mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  25.09.2023 15:46:00

Ministr Síkela podpořil modernizaci ochrany designu průmyslových výrobků a vyzval k důslednému testu konkurenceschopnosti u nové unijní legislativy

Ministr Síkela podpořil modernizaci ochrany designu průmyslových výrobků a vyzval k důslednému testu konkurenceschopnosti u nové unijní legislativy

25.09.2023 / 11:06 | Aktualizováno: 25.09.2023 / 15:46

Ministři na zasedání Rady pro konkurenceschopnost v části vnitřní trh a průmysl přijali obecný přístup k návrhům v oblasti ochrany průmyslových vzorů a diskutovali o tzv. kontrole konkurenceschopnosti. Delegaci České republiky vedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Výrobci mají právo na ochranu jedinečného vzhledu svého výrobku. Ochrana umožňuje držiteli práv zabránit ostatním v kopírování vzhledu svých výrobků.

Cílem je podpořit inovace a kreativitu průmyslu tím, že budeme jejich tvůrce motivovat k vytváření atraktivních a originálních výrobků. Současná pravidla pro ochranu vzhledu výrobků jsou stará více než dvacet let, proto podporuji jejich modernizaci,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že oba návrhy berou v potaz technologický pokrok. „Díky této modernizaci podpoříme špičkovou kvalitu průmyslových vzorů a pomůžeme podnikům, zejména malým a středním, ochránit jejich investice do vývoje designu. Věřím, že díky tomu si lépe udrží konkurenceschopnost na evropském trhu.“

Toho chce Evropská unie dosáhnout prostřednictvím adaptace systému ochrany průmyslových vzorů na současný digitální věk, snížením administrativy, větší předvídatelností a zajištěním právní jistoty. Po dnešním přijetí obecného přístupu Rady budou následovat interinstitucionální jednání s Evropským parlamentem, z nichž vzejde konečná podoba předpisu.

Téma konkurenceschopnosti probírali ministři také na politické diskuzi, která se zaměřila na tzv. kontrolu konkurenceschopnosti. O té se vede debata na mnoha úrovních již řadu let, ovšem až nyní se zvyšující se technologickou a průmyslovou konkurencí, zejména ze třetích zemí, se tato problematika dostává do čela priorit členských států a Evropské komise.

„Během českého předsednictví jsme se zaměřili na nutnost provádění kontroly konkurenceschopnosti u všech nových legislativních návrhů, které Evropská komise předkládá. Musíme totiž už na začátku projednávání znát jejich možné dopady na konkurenceschopnost našich podniků,“ říká ministr Síkela s tím, že tato kontrola může pomoci při vytváření nových pracovních míst a udržení hospodářského růstu Evropské unie. „Je potřeba, abychom se zaměřili na důslednou implementaci tohoto nástroje. Test musí mít skutečnou hodnotu. Podle mého názoru by zákonodárci měli mít právo odložit projednávání jakéhokoli legislativního návrhu, který byl kontrolován nekvalitně nebo vůbec.“

České předsednictví v loňském roce požádalo Evropský hospodářský a sociální výbor o průzkumné stanovisko k této otázce. Potřebu doprovodit hodnocení dopadů legislativních návrhů i testem konkurenceschopnosti zmínila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve svém tradičním projevu o stavu Evropské unie jen několik dní před zasedáním Rady.

S kontrolou konkurenceschopnosti je úzce spojena i chystaná Zpráva na vysoké úrovni o budoucnosti vnitřního trhu, která byla hlavním tématem pracovního oběda ministrů. Oběda se zúčastnil i bývalý italský premiér Enrico Letta, jehož nadcházející belgické předsednictví pověřilo přípravou této Zprávy. Zveřejnění se očekává na jaře příštího roku. Ministři hlasovali také o přijetí obecného přístupu k návrhu nařízení o emisních normách pro nová motorová vozidla, tzv. Euro 7. Tuto agendu měl na starosti ministr dopravy Martin Kupka.

Na okraj zasedání Rady ministr Síkela jednal se svými protějšky z Nizozemska a Belgie o aktuálních otázkách v oblasti konkurenceschopnosti a energetiky.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   3:37  Heavy rain and flash flooding is likely across portions of the Midwest into the... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   0:00  Children should NEVER be left in a car, no matter the time of year US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688