod mincí“, resp. na 54 %, zatímco při vlastnictví indexu S&P 500 na 10 letech je dle BofA šance na vydělání 94 %. „Akcioví investoři by měli hrát dlouhodobou hru místo toho, aby se soustředili na krátkodobá rizika,“ uvedla loni Savita Subramanian z BofA.

Její tým je pro příští rok ohledně amerických akcií optimistický, protože tamní korporace se přizpůsobily vyšším sazbám a zvládly makroekonomické otřesy. V poznámce dále dodali, že "výjimečnost USA je nedotčena". Americké akcie zkrátka vidí na nových historických maximech – index S&P 500 by měl dle BofA do konce příštího roku dosáhnout hodnoty 5 000 bodů.

Stejnou úroveň indexu predikují i analytici z RBC Capital Markets. Jsou však ještě větší optimisté. BMO a Deutsche Bank totiž index S&P 500 vidí až na hodnotě 5 100 bodů. Tedy oproti současnosti vidí zhruba 12% růstový potenciál.

Méně optimistická je Goldman Sachs, když tým Davida Kostina výhledově cílí index na 4 700 bodů. Růst by se měl odehrát v druhé polovině roku. „Odolný ekonomický růst na začátku roku přinutí trh stlačit současné ceny, když snižování sazeb Fedu začne ve druhém čtvrtletí,“ píše Kostin. Dále uvedl: „Nejistota amerických voleb bude tlumit chuť k riziku. Později v průběhu roku první snížení sazeb ze strany Fedu a vyřešení volební nejistoty zvedne ceny amerických akcií.“

Goldman Sachs také zmínila, že vzhledem k vysokým úrokovým sazbám hotovost bude alternativou. Domácnosti, podílové fondy, penzijní fondy a zahraniční investoři mají dohromady alokaci do akcií (48 %), která se ve srovnání s historií řadí na 97. percentil. Zkrátka většina těchto vlastnických kategorií bude v roce 2024 čistými prodejci akcií, uvedl Kostin. Na druhou stranu kombinace zpětných odkupů akcií společností a silných fúzí a akvizic má vést k tomu, že společnosti v roce 2024 nakoupí americké akcie v hodnotě 550 miliard dolarů (čistého).


Zdroj: Goldman Sachs

Francouzská Société Générale pak vydala dokonce podrobnější časový výhled vývoje na Wall Street. V úvodu roku 2024 má dle ní přetrvávat optimismus a index S&P 500 koketovat s maximy, resp. vyrůst na 4 750 bodů. Následně má však dojít k 12% poklesu k 4 200 bodům. Dané úrovně pak mají být právě příležitostí k nákupům, když index se má později v roce vracet zpět k maximům.

Michael Wilson z Morgan Stanley (zarytý medvěd z Wall Street) změnil svůj pohled na zmiňovaný benchmark v příštím roce. Očekává totiž růst zisků na akcii (EPS) o 7 %, potažmo růst příjmů o 4-5 %, v návaznosti tak vidí index S&P 500 vlastně na současných úrovních. Uvedl totiž hodnotu 4 500 bodů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688