MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Investice  |  22.11.2023 16:07:02

„Platí, že buď budeme spolu jednat, nebo budete stávkovat“ (Ministr Stanjura)

 

Datum vydání: 21.11.2023
Zdroj: ČT24 – Události, komentáře, moderátorka: Jana Peroutková

Jana Peroutková, moderátorka
Ministr financí Zbyněk Stanjura. Dobrý večer.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Dobrý večer.

Jana Peroutková, moderátorka
A předseda Českomoravské konfederace odborových svazů pan Josef Středula, dobrý večer i vám.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Dobrý večer. Děkuji za pozvání.

Jana Peroutková, moderátorka
Se školstvím ani zdravotnictvím to nedopadlo. Nejste nervózní, pane ministře?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Nejsem.

Jana Peroutková, moderátorka
Jak to?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
No, aby byla nějaká dohoda, tak se musí chtít dohodnout obě strany, to se bohužel zatím nesplnilo. Za druhé chci říct, že žijeme v demokratické společnosti a každý má právo, aby protestoval, případně stávkoval, a já vlastně důvodům té stávky popravdě řečeno nerozumím.

Jana Peroutková, moderátorka
Tak si to necháme vysvětlit od pana Středuly.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Já jsem pro. A pak můžeme o tomu polemizovat, protože tomu opravdu nerozumím. Já jsem četl dopis rodičům, který zaslal šéf školských odborů. A když budu velmi slušný, tak je plný nepravd, fabulací, nepřesných odhadů, není tam skoro nic, kromě podpisů a funkce, co by odpovídalo realitě nebo pravdě.

Jana Peroutková, moderátorka
Tak k tomu se taky dostaneme, konkrétně i obecně. Pane Středulo, já vím, že jste dobrý rétor a mluvíte dlouho nebo umíte mluvit dlouho, zkuste teď třeba v pár bodech jenom říct, co vám vadí?

Josef Středula, předseda ČMKOS
Chápu, že pan ministr to nemůže chápat, to je zcela logické, obzvlášť, když je to protest právě proti vládě a tomu, co vláda dělá. A co se týká těch důvodů k protestu, je jich více, to není jeden. My jednáme o těch věcech opravdu dlouhodobě a začalo to vyhlášením stávkové pohotovosti kvůli konsolidačnímu balíčku, který s námi vláda neprojednávala. Připravovala to tajně a výsledek byl takový, jaký byl. Následně projednávání, kde jsme my připravili 9 bodů, vláda z toho si vzala 2,5 místo toho, aby s námi skutečně projednala to, že těch 9 bodů skutečně mělo hlavu a patu a byly skutečně dobré a důležité, takže to se také nestalo. Kolem jednání o platech, které začaly 30. března letošního roku, tak dodnes nemáme žádnou dohodu, protože vláda nechce přidat zaměstnancům prakticky nic, co se týká růstu tarifů a přiblížení se k inflaci. Propad je tak velký, že se blíží takřka k 20 % reálných mezd. Takže to jsou opravdu vážné věci. K tomu máme ještě důchody, ty byly předloženy tento týden. Máme zásadní rozpor v těch věcech, které tam jsou. Přestože vláda slibuje i v programovém prohlášení, například, že tam bude navržena možnost odchodu do důchodu pro těžké profese. Je tam nekonečný věk pro odchod do důchodu, což pan ministr říkal, že se to neprolomí, výsledek je takový, jaký momentálně je. Což může pro ročníky nad 2005 znamenat, že do důchodu půjdou možná kolem 70, možná přes 70 let svého věku a tak dál, a tak dál. Těch důvodů je opravdu velké, no a pochopitelně věc, kterou říkáme celou dobu, a to je enormní pokles životní úrovně zaměstnanců díky obrovské inflaci, která v České republice je.

Jana Peroutková, moderátorka
Vy říkáte, že vláda s vámi nevede sociální dialog, vy se tomu smějete a říkáte, že to tak není. Pánové, někdo se mýlí. No, usmál jste se?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ne, já jsem usmál tomu, že jsme něco chystali tajně, tomu jsem se usmál, ničemu jinému jsem se nesmál.

Jana Peroutková, moderátorka
Tak jak to je, pane Středulo. Takže kdybyste se s vládou sešli víckrát, protesty by nebyly. Takže je to o počtu schůzek?

