mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  21.10.2023 11:37:00

Česká energetická mise navštívila Japonsko

Česká energetická mise navštívila Japonsko

20.10.2023 / 09:19 | Aktualizováno: 21.10.2023 / 11:37

Ve dnech 16.-18. října 2023 proběhla mise českých společností a výzkumných institucí pod vedením náměstka Ministerstva průmyslu a obchodu Petra Třešňáka. Během tří dní členové mise navštívili významné japonské energetické firmy, japonské Ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu (METI) a Tokijskou univerzitu. Vrcholem programu bylo Česko-japonské energetické fórum na půdě Velvyslanectví ČR v Tokiu.

První den mise navštívila společnost Toshibu, která patří mezi největší japonské energetické společnosti. Při společné diskuzi Její tovární zařízení v Kawasaki, které byly umožněny k prohlídce, vyrábí jedny z největších turbín na světě, ať už pro jaderné elektrárny nebo jiné účely. Následovala zastávka u Chiyoda Corporation v Jokohamě, která vyvinula speciální technologii pro přepravu vodíku ze zahraničí. Živá diskuze potvrdila, že vytváření vodíkových dodavatelských řetězců je i přes atraktivitu vodíku stále na počátku. První den byl uzavřen večeří na Velvyslanectví ČR v Tokiu, která nabídla prostor pro jednání s Japonským atomovým průmyslovým forem a zástupci japonských vládních institucí.

Druhý den začal jednáním náměstka Petra Třešňáka s jeho japonským protějškem Taku Išjihem. Náměstci především probrali probíhající spolupráci v jaderné energetice, v rámci které se uskutečnilo, nebo plánuje několik společných misí a konferencí. Z japonské strany byla také oceněna česká podpora v otázce vypouštění vody z Fukušimy a české přípravy účasti na EXPO 2025 v Osace. Hlavním tématem byla spolupráce v energetice. Odpoledne proběhlo Česko-japonské energetické fórum zahájené velvyslancem Martinem Klučarem a náměstkem Ministerstva průmyslu a obchodu Petrem Třešňákem. V průběhu fóra vystoupili účastnici mise a prezentovány byly také investiční příležitosti v ČR a vodíkový cluster v Kóbe. Fórum uzavřel závěrečným slovem zástupce komisaře japonské Agentury pro přírodní zdroje a energie Šindži Hirai.

Poslední den byl ve znamení setkání na Tokijské univerzitě s prof. Okamotem k výzkumu v oblasti jaderné energetiky. Někteří členové mise pokračovali následně v bilaterálních jednáních v Kóbe s japonskými firmami IHI Corporation, Kobelco, Kawasaki Heavy Industry a dalšími japonskými partnery.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688