msmt.cz (MŠMT)
Školství  |  26.11.2023 16:43:00

Otevřený dopis ministra školství, mládeže a tělovýchovy

Vážení rodiče,

o bracím se na Vás touto cestou s vědomím výjimečnosti situace, v níž se nacházíme. Pondělní stávka organizovaná školskými odbory nutně způsobí řadě z Vás komplikace , za které se Vám omlouvám .

Chtěl bych Vás ujistit o tom, že od nástupu do funkce ministra školství v květnu tohoto roku dělám vše pro to, abych vyjednal nárůst rozpočtu ministerstva školství, což se postupně daří. Byť státní rozpočet ještě není definitivně schválen, již teď je v něm kapitola školství jednou z mála, které i v době nezbytných úspor meziročně rostou, v našem případě zatím o osm miliard korun. Již teď je jisté, že státní rozpočet umožní zvýšení platů učitelů v souladu se zákonem a vzroste počet pedagogických úvazků v důsledku nových i dělených tříd . N ezmění se (a ani se měnit neměl) systém přidělování míst asistentů pedagogů. A ano, i přesto, že rozpočet školství příští rok poroste, budou v některých jeho částech nutná úsporná opatření. Mohu Vás nicméně ujistit, že se nechystají žádné „ drastické “ škrty , které by ohrozily kvalitu výuky Vašich dětí .  

Jsem přesvědčen , že skutečnou příčinou aktuální neshody je před lety nastavený způsob financování českého školství. J eho princip y , formulovan é mezi lety 201 6 a 201 8 , umožnily rychlé zvyšování počtu nových pracovních míst učitelů a dalších pedagogických pracovníků. Celý systém byl nastaven jako jakýsi automat na zv yšování výdajů , který nelze řídit v souladu s e skutečnými potřebami vzdělávacího systému a podle reálných možností veřejných financí . Je jasné, že nedostatky t akového systému se neukáží v době ekonomického růstu, ale právě nyní, v době ekonomické stagnace, kdy státní rozpočet musí každou korunu obrátit dvakrát, než ji vydá.  

Zavedený systém financování musíme proto opravit tak, aby byl lépe řiditelný, méně plošný a více cílil na priority a hlavně, aby byl dlouhodobě udržitelný . T edy byl efektivní a nevedl k nesplnitelným novým nárokům na personální kapacity. Za posledních pět let přibylo v základních a středních školách 40 000 nových pracovních míst . C elkem stát platí ve školství téměř 300 000 zaměstnanců. Toto tempo růstu může a vlastně musí postupně zpomalit a mířit ke stabilní hladině. Pokud by nové úvazky dále neřízeně rostly, nebude možné zvyšovat dostatečně rychle platy.  

Bolavým místem rozpočtu školství jsou pak po léta platy nepedagogických pracovníků, tedy školníků, kuchařek, administrativních pracovníků. Naše vláda jim právě proto od počátku minulého školního roku zvýšila tarify o 10 % . Navíc usiluji o to, aby, pokud to možnosti státního rozpočtu dovolí, byla v lednu tato část rozpočtu školství posílena. I veřejné školství však musí respektovat limity dané výkonností ekonomiky.  

Je pochopitelné, že každá snaha o opravu původního nastavení je v kontextu všech potíží s inflací, cenami energií a válkou blízko našich hranic přijímána částí kolegyň a kolegů ve školství s obavami. Se školskými odbory jednám průběžně od svého nástupu do funkce ministra. V posledních týdnech jsem jejich zástupce opakovaně žádal, aby srozumitelně f ormulovali podmínky, za kterých by mohli stávku odvolat nebo zmírnit. O nalezení přijatelného kompromisu jsem se snažil do posledních chvíle . Koalice v minulém týdnu potvrdila osmimiliardové navýšení rozpočtu a podpořila můj návrh modifikace systému financování pomocí novelizace školského zákona , což umožní mírnější regulaci maximálního počtu financovaných úvazkových hodin ve školá ch. S tímto výsledkem jsem se známil vedení odborů.  

Ještě jednou se Vám, vážení rodiče, omlouvám za potíže, které Vám stávka a spor způsobí. Samozřejmě za to nesu politickou odpovědnost. Stejnou odpovědnost ovšem nesu také za to, že způsob financování našich škol bude v souladu s ekonomickými možnostmi státu, bude transparentní pro daňové poplatníky a umožní férové odměňování všech zaměstnanců. Dosavadní systém selhává ve všech těchto směrech.  

J sem připraven dále jednat s odbory , s ředitel i různých typů ško l i dalšími nevládními organizacemi o tom, jak systém financování našeho školství opravit. A ocením , když kromě obav budou formulovat vlastní návrhy řešení. Spory jsou normální součástí demokratického politického života , k jejich řešení ale nevedou emoce , nýbrž věcné argumenty. S tímto cílem hledání racionálního řešení je pozvu ke kulatému stolu , který proběhne v prosinci .

S úctou

Mikuláš Bek
ministr školství, mládeže a tělovýchovy






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688