Josef Středula, předseda ČMKOS
Ne, kdybychom hledali skutečně konsenzus, to znamená, kdyby to nebylo tak, že to je jako když vláda řekla třeba u konsolidačního balíčku, který sotva zveřejnila, že se vlastně není ochotná dohodnout na ničem. Tak jsme o tom přesvědčili vládu, že nám má dát prostor, abychom přišli s návrhy. My jsme přišli s 9 a místo toho, aby se opravdu vzali, protože to byla opravdu historická dohoda zaměstnavatelů i odborů, takže obou stran. Výsledek jaký je. V této chvíli tady máme třetí balíček.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Třetinu jsme akceptovali.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Protože u benefitu to byla jenom 50 % toho našeho požadavku, tam jsme požadovali, aby byly benefity v té stejné podobě, jako jsou dnes. Taky jsme říkali, že máte zastavit celou otázku DPH, která bude věci jenom zdražovat a ještě připraví veřejné rozpočty o čtyři miliardy korun, přesněji 4,1. To je z vašeho materiálu, který jste předložili. Takže místo toho, abyste šetřili, tak ještě vyhazujete další peníze oknem, což nedává žádný smysl. Takže my opravdu máme ty rozpory poměrně zásadní. No, a do toho přišla další vlastně rána. A to je otázka cen elektrické energie, odebrání dotací, což bude znamenat cenový růst. Zcela logicky. Další věc je třeba u takové vhodného stočného, tam to nebude o dva procentní body posunu mezi jednotlivými skupinami DPH, ale o 13, protože to je regulované odvětví a tam se musí zvýšit o inflaci, takže 11 %, +2 je 13 %. A to už máte dvě základní ceny, které dostanou bohužel cenový růst, a to se promítne pochopitelně do inflace. Už i váš odhad inflace, který jste původně měli dva procentní body, teď už jsou až čtyři procentní body, my říkáme 5 - 6, takže si myslím, že ta situace bude opravdu vážná.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Buď bude pan předseda citovat nějaké zdroje, nebo si bude vymýšlet čísla. Náš odhad je 3,3 % a minule byl 2,8 %.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Byly dvě.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
3,3 %, dneska bylo 2,8 %, teď v nové predikci je 3,3 ne čtyři.

Josef Středula, předseda ČMKOS
To je docela zásadní změna.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
To je 0,5 procentního bodu. To není žádná dramatická změna.

Josef Středula, předseda ČMKOS
To je o 25 %, víc. Pane ministře.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Tak já nevím, jestli mě necháte domluvit. Myslíte, že bych mohl mluvit, aniž by mi do toho pan předseda skákal?

Jana Peroutková, moderátorka
Tak nechme mluvit pana ministra.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Žádný důvod pro tu stávku jsem vlastně neslyšel. To jsou politické postoje odborů, které velmi často pořádají demonstrace s naší opozicí. V pořádku. Já to respektuji. Vy vlastně popíráte potřebu toho, že musíme snižovat deficity státních rozpočtů, to je to základní nepochopení. My jsme ten ozdravný balíček nechystali tak, aby byl sociálně únosný, je to pátý takový balíček v historii České republiky. První, který nesahá vůbec do sociálního systému. A jsme přesvědčeni, že jsme ty dopady rozložili spravedlivě, že žádná věková, sociální či profesní skupina neponese ty náklady tak vysoko, že by se s nimi nemohla vypořádat. Nevidím ten důvod demonstrací, kromě toho, že po vašich neúspěšných demonstracích se pořád snažíte získat ve veřejném prostoru nějaký úspěch. A platí, že buď budeme spolu jednat, anebo budete stávkovat. Jestli si myslíte, že pod hrozbou stávky, nebo při úspěšné stávce to pomůže tomu vyjednávání s vládou, tak nepomůže.

