Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  10.10.2023 09:57:00

Ceny v Česku padají prakticky nejvíce za 17 let, zlevňují dovolené, potraviny, energie. Inflace je již vlastně zkrocena, takže koruna výrazně slábne, na více než roční minimum

Česko již prakticky zkrotilo inflaci. Meziročně sice inflace v září stoupala o 6,9 procenta, ale tento výsledek je dán z drtivé většiny ještě zdražováním v loňském roce a na přelomu loňska a letoška. Od letošního ledna do září je celková inflace v ČR méně než dvouprocentní, tedy pod úrovní inflačního cíle České národní banky. Poměrně nízká zářijová inflace ovšem nepotěší držitele státních protiinflačních dluhopisů. Signalizuje jim totiž, že výnos na jejich dluhopisech může být nižší, než se obecně předpokládalo, a že nemusí dosahovat ani úrovně sedmi procent. Výnos držitelů těchto dluhopisů by tak mohl být ani ne poloviční v porovnání s loňskem.

Meziměsíčně spotřebitelské ceny poklesly v září o nečekaně výraznou 0,7 procenta. Jedná se o nejvýraznější meziměsíční pokles cen od září 2006, pokud tedy nezohledníme meziměsíční pokles z loňského října, který byl ovšem výsledkem zavedení energetického úsporného tarifu a jeho metodického ošetření v podání ČSÚ. Pokles cen byl tedy loni v říjnu do značné míry umělý, neboť fakticky nenastal ; platby za energie ovšem na sebe z podstatné části vzal stát, přičemž tedy spotřebitelé platili méně. Navíc jim byl odpuštěn poplatek za obnovitelné zdroje, jehož úhradu na sebe rovněž vzal stát.

Mimořádně výrazný meziměsíční propad cen, fakticky nejvýraznější tak takřka sedmnáct let, měly v září na svědomí zejména zlevňující dovolené, ale také klesající ceny potravin a energií.

Koruna v reakci na inflační data citelně oslabuje, až nad 24,60 za euro, prakticky své více než roční minimum. Důvodem je právě nečekaně slabá inflace. Mohutní totiž sázky na to, že ČNB zahájí cyklus snižování svých sazeb ještě letos. Rizikem je však to, že by se mohla dostavit druhá vlna inflace, například v souvislosti s vývojem na Blízkém východě a možným prudkým zdražením ropy.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

11.10. 20:58  Prosinec-Leden-Březen (Joter)
11.10. 15:46  Ceny potravin (Mamlasman)
11.10. 09:45  Novodobý Kecal (krach)
11.10. 07:45  nulový šaman (Děd Vševěd)
11.10. 00:53  ano dnes je vše za hubičku (pan ponožka)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688