mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  22.09.2023 13:19:00

Veletrh ve Vnitřním Mongolsku představil potenciál regionu

Veletrh ve Vnitřním Mongolsku představil potenciál regionu

22.09.2023 / 12:45 | Aktualizováno: 22.09.2023 / 13:19

Ve dnech 6. až 10. září 2023 se v hlavním městě čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko Hohhotu konal čtvrtý ročník China-Mongolia Expo, který představuje nejvýznamnější akci pro posílení ekonomické výměny a spolupráce mezi oběma zeměmi. Letošní ročník zahrnoval i mezinárodní část, kde se mimo jiné prezentovaly i české značky se zájmem oslovit spotřebitele a distributory v oblasti Vnitřního Mongolska.

Veletrh se poprvé konal v roce 2015 s dalšími ročníky pořádanými obročně v letech 2017 a 2019, což následně narušila pandemie covid-19. Letos se tedy jednalo o jeho první post-covidový ročník. Kromě části s mezinárodními stánky představovaly jeho dominantní část expozice Mongolska a čínského regionu Vnitřního Mongolska. To vše doplnily stánky významných čínských firem, zejména státem vlastněných podniků. Veletrh přilákal návštěvníky z řad běžných spotřebitelů, ale i mnohé lokální distributory, kteří se mohli také seznámit s českými potravinářskými, alkoholickými a sklářskými výrobky.

Vnitřní Mongolsko tvoří čínskou hraniční oblast sousedící s Mongolskem a rozlohou se jedná o třetí největší čínskou administrativní jednotku. Je velmi bohaté na přírodní zdroje, disponuje například druhými největšími zásobami uhlí v Číně, bohatými ložisky zemního plynu i ropy. Region je a do budoucna bude strategicky významný kvůli těžbě vzácných zemin. Například důl Bayan Obo u města Baotou obsahuje 38 % jejich světových zásob. Díky tomu se město Baotou bude snažit přilákat zelené inovace a technologie, které se o tyto suroviny opírají, zároveň mu to ale i pomůže mitigovat dopady svého těžkého průmyslu a těžby na životní prostředí.

Díky tomu, že region pokrývají rozsáhlé travnaté pláně, představuje významné tamější odvětví živočišná výroba. Nadměrná pastva však v mnohých případech vede k jejich ekologické degradaci a roztříštěnost dodavatelských řetězců omezuje ekonomickou efektivitu produkce. Za zmínku stojí tamější produkce vlny a vysoce kvalitního kašmíru. Již zmíněné město Baotou si například také klade za cíl stát se čínskou základnou pro chov koní, k čemuž by mohli využít i zahraniční expertízu. Vnitřní Mongolsko se může pochlubit rozvinutým mlékárenstvím, které reprezentují hlavně dvě firmy – Yili a Mengniu. Dle žebříčku Rabobank za rok 2022 je Yili pátou největší mlékárenskou firmou na světě, zatímco Mengniu náleží místo sedmé.

Společnost Yili v roce 2022 nedaleko Hohhotu otevřela moderní průmyslový park nazvaný Yili Future Intelligence and Health Valley, přezdívaný “mlékárenské Sillicon Valley”. V jádru tohoto projektu je rozvojová zóna o rozloze 32 km2, ve které se nachází závod na výrobu tekutého mléka, jehož kapacita umožňuje denně zpracovat 6 500 tun čerstvého mléka za využití nejmodernějších technologií a pokročilého stupně automatizace. Druhý závod zaměřený na výrobu sušeného mléka má potenciál stát se největší světovou bází pro produkci kojenecké výživy. Kapacita jeho roční produkce je odhadována na 60 000 tun. Součástí parku je také Chilechuan Ecological Intelligent Pasture zajišťující moderní chov dobytka. Jeho celková kapacita činí 12 000 krav. Prostřednictvím genetického testování a pokročilých šlechtitelských metod má zajistit vyšší kvalitu stád a jejich mléčné produkce. V návštěvnickém centru se veřejnost může blíže seznámit s výrobou, vlastnostmi mléka a jeho účinky na lidské zdraví, jakožto i se samotnou firmou a jejím produktovým portfoliem.

Ačkoli ve Vnitřním Mongolsku nebyla po dlouhou dobu věnována dostatečná pozornost dopadům těžkého průmyslu na životní prostředí, neznamená to, že by zde nebyla vyvíjena systematická činnost v oblasti ekologie. Postupující dezertifikace způsobující písečné bouře zasahující i hlavní město Peking přinutila tamější úřady zasáhnout a věnovat značné úsilí reforestaci s cílem nejen zabránit rozšiřování pouští, ale pokrýt zelení území ztracené ve prospěch pouště. Tento plán se neopírá pouze o sázení stromů, ale i travin a rostlin využívaných v tradiční čínské medicíně. Příležitosti pro spolupráci se v této oblasti nabízí i zahraničním fimám a institucím.

Ondřej Plaček, zemědělský diplomat, Velvyslanectví ČR v Pekingu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688