Jana Peroutková, moderátorka
A vy jste ten prostor nabídli, pane ministře?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ale samozřejmě. Jednáme velmi často na oficiálních tripartitách, neoficiálně jednotliví členové vlády jednají třeba na své ministerské úrovni. Máme neformální jednání, takže podle mě jednáme pravidelně, ale jak jste říkala správně, to není o počtu jednání. Kdybychom vyhověli všem přáním a nápadům odborů, tak stačí jedno jednání. Ale my jako zodpovědná vláda bohužel těmto rozpočtově nezodpovědným nápadům vyhovět nemůžeme. U toho balíčku jsme ukázali, že jsme připraveni dělat kompromisy a zhruba třetinu těch požadavků jsme akceptovali. Takže myslím, že jsme ukázali, že to není tak, že nejsme ochotni anebo schopni akceptovat nic z těch požadavků, které sociální partneři přinášejí, ale mnohdy jsou za prvé nereálná čísla, přehnané černé scénáře, co se všechno stane, to se opakuje třetí rok za sebou. Můžeme porovnat, co z těch černých scénářů i odborů se naplnilo v roce 2022 nebo 2023. Vůbec nic. Příští rok dojde k růstu reálných mezd. Všechny mezinárodní domácí instituce, nejenom Ministerstvo financí, se na tom shodují. České národní bance se snad příští rok, a nemám důvod tomu nevěřit, povede dostat do tolerančního pásma inflace, že odhad inflace ČNB je optimističtější než odhad Ministerstva financí. Ty se dělají nezávisle, my je pak jenom porovnáme výsledky a neovlivňujeme se na expertní úrovni.

Jana Peroutková, moderátorka
Počkejte, ale zpátky těm protestům. Vy říkáte, že jste tedy neslyšel důvod, který k protestům vede. Znamená to, že se pak nic nezmění?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
No, já nevím, co by se mělo změnit. Myslím si, že pokud budeme mluvit třeba o školství, tak systém, který tady funguje v posledních čtyřech nebo pěti letech, je v zásadě neufinancovatelný. Stát nemá žádnou možnost, jak to řídit. Já jsem si vyhledal připomínky Ministerstva financí z toho období, když se ten zákon přijímal. V té době byl ministrem financí pan Ivan Pilný. My jsme v té době byli v opozici a všechna rizika, na které tehdejší Ministerstvo financí pod tehdejším ministrem financí upozorňovala, se naplnila. Když to přivedu do čísel, tak za poslední čtyři roky nám vyrostl například počet učitelů o 20 % a počet žáků o 7,5 %. To znamená, že o 40 000 nových pracovních míst máme v oblasti školství. Nejsou tam žádné limity. V této chvíli pan ministr školství navrhuje mírnou úpravu. Teď slyšíme a čteme katastrofické scénáře. Tak abychom si udělali představu, v základním školství je 75 000 pracovních míst a ty návrhy, které jsou tak kritizovány ze strany odborů, se týkají 600 míst. A ne, že by ubyly, z těch 75 000 bylo 74 400. Ale těch 600 by se přineslo ze škol, kde těch PHmaxů je prostě moc na ty školy, kde těch PHmaxů je málo. Ve středním školství máme na 10 žáků jednoho pedagoga, v Německu je to 12 žáků na jednoho pedagoga, v Holandsku 16. A kdybychom u nás měli 12 žáků na pedagoga, tak při stejném objemu platů, to znamená zvýšení všech středoškolských učitelů platů o 20 %. A to jsou přece vážné věci, o kterých máme racionálně jednat a ne stávkovat.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Za prvé, racionálně se jedná. Ale kdyby ta spokojenost byla taková, jak vy o tom říkáte, tak když jsem šel tady k vám do studia, tak jsem viděl, že už více než 1000 škol se přihlásí ke stávce a bude stávkovat a budou narůstat další do konce týdne. Jsem o tom přesvědčen. Za druhé, říkal jste, že ignorujeme nutnost řešit otázku státního deficitu, ale vy jste ho způsobili politici, vy jste způsobili deficit 250 miliard korun, teď se tváříte, že to vůbec nebyl váš Job. No, to víte, že byl, vy jste vyhodili oknem neuvěřitelné finanční prostředky, neuvěřitelné.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
My jsme oknem nic nevyhodili.

