Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.11.2023 14:57:00

Robotaxíky realitou? - Víkendář (video)

Alphabet vlastní společnost Waymo, která v San Franciscu již několik měsíců poskytuje služby robotaxíků. Jak poukazuje Yahoo Finance, vůči těmto službám může vládnout určitá skepse poté, co General Motors ukončil provoz své společnosti Cruise po haváriích jejích robotaxíků. Novináři Yahoo tak v San Franciscu testovali služby nabízené společností Waymo.

Ředitel Wayma Saswat Panigrahi v reportáži ukazoval, jak si klient aplikací v mobilním telefonu přivolá vůz a zadá cíl jízdy a požadovaný čas vyzvednutí. Po příjezdu vozu, viz obrázek, si klient přes telefon odemkne dveře a po nastoupení na obrazovce ve voze aktivuje jízdu.

Víkendář: Robotaxíky realitou?
Zdroj: Yahoo Finance

Waymo již technologii robotaxíků používá několik let, v San Franciscu pár měsíců. Ředitel firmy uvedl, že právě v tomto městě je provoz na silnících intenzivní, jinde zase firma provozuje taxíky i na dálnicích. Kombinací obojího je pak například Los Angeles. Na Yahoo k tomu dodali, že klíčovou součástí provozu takové společnosti je postupné budování důvěry na straně zákazníka. Panigrahi reagoval s tím, že bezpečnost je hlavní věcí, na kterou se jeho společnost zaměřuje. Reálné zkušenosti podle něj ukazují výhody služby robotaxíků.

Následující graf ukazuje počet dopravních nehod v USA způsobených automatickými řídícími systémy:

Víkendář: Robotaxíky realitou?
Zdroj: Yahoo Finance

Ředitel uvedl, že vozy jeho firmy již celkem ujely více než 40 milionů mil, k tomu se přidávají „neustále se ztěžující simulace“. Významnou součástí celého procesu je přitom zvyšování schopnosti odhadu toho, co lidé a další objekty kolem vozu mohou učinit a jaké mohou mít záměry.

Panigrahi k tomu řekl, že je zde klíčový obrovský objem dat a to, jak se na nich robotaxíky učí. Jeho společnost přitom do strojového učení investovala „dávno předtím, než se dostalo do módy.“ Podle experta tak stroje firmy již nyní dosahují „docela fenomenálních predikcí“ například v situacích, kdy musí odhadnout chování chodců jen na základě toho, jak pohnou rukou.

Na Yahoo připomněli, že robotaxíkům se věnují a chtějí věnovat další firmy včetně Tesly, i když ta nemá vozy v provozu tak jako Waymo. Jak se lze ze současného stavu dostat do ziskovosti? Podle Panigrahiho hraje velkou roli pokles nákladů spojených s potřebnými technologiemi. K němu reálně dochází a „dramaticky se snižuje i náklad na jednu ujetou míli“. A má tak důvěru v to, že náklady budou celkově klesat tak, aby se firma dostala do ziskovosti. Na závěr ředitel uvedl, že „technologie již dostupné jsou, ekonomika provozu se zlepšuje a zbytek se uvidí. Jisté ale je, že čím více ujetých mil, o to větší bezpečnost.“

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

20.11. 08:53  šťouch (Vědma)
19.11. 20:41  Pěkný pokrok (Vědma)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688