Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.10.2023 14:19:47

Pražská burza se vzpírá zahraničnímu vývoji - týden, měsíc i čtvrtletí uzavřela se zisky. V poslední době v hlavní roli ČEZ a VIG, likvidita však na bodu mrazu


Pražská burza si ve zkráceném obchodním týdnu nakonec díky páteční pozitivní seanci dokázala polepšit. Index PX přidal 0,28 %, když zakončil měsíc nevýrazně pod 1 350 body. Za celé září si tak připsal 0,68 %, což je sice nevýrazný pozitivní výsledek, nicméně evropské akcie se vydaly jinak obráceným směrem a odepsaly 2,1 % (dle Europe STOXX 600). Ty dokonce v polovině týdne zaznamenaly půlroční minima. V zámoří pak například širší index S&P 500 v září ztratil dokonce 4,9 %, když na akciové investory negativně působí vysoké úrokové sazby. Na konci měsíce pak navíc možný tzv. vládní shutdown v důsledku neschváleného rozpočtu.


Podruhé za sebou se vítězem týdne bez nových zpráv staly akcie PILULKA, vzdalující se tak svým historickým minimům 365 zaznamenaných 12. září. Svou vahou však k zeleným číslům v týdnu, a vlastně i v měsíci a čtvrtletí, přispěly akcie ČEZ. Po čtvrtletní aktualizaci indexů si vzhledem i k vývoji ostatních titulů udržují své dominantní postavení v PX s aktuální vahou přes 20,5 %. V týdnu analytici ERSTE zvýšily pro titul cílovou cenu z 917 na 1017 i doporučení z „držet“ na „akumulovat“, což mohlo být podporou. Dlouho diskutovaná spalovna odpadů firmy v Mělníku se stala více reálnou, když byla uzavřena smlouva na výstavbu. Z předpokládaných 507 mil. EUR by přitom měl získat téměř polovinu, resp. 6,1 mld. .

Díky zveřejněným výsledkům a výhledu dostaly v létě vítr do plachet akcie VIG. Titul v domovské Vídni v pátek prorazil technické rezistence u 26 EUR a uzavřel na 4měsíčních maximech. U nás se v září dostal na 1,5letá maxima, díky v mezičase slabší koruněeur. Zmínit rovnou možno druhý rakouský titul ERSTE, který se sice v úterý ve Vídni obchodoval na 2,5měsíčních minimech, následně se začal nadechovat. Banka dosud nezveřejnila údaje o nákupech vlastních akcií v uplynulém týdnu. Nicméně do 22. října již měla ale nakoupeno za zhruba 142 mil. EUR.


O část zářijových zisků v závěru měsíce přišly akcie MONETA, u kterých se pomalu začínají vyhlížet akcionářské změny v uplynulém čtvrtletí. A tedy třeba kroky finančníka Pavla Tykače. Banka by aktuální stav mohla zveřejnit ke konci týdne. Poslední finanční titul KB se v týdnu neúspěšně pokoušel o nádech, zkrátka stále se vlastně drží u téměř 3měsíčních minim. A zároveň vlastně nejvíce zbrzdil růst pražské burzy v uplynulém měsíci. Titul si totiž se svou vahou 19,3 % udržuje podobný výrazný vliv jako akcie ERSTE s 19,5 %.

Nejztrátovějším titulem týdne a zároveň i měsíce se staly mimo index PX stojící akcie GEN DIGITAL. V domovských USA po v předminulém reportu zmiňovaném proražení 200denního cenového průměru zkrátka začaly mířit dále níže a dostaly se na 3měsíční minima. U titulu lze nyní hovořit o technické hranici podpory u 17,50 USD, tedy mohl by být blízko obratu. Na nových více než ročních minimech zakončily měsíc bez nových zpráv akcie PHOTON ENERGY. Stále zkrátka trpí zveřejněnými výsledky potažmo sníženým výhledem.  V týdnu kurzově ztratily také akcie KOFOLA, nicméně své sehrálo obchodování bez nároku na 13,50 dividendu. Titul však korigoval zhruba jen o polovinu dividendy. Zmínit možno, že před dividendoupátek 22.9. na 900 akcií při kurzu 275 nakoupil finanční ředitel firmy Martin Rosypal.

Za zmínku stojí ještě akcie PHILIP MORRIS, když firmapátek svým reportem na pražské burze uzavřela výsledkovou za 2. čtvrtletí. Čísly však vlastně zklamala, když je znát pokles prodejů cigaret. Čistý zisk firmě klesl meziročně o 10 % na 1,7 mld. .


Pražská burza do závěrečného čtvrtletí roku vstupuje s více než 12% letošními zisky. Pokud se však zahrnou i vyplacené dividendy, investoři si letos mohli dle indexu PX-TR přijít na více než 22 %. Z hlediska výhledu pro říjen si při pohledu do statistik pražská burza v posledních 2 letech polepšila. Pokud by si polepšila i letos, znamenalo by to již vyrovnání růstové „šňůry“ z let 2015-2017.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688