Josef Středula, předseda ČMKOS
To víte, že jo, společně jste to udělali v minulé vládě

Zbyněk Stanjura, ministr financí
A nechali jsme to zaměstnancům, které vy byste měl hájit.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Ne, výsledek je, že jste způsobili deficit

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Nechali jsme je zaměstnancům.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Pane ministře, před chvílí jste říkal, že vás nenechám domluvit, udělejte totéž.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Souhlasím, máte pravdu.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Děkuji. A výsledkem toho bylo, že jste způsobili systémový deficit, ten jste navýšili ještě v loňském roce o dalších 50 miliard, respektive to bude v letošním roce, to znamená otázkou navýšení paušálu a podobně. Tehdy jste to udělali prostřednictvím zrušení superhrubé mzdy. My jsme před tím varovali, my jsme velmi zodpovědně postupovali, my jsme varovali tehdejší vládu, že je to špatný krok, že vůbec nezpůsobí pozitivum a udělá velké negativum. A teď tady máme to negativum a všechno se to šine nebo významnou částí se to šine na zaměstnance a jeho rodinu, to je prostě neakceptovatelné. A když jste říkal o sociálním dialogu, ty peníze jsme nechali. Tady mám čerstvý dopis od vás, pane ministře, nevím, jestli jste ho četl, ale pravděpodobně jste ho podepisoval. Žádáme obě strany tripartity o to, aby fungoval pracovní tým tripartity pro daně a pojištění, což je ten tým, který vy řídíte. A vy jste nám sdělil, že ho vůbec nebudete dělat. A to je sociální dialog? Tam se mají řešit otázky pravidelně a pojištění, tam se měla probírat třeba otázka konsolidačního balíčku, otázka státního rozpočtu a vy jste to ignoroval. Takže v tomto případě ani sám nečiníte kroky k tomu sociálnímu dialogu. Tam, kde se to týká přímo vašeho resortu, oblasti vašeho působení. A tady v tom dopise, který jsem měl dneska ráno na stole, tak jsem si to přečetl. Takže bylo by docela dobře, aby ten dialog nebyl jenom ten, že jeden někomu něco sděluje, ale abychom skutečně hledali konsenzus a našli tu dohodu. To je přece cíl sociálního dialogu.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Pan předseda si protiřečí. On říká, vyhodili jste peníze. My jsme je přece nechali zaměstnancům, takže to, že mají zaměstnanci vyšší mzdy jsou vyhozené peníze?

Josef Středula, předseda ČMKOS
Vy jste s tím udělali to, že jste nevrátili zpátky daně, protože to nedošlo ke zrušení superhrubé mzdy, vy jste vytvořili nový systém daní, protože jste je nevrátili.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Nechali jsme je zaměstnancům a zaměstnanci mají vyšší čisté mzdy.

Josef Středula, předseda ČMKOS
OSVČ, kterým jste nezvýšili zdanění, protože byste ho museli asi o pět procentní bodu zvýšit a tam vám vznikl ten největší deficit a výsledek je teď, že zaměstnancům seberete více než to, co jste jim přidali, samozřejmě. Ale není možné vrátit zpátky superhrubou mzdu, to jak se tady někteří domnívají, to možné není. Problém je, že jste taky snížili, v podstatě vynulovali daně, které se týkají nemovitostí. To znamená nepřímé daně a výsledek je, že tady máme takový obrovský průšvih. Hlavní téma, které by se mělo řešit, je inflace a řešení otázky daní, a to jsme říkali od začátku, že by se daňová otázka měla řešit.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Vy chcete zvyšovat daně, aby zaměstnanci měli nižší čisté mzdy, a pak budete požadovat zvýšení tarifů. To není žádné řešení. My jsme snížili daně zaměstnancům, živnostníkům zůstali stejné daně.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Teď zvyšujete zatížení práce, daňové zatížení práce.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
O 0,6.

Josef Středula, předseda ČMKOS
A nejenom 0,6, to máte benefity, to máte FKSP, to máte DPH. To zaplatí spotřebitel.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Odboráři celou dobu říkají, že rušíme benefity, nic z toho se nestalo. Dva základní benefity, to znamená příspěvek na stravování a příspěvek na spoření na zabezpečení člověka v penzi jsou bez limitu. Tam se nezměnilo vůbec nic. Pokud nemáte na mysli manažerské stravenky za 500 na osobu.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Co jsme vám o tom řekli, že toto mělo být dávno zrušeno a žádná manažerská stravenka za 500 , neměla být už dávno.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
To znamená, že se shodujeme v tom, že dva základní benefity, které pobírá největší množství zaměstnanců, zůstávají stejné bez limitu. To je prostě fakt. U těch ostatních jsme je nezrušili, jenom jsme tam nezdaněnou část zastropovali a zbytek se musí zdanit.

