pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  21.11.2023 00:00:00

Evropské peníze urychlí cestu klientů z ústavů do komunitního bydlení - finanční zdroje zajistí kraj z IROP až ve výši 224 milionů korun, realizace a rozhodující žádosti o platby musí přijít do poloviny roku 2026

Projekty z oblasti takzvané deinstitucionalizace v oblasti sociálních věcí by pro Pardubický kraj mohly získat dotační prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). V této souvislosti se krajští radní seznámili s aktualizovaným stavem transformace sociálních pobytových zařízení z ústavů na komunitní bydlení, dalšími plány a možným využitím evropských prostředků.

„Pro žádoucí transformaci sociálních pobytových zařízení kraje chceme zabezpečit finanční zdroje z IROP až ve výši 224 milionů korun, realizace a rozhodující žádosti o platby musí přijít do poloviny roku 2026, menší pak ještě půjde uplatnit v následujících třech letech,“ uvedl radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.

Pardubický kraj je v této oblasti ve srovnání s mnoha dalšími kraji poměrně v předstihu, vždyť téměř 70 procent klientů pobytových zařízení pro lidi s duševním a kombinovaným postižením žije v komunitním bydlení. „Naší ambicí je, abychom tyto služby transformovali kompletně. Jednotlivá zařízení na to mají připravené transformační plány, se kterými pracujeme, a společně se snažíme je převést do reality. Celková hodnota dalších plánovaných investic je kolem 400 milionů korun,“ řekl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, který za změnou fungování bývalých ústavů stojí už od roku 2012.

Nedávno Pardubický kraj převzal další dokončený domek pro šest klientů, který se nyní bude vybavovat. „Je to náš první nový domek pro Domov u studánky v Anenské Studánce. Je v obci Rudoltice, kde nyní připravujeme i stavbu druhého domku. Dále chystáme záměry na komunitní bydlení pro další klienty z Domova u studánky, Domova pod Kuňkou, Domova Na cestě a Domova pod hradem Žampach,“ dodal Pavel Šotola.

obrázky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688