Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  09.10.2023 09:50:11

Srpnová stavební produkce v srnu silně rostla, na kompenzaci červencového propadu to ale stále bylo málo (Komentář)

Srpnové statistiky stavební produkce na první pohled příjemně překvapily. V meziměsíčním pohledu byl po sezónním očištění vykázán silný růst o 2,0 %. Za tím stál primárně výrazný vzestup u pozemního stavitelství (+2,8 % m/m), naopak u inženýrského byl zaznamenán mírný pokles (-0,3 % m/m). Z meziročního pohledu došlo ke zmírnění poklesu z červencových -2,1 % na srpnových -0,2 %. U pozemního stavitelství byla produkce v srpnu meziročně o 0,6 % výše, u inženýrského naopak o 2,0 % níže.

Za oba prázdninové měsíce ale obrázek tak povzbudivý není. A je třeba je posuzovat společně, neboť jsou tradičně ovlivněny každoročně rozdílným načasováním dovolených. A ani zmíněný srpnový meziměsíční vzestup produkce ve stavebnictví o 2,0 % nestačil na vykompenzování červencového propadu o výrazných 3,7 %.

Stavebnictví dlouhodobě trpí celkově nepříznivou makroekonomickou situací. Tuzemská ekonomika se stále nedostala nad předpandemickou úroveň, a to primárně z titulu slabé domácí poptávky. To platí pro spotřebu domácností i investice firem a živnostníků. Právě nízká investiční aktivita se negativně projevuje na celkové stavební produkci. Podzimní stavitelství pak navíc doplácí na zvýšené náklady financování, inženýrské se pak potýká s nízkou investiční aktivitou na straně vládního sektoru. Celková stavební produkce je od počátku roku do srpna meziročně nižší o 1,9 %, z toho pozemní stavitelství o 0,6 %, inženýrské pak o 5,4 %.

Statistiky zakázek zatím na výraznější zlepšení situace neukazují. Stavební úřady v srpnu vydaly meziročně o 8,4 % stavebních povolení méně. Orientační hodnota povolených staveb sice vzrostla o výrazných 31 %, byla však ovlivněna devíti infrastrukturními stavbami s rozpočtem nad 1 mld. . Po očištění o tyto jednorázové akce činil meziroční růst pouhá dvě procenta.

Povzbudivé nejsou ani statistiky z rezidenčního trhu. Počet zahájených bytů byl v srpnu meziročně nižší o 23,1 %, počet dokončených bytů pak proti loňskému srpnu klesl o 21,8 %. V obou kategoriích jsou navíc hlubší propadu v případě bytových domů než u domů rodinných.

Přes dlouhodobě nepříznivou situaci v sektoru i tady zůstává jednou z bariér růstu nedostatek pracovních sil. Zaměstnanost ve stavebnictví byla v srpnu meziročně vyšší o 0,6 %, průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla o 9,7 %.

Ve zbytku roku výraznější zlepšení nečekáme, s blížícím se koncem roky by se ale měla postupně zvyšovat zejména aktivita v sektoru inženýrského stavitelství. Celkově po loňském celoročním růstu produkce ve stavebnictví o 3,6 % předpokládáme pro letošní rok v podstatě pouze stagnaci.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19



Přečtěte si také:

06.09.2023Červencová průmyslová produkce výrazně zklamala (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.11.2022Stavební produkce v září navázala na předchozí sestupný trend (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.08.2022Stavební produkce nenavázala na květnový meziměsíční růst (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688