Jana Peroutková, moderátorka
Pánové, trošku se posuneme dál. Pane ministře, já vím, rozpočet je, teď už to bude jenom o nějakém handlování.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Žádné handlování nebude, už bude jenom hlasování ve třetím čtení. Hlasování nemůžeme říkat handlování.

Jana Peroutková, moderátorka
Vaše mluvčí dnes řekla a hráli jsme to i v událostech, že manévrovací prostor je omezený, takže chápu, že tam ještě nějaký je?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Jsou podané pozměňovací návrhy, o kterých se bude ve třetím čtení hlasovat. Druhé čtení proběhlo minulý týden ve středu.

Jana Peroutková, moderátorka
Tak třeba se vraťme k tomu školství, o kterém jsme se bavili. Pan ministr Bek mluví o pěti miliardách. Najde je?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Školství je jedna z mála kapitol, která má nárůst proti loňskému rozpočtu o necelé čtyři miliardy.

Jana Peroutková, moderátorka
Ale potřebovali by.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Já se vrátím k debatě na vládě někdy v srpnu a v září, kdy jsme vyjednávali možnou půjčku z národního plánu obnovy, kdy jeden z projektu byl, že bychom si evropské peníze půjčili na školskou infrastrukturu. Nakonec jsme se dohodli, že to budeme financovat z národních zdrojů, že tam nejsou rizika těch dodatečných podmínek, rizika termínů, že zejména z toho národního plánu obnovy se musí čerpat velmi rychle. A shodli jsme se tam, že v roce 2024 tam budou čtyři miliardy na školskou infrastrukturu. Shodli jsme se, že ty peníze tam budou v okamžiku, kdy budeme vidět čerpání evropských peněz za rok 2023 a kdy budeme vidět výsledek rozpočtu za rok 2023. Na tom se nezměnilo nic. V této chvíli pan ministr vede i s odboráři debatu, jestli z této sumy se místo výstavby nové školské infrastruktury nepoužije na zmírnění dopadů těch potřebných změn. U toho PHmaxu, to je samozřejmě legitimní debata a musíme si vybrat, kterou z těch dvou cest upřednostníme v tom daném objemu. S tím celá vláda počítá. To není výsledek žádného protestu odborářů v minulých dnech, k tomu rozhodnutí jsme došli někdy na přelomu srpna, září. Razantně jsme snížili objem půjčky s tím, že na školskou infrastrukturu budou vyčleněny národní zdroje. Na tom se nezměnilo vůbec nic a s tím vlastně počítat celá vláda, nejenom ministr školství, tam není žádný konflikt uvnitř vlády.

Josef Středula, předseda ČMKOS
A co uděláte s tou katastrofou týkající se odměňování kuchařek, školníků, uklízeček? Naprostá katastrofa. Teď ještě se bude snižovat počet asistentů, kteří jsou nezbytně nutní pro mnoho žáků a pro mnoho pedagogů.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
A jak jste na to přišel, že se bude snižovat počet asistentů?

Josef Středula, předseda ČMKOS
Tak si to můžete klidně přečíst.

Jana Peroutková, moderátorka
Počkejte, pánové. Pane ministře, já jsem to teda nepochopila, těch pět miliard pan Bek dostane nebo ne?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ano, ale to je rozhodnutí vlády z přelomu srpna a září, to nedostane pan Bek, a jsou to čtyři.

Jana Peroutková, moderátorka
No, ale ono to nestačí.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Já myslím, že to stačit bude.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Já si také myslím, že to nestačí, protože ten požadavek hovoří o tom, že to musí začít někde osmi miliardami korun, ale tady hovořím ještě o otázce platu. Objem platů se navyšuje o dva procentní body, přesněji řečeno, sníží o dva procentní body objem se a ono je to více, je to 3,5. A tito lidé, o kterých tady mluvím, tak ti budou mít propad reálných příjmů za tři roky přibližně 19 %. Pane ministře, myslíte si, že to se dá přežít? Myslíte, že za 23, 24 000 hrubého měsíčně se dá přežít a ještě pracovat?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Vrátím se k tomu, co jsem říkal. Příští rok reálné mzdy prostě porostou.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Příští rok. Ale reálná mzda, když jde 1 %, tak poroste, ale budete mít ne propad 19 %, ale jenom 18 % reálných příjmů.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Poroste o 1 %, poroste více.

