Export (export.cz)
Export  |  16.10.2023 15:56:00

Na Tchaj-wanu neholdují improvizaci, vědci i firmy mohou počítat s přátelským jednáním

NA TCHAJ-WANU NEHOLDUJÍ IMPROVIZACI, VĚDCI I FIRMY MOHOU POČÍTAT S PŘÁTELSKÝM JEDNÁNÍM

Tchajwanci neholdují improvizaci a nemají rádi překvapení na poslední chvíli, proto by během rozhovorů s nimi mělo vše probíhat podle plánu. „Jednání probíhá v přátelské atmosféře při šálku zeleného čaje a je zpravidla ukončeno předáním daru a společnou fotografií,“ uvádí vědecká diplomatka Marie Leflerová z České ekonomické a kulturní kanceláře v Tchaj-peji. Je jednou z diplomatek, která odpověděla na otázky webu Export.cz před chystaným seminářem zaměřeným na trhy Tchaj-wanu, Japonska a Jižní Koreje.

Společnost TSMC je globálním lídrem ve výrobě polovodičových čipů. Právě v tomto odvětví se rýsují další příležitosti také pro česko-tchajwanskou vědeckou i byznysovou spolupráci. Foto: Shutterstock

Jaké nové příležitosti se rýsují ve vědecko-technické spolupráci mezi Českem a Tchaj-wanem?

Stejně jako Česko musí Tchaj-wan čelit výzvám souvisejícím se stárnoucí populací a nedostatkem zdravotníků a pečovatelů. Využití umělé inteligence v medicíně a zdravotní péči snižuje zátěž zdravotního personálu a je jedním z moderních oborů, který přitahuje zájem právě o spolupráci s Tchaj-wanem. Digitální zdraví a personalizovaná medicína se stávají budoucností v péči o pacienty.

Také Tchaj-wan směřuje k uhlíkové neutralitě a kromě aut a motorek plánuje postupně elektrifikovat do roku 2030 především městské autobusy a užitková vozidla, což představuje příležitost pro české firmy etablovat se na tchajwanském trhu. V této souvislosti bych ráda pozvala firmy i výzkumné organizace na veletrh, který bude zaměřen na e-mobilitu, autonomní řízení i vybavení automobilů.

Česko patří v kybernetické bezpečnosti ke světové špičce. Tchaj-wan má zájem spolupracovat s českými experty s ohledem na jeho ambici stát se výzkumným hubem v regionu v oblasti kybernetické bezpečnosti, a také vzhledem k možnému zapojení do Evropské kvantové komunikační infrastruktury.

Co byste poradila vědcům či podnikatelům, kteří se teprve chystají navázat s Tchaj-wanem spolupráci?

Pro prvotní bilaterální spolupráci mohou firmy a vědecké organizace včetně univerzit zkusit štěstí ve veřejných soutěžích, které vyhlašuje Technologická agentura ČR. Prostřednictvím společných projektů je tak podpořen aplikovaný výzkum, experimentální vývoj a inovace. Pokud jde o startupy, mohou využít služeb

1) úřadu Startup Island TAIWAN project office,

2) inkubátoru Garage+ nebo

3) BE Health Ventures se zaměřením na healthtech a medtech.

V případě zájmu ráda podám více informací.

Jaké specifické zvyklosti by zájemci o spolupráci s tchajwanskými partnery měli mít na paměti?

Tchajwanci jsou velmi zdvořilí a na jednání bývají velmi dobře připraveni. Často zasílají program s časem rozvrženým na minuty, rozhodně neholdují improvizaci a nemají rádi překvapení na poslední chvíli, proto by vše mělo probíhat podle plánu. Někdy požadují zaslání životopisu, protože účastníci by si měli být rovni postavením. Podobně jako v jiných asijských zemích velmi významnou roli hraje hierarchie, což dokazuje i fakt, že často používají akademické tituly při oslovení či představení.

Jednání probíhá v přátelské atmosféře při šálku zeleného čaje a je zpravidla ukončeno předáním daru a společnou fotografií. Pokud mají Tchajwanci o spolupráci vážný zájem, jejímu budování věnují dost času, neboť „guanxi“ neboli vztahy jsou velmi důležité. To pak neváhají rozvíjet vazby nejen po pracovní stránce, ale i osobně, například u dobrého jídla, či vás pozvou na zajímavou kulturní akci nebo do přírody na výlet. Jsou na svůj ostrov a kulturu velmi hrdí a přejí si ukázat to nejlepší.

Další informace o příležitostech pro české firmy i vědce na Tchaj-wanu, v Japonsku a Jižní Koreji můžete získat díky chystaným seminářům v Praze a Brně, které pořádá Ministerstvo zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Regionální hospodářskou komorou v Brně. Na seminář v Praze, který se uskuteční 31.října, je nutná rezervace předem na emailové adrese AkceOED@mzv.cz. Na seminář v Brně, chystaný na 1.listopadu, se registrujte na e-mailové adrese martinkova@rhkbrno.cz.

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688