Roman Vykouřil (Wonderinterest Trading s.r.o.)
Okénko BIG EXPERT  |  19.10.2023 15:07:37, aktualizováno 15:08:49

Koruna ztrácí, paradoxně kvůli nižší inflaci doma a vyšší ve Spojených státech. Kam kurz domácí měny zamíří?

Česká měna pokračuje v trendu, který byl u ní nastolen přibližně v polovině letošního dubna. Zatímco tehdy se kurs koruny vůči euru pohyboval pod 23,50 za euro, dnes se domácí měna obchoduje na úrovních o více než korunu slabších.* A zdá se, že se na tom v nejbližších měsících nic nezmění. I sama Česká národní banka počítá s tím, že koruna bude v příštím roce vůči euru ještě o něco slabší než nyní.[1] Jaké faktory se za tím mohou skrývat?  

Silná česká koruna měla být důležitým protiinflačním nástrojem České národní banky. Koruna vůči euru v tomto roce setrvale posilovala až do poloviny dubna, kdy se ocitla poblíž hranice 23,20 koruny za euro. Tehdy se však trend otočil a od té doby koruna naopak setrvale slábne až na nynější téměř 24,70.*  

Na tuzemské míře inflace se to zatím nijak negativně nepodepisuje, protože převažuje efekt vysoké loňské srovnávací základny a česká ekonomika přece jen slábne. Známkou toho jsou i stále klesající maloobchodní tržby. Češi zjevně ztrácejí nákupní apetit, což snižování inflace pomáhá.  

Co z aktuálního vývoje ale plyne pro českou korunu? Zajímavé je pozorovat debaty uvnitř bankovní rady ČNB. Z posledního zápisu zářijového měnověpolitického jednání vyplývá, že centrální bankéři už začínají přemýšlet o snižování základních úrokových sazeb. Právě příznivější než očekávaný vývoj inflace je k takovým úvahám zřejmě vede.  

Jenže právě pokles inflace, který je razantnější, než prognózovala ČNB, hraje proti koruně. Právě proto, že implikuje relativně brzké snižování sazeb, což potenciálně snižuje výnosnost, a tedy atraktivitu aktiv denominovaných v tuzemské měně.  

Proti koruně rovněž hovoří vývoj v zahraničí, především ve Spojených státech. Tamní centrální banka si totiž dala od zpřísňování monetární politiky pauzu, kterou ale podmínila tím, že inflace bude i nadále klesat k dvouprocentnímu cíli.  

„Ačkoli inflace se ze svého vrcholu již snížila – což je vítaný vývoj – stále zůstává příliš vysoko. Jsme připraveni zvýšit sazby, pokud to bude nutné, a budeme politiku udržovat na restriktivní úrovni, dokud si nebudeme jisti, že inflace setrvale klesá k našemu cíli,“ řekl guvernér Federálního rezervního systému Jerome Powell na letošním výročním sympoziu centrálních bankéřů v americkém městečku Jackson Hole.  

Tento týden ovšem ze Spojených států dorazila překvapivá zpráva. Podle tamního Bureau of Labour Statistics totiž meziroční míra inflace v září dosáhla 3,7 procenta, což je stejná hodnota jako v srpnu. Meziměsíční inflace sice klesla, ovšem jádrová inflace, která je pro měnovou politiku klíčovým indikátorem, zůstala na meziměsíční bázi stejná jako v srpnu.  

Všeobecné očekávání ale bylo, že zářijová inflace opět klesne. Neočekávaný vývoj tak nejen podle analytiků Wonderinterest Trading zvyšuje šance, že Federální rezervní systém opět sáhne do svého arzenálu a na nejbližším měnověpolitickém zasedání sazby zvýší.[2]  

V takovém případě vzroste pravděpodobnost, že koruna začne dále oslabovat.[3] A to nejen vůči dolaru, ale právě i vůči euru. A to z jednoduchého důvodu: americká aktiva se stanou pro investory ještě atraktivnější.  

Proti koruně rovněž hovoří fakt, že tuzemské hospodářství letos vykáže pokles a je velmi pravděpodobné, že v recesi zůstane ještě přinejmenším v prvním kvartále příštího roku.[4] To v kombinaci se zužujícím se úrokovým diferenciálem vůči hlavním zahraničním měnám povede k dalšímu tlaku na korunu. Otázkou tedy zůstává, jak na takový vývoj zareaguje Česká národní banka. Indicie přinesou nejbližší čísla o vývoji inflace, kdy trhy napjatě čekají zejména na lednový údaj. Ten pravděpodobně rozhodne o tom, zda už jsme inflaci skutečně porazili, nebo nás čeká druhé kolo zvyšování úrokových sazeb, a tedy určitá podpora české koruny.  

Kurz koruny vůči euru v roce 2023. Zdroj: https://www.patria.cz/kurzy/CZK/EUR/graf.html*

  


Kurz koruny vůči dolaru. Zdroj: https://www.patria.cz/kurzy/CZK/USD/graf.html* 


 

Kurz koruny vůči euru podle aktuální prognózy ČNB  

---

Zpracoval Roman Vykouřil, analytik společnosti Wonderinterest trading s.r.o

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

 

[1,2,3,4,5] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a aktuálních očekávání, které mohou být nepřesné, nebo z aktuálního ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které se dají těžko předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo implikovaných v jakýchkoli výhledových prohlášeních. 

Roman Vykouřil

Jednatel

Roman Vykouřil po vystudování Střední školy technické a ekonomické v Brně získával zkušenosti na pracovních stážích v Anglii, Švýcarsku, Rakousku a Německu (2013-2015).

Následně se uplatnil v zákaznických službách a CRM jako referent a následně i manažer klientského servisu v oboru investičních služeb. Od počátku roku 2020 vede společnost Wonderinterest Trading s.r.o. Ta je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, se sídlem na Kypru.


Wonderinterest Trading s.r.o.

Wonderinterest Trading s.r.o., držitel registrace vydané Českou národní bankou, propaguje investiční služby zastoupeného obchodníka, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, zprostředkování uzavření smlouvy mezi investiční společností a zákazníkem, a poskytuje administrativní a technickou podporu těmto investičním službám.

Více informací na https://wonderinteresttrading.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688