Jana Peroutková, moderátorka
Na druhou stranu, pane Středulo, pan Dobšík mluvil v posledních dnech o tom, že i kdyby pan Bek tedy dokázal nějakým způsobem uzmout někde těch pět miliard, tak by protesty stejně byly. To je fér?

Josef Středula, předseda ČMKOS
Ale to není přece jenom o těch pěti miliardách, říkám tady, že je to taky odměňování a to odměňování skončilo tím, že nic by nemělo být přidáno zaměstnancům. A pokud, tak jenom snižováním, ale ve školství potřebujete zaměstnance a tam je ještě podfinancování.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Zopakujme si ta čísla, za čtyři roky se zvýšil počet pracovních pozic ve školství o 20 % a počet žáků o 7,5 %. Je to 40 000 nových pracovních pozic za poslední čtyři roky, z toho 20 000 pedagogů, 15 000 asistentů a 5 000 nepedagogických pracovníků. A ten nekontrolovatelný růst, protože stát to nemá vůbec v rukou, je to vlastně automat.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Jak to, že to nemá stát v rukou?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Protože je přijatý takový zákon. Budeme chystat legislativní změny, abychom aspoň nějaké parametry jako vláda měli, máme mimořádně decentralizovaný systém školství, ten jsme zdědili.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Ale systém financování nemáte decentralizovaný.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Máme 25 % základních škol, které mají méně než 50 žáků, máme 40 % základních škol, které mají méně než 100 žáků, ale ty obslužné činnosti, které dělají ty malé školy, jsou vlastně stejné, které musí dělat velké školy a procentuálně to bere mnohem víc nákladů, takže to je cesta.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Pojďme se vrátit k tomu, jak tady těmto lidem, v tomto případě nepedagogům, zvýšíte ty jejich bídné mzdy, které mají? Vždyť oni mají tak nízkou mzdu, pracují v důležitém resortu a můžou jít pro sociální dávky rovnou.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Musíme zastavit nekontrolovatelný nárůst počtu pracovních pozic.

Josef Středula, předseda ČMKOS
To znamená, že tito zaměstnanci stejně půjdou o zlámané grešli. Ano?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Nic takového jsem neřekl, to jsou vaše silná slova. Nic takového jsem neřekl, nevkládejte mi to do úst.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Já vám to nevkládám do úst, ale v tomto případě, když se vyhýbáte té odpovědi na to, jestli dostanou přidáno, tak vlastně říkáte, že ne. A když mluvím s dalšími resorty, třeba kultury, tak víte sám, že je to naprostá katastrofa.

Jana Peroutková, moderátorka
Protesty budou teď 27.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Bez ohledu na to, co udělá vláda, oni se rozhodli, že budou protesty, tak prostě budou. Já to akceptuji, jsem demokratický politik, protesty budou.

Jana Peroutková, moderátorka
A možná budou další?

Josef Středula, předseda ČMKOS
Všechno je možné, bude záležet na tom, jaké budou další kroky ze strany vlády. Jestliže o platech jednáte od 30. 3. letošního roku, dneska máme 21. listopadu a není žádná dohoda a je to jenom o tom, že se bude snižovat objem, tak to je opravdu docela tristní výsledek.

Jana Peroutková, moderátorka
Takže nevylučujete další protesty?

Josef Středula, předseda ČMKOS
My nevylučujeme nikdy nic dopředu.

Jana Peroutková, moderátorka
Pane ministře.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Protestují už mnoho měsíců. Přitom se tváří, že chtějí jednat, jednat nechtějí. Je to vlastně diktát požadavků, když jim nevyhovíme ve všem, tak říkají, že protesty jsou a budou.

Jana Peroutková, moderátorka
Co nějaký ústupek? Anebo dohoda.

Josef Středula, předseda ČMKOS
O tom, kdo chce jednat. To bych vámi tady vůbec nevyřkl.

Jana Peroutková, moderátorka
To už jsme probrali. Tak probereme i to, jestli máte kde ustupovat.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Dohoda, to znamená, že se ty partneři dohodnou a že je o čem se dohodnout. Ale když výsledek je, že se budou snižovat objemy a nikoliv do tarifů zaměstnancům, tak to je prostě katastrofa.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Pane předsedo, vy jste říkal, že když se snižují objemy, že vám to jako odborům nevadí.

