Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  20.10.2023 13:45:13

Rakousko odmítlo prolínání telekomunikací s geopolitikou. Vláda pro dodavatele připraví jasná pravidla s cílem diverzifikovat


Zaručená bezpečnost telekomunikačních sítí ale striktní stopka geopolitickým hrám. Tak vypadá rakouský plán pro zajištění bezpečnosti sítí, který před nedávnem představil státní tajemník pro digitalizaci Florian Tursky (ÖVP). Základním předpokladem tohoto přístupu mají být jasná pravidla pro poskytovatele telekomunikačních služeb, která mají přispět k celkové kultivaci sektoru formou regulace, nikoliv politicky motivovaných zákazů. 

Vládní kabinet věří, že zmíněná pravidla budou mít dva hlavní přínosy – jednak posílí bezpečnost rakouských telekomunikačních sítí, jednak je ochrání před nebezpečím možných výpadků. V době, kdy počet uživatelů internetového připojení a chytrých technologií v zemi rychle narůstá, je spolehlivost a bezpečnost telekomunikačních sítí jedním z klíčových společenských požadavků. Debatu na toto téma v posledních letech ale nejen v Rakousku nadstandardně ovlivňují vyhrocené politické debaty. 

„Musíme zde nastavit pravidla pro dodavatele, ale nejsme příznivci geopolitických her,“ zdůraznil státní tajemník pro digitalizaci Florian Tursky (ÖVP) pro magazín Future Zone. Důležitost tématu dle něj nepodceňuje ani národní telekomunikační regulátor RTR, který už teď provádí analýzy rizik a cvičení pro krizové situace. Spolupracuje přitom napřímo s provozovateli sítí, výsledkem společné snahy jsou pak spolehlivé a rozsáhlé bezpečnostní koncepty. Tursky věří, že sektor je na jakékoliv potenciální hrozby dobře připraven.

V tom je s ním zajedno i výkonný ředitel RTR, Klaus Steinmaurer. „Nesmíme se stát závislými pouze na jednom dodavateli,“ varuje před ohrožením stávajícího dodavatelského řetězce. Základem zvolené strategie podle něj musí být maximální odolnost sítě, kterou nelze zajistit jinak nežli důslednou diverzifikací. Tím není míněno nic jiného než užívání síťových technologií a komponent od různých dodavatelů z různých zemí světa

Situace na rakouském telekomunikačním trhu momentálně tomuto požadavku odpovídá. V zemi je aktivních pět technologických hráčů – kromě dvou evropských a jednoho amerického jde i o čínské společnosti Huawei a ZTE. Právě poslední dvě zmíněné jsou často důvodem, proč se budoucnost telekomunikačních sítí stává předmětem politického diskurzu – údajně kvůli obavám, že by Čína mohla jejich prostřednictvím získávat citlivé údaje uživatelů mobilních telefonů. 

To ale Tursky striktně odmítá a zdůrazňuje, že po důkladné analýze síťové infrastruktury, kterou provedla RTR, se tyto obavy ukázaly jako nepodložené a je proto namístě je vyloučit. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:14  Asociace s velkými ambicemi a jasnou vizí Tisková zpráva (Tisková zpráva)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688