Josef Středula, předseda ČMKOS
To jsem neřekl, řekl jsem, že když se budou snižovat povinnosti, které jsou vůči zaměstnancům státu, ano, to znamená, když se budou rušit agendy, tak je zcela logické, že toto bude důsledek.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Říkáte na tripartitě úplně něco jiného, není to pravda. Vy jste říkal, že vás zajímá plat, kteří mají zaměstnanci, kteří tam zůstanou a že počet pracovních pozic není klíčový. A my jdeme cestou, abychom snižovali agendy, snižovali počty pracovních pozic a pak je velká šance, že ty průměrné platy porostou.

Josef Středula, předseda ČMKOS
V této chvíli trestáte zaměstnance, že to nesnižujete.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Nikoho netrestáme.

Jana Peroutková, moderátorka
Tak ještě poslední věc, tedy, pane ministře, žádný ústupek z vaší strany?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Já nevím jaký ústupek, protože to jsou politické návrhy odborů, zvyšte daně zaměstnancům.

Jana Peroutková, moderátorka
Takže nebudete chtít předejít dalším protestům?

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Není jak předejít. Za prvé, daňové zákony se nedají změnit 21. listopadu, nedají se změnit, i kdybychom chtěli. Za druhé, my nechceme zvyšovat daně zaměstnancům na rozdíl od odborů. To je, na tom se prostě neshodneme.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Pane ministře, to je hezké, jak tady tvrdíte, že chceme zvýšit daně zaměstnancům. To jsem nikdy neřekl a neříkám. Problém je, že to musíme vyřešit.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Ale kritizujete, že jsme ty daně snížili těm zaměstnancům, tak kritizujete, vlastně horujete za zvýšení. Jinak je to úplně nelogické.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Ale co jste udělali? Jestli 7 % jste jim tím přidali a teď mají 19 % minus, co se týká reálné mzdy, tak výsledek je kolik? -12. Nemyslíte? Právě proto, že je tam ten deficit, protože jste neřešili inflaci, a to je ten důsledek, proto jsou ty protesty, proto jsou lidé tak nespokojení, a do toho řešíte další problémy.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
To, že budete křičet neznamená, že máte pravdu. Klidně na mě můžete hulákat, ale nemáte prostě pravdu.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Já mám pravdu.

Jana Peroutková, moderátorka
Pánové, díky, že jste přišli.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
A jak pak chcete jednat, když oni mají ve všem pravdu, v ničem nechtějí ustoupit, protesty stejně budou a pak řeknou, že můžeme jednat a přitom vlastně říkají, když nám ve všem vyhovíte, tak protesty nebudou. A já říkám, že nemůžeme vyhovět, protože to, co požadujete, není realistické. Místo abychom se bavili o tom, jak zjednodušit ten systém, jak omezit počet pracovníků.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Vy nejste schopni ani těm lidem, kteří mají tak nízké bídné mzdy, kteří dělají pro stát, nejste schopni přidat a vymlouváte se na cokoliv jiného místo toho, abyste udělali ten krok a řekli, ano, to je pravda. Ty lidi nemůžou za tu nízkou mzdu důstojně žít a my jim přidáme, nevymlouvejte se na rezort ,jste ministr financí, jste člen vlády a v tom případě je to vládní zodpovědnost. Jenom výmluva.

Jana Peroutková, moderátorka
V prosinci se sejde tripartita.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Počkejte. Nemůžete na mě takhle křičet. Já říkám, že jdeme tou cestou, že snižujeme agendy, snižujeme počty zaměstnanců a neklesají platy.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Ne, zatím snižujete jenom objem finančních prostředků, které na platy jdou.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Podívejte se, kolik je pracovních pozic. Po letech snižujeme celkový počet pracovních pozic ve veřejné sféře, je to v dokumentaci ke státnímu rozpočtu, tak netvrďte, že zvyšujeme, když to snižujeme.

Jana Peroutková, moderátorka
Tak na to bude na prosincové tripartitě třeba probíhat lépe. Pánové, děkuji, že jste přišli do Událostí, komentářů, na shledanou.

Josef Středula, předseda ČMKOS
Hezký večer.

Zbyněk Stanjura, ministr financí
Děkuji za pozvání, na shledanou.

22.11. 16:28  dlouhe cteni (R2)
22.11. 16:28  Ále no tááák! (Ing.Mysík)

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688