Petr Macek (Caflou)
Okénko pro podnikatele  |  18.09.2023 08:42:55

Využití umělé inteligence v řízení firmy

Technologie umělé inteligence (AI) se v posledních letech ohromně vyvinuly a pozornost si zaslouží např. velmi populární ChatGPT, který pomáhá nejen s tvorbou obsahu. Umělá inteligence mění řízení firmy tím, že pomáhá organizacím udělat více práce s menším úsilím v různých aktivitách, od náboru zaměstnanců přes řízení projektů až po zákaznický servis.

Níže uvádíme pět způsobů, jakými umělá inteligence v dnešní době tvaruje řízení firmy.

1.   Vylepšení řízení vztahů se zákazníky

Umělá inteligence vám může pomoci analyzovat a organizovat data o zákaznících, provádět důležité prognózy, zjišťovat záměry kupujících a mnoho dalšího. Z umělé inteligence vytěžíte maximum, pokud budete technologie AI používat se správnou infrastrukturou – například se CRM systémem. CRM totiž slouží jako základní infrastruktura pro řízení vztahů, sdružující důležitá data včetně konverzací, profilů zákazníků, interakcí v různých kontaktních bodech se zákazníky a dalších.

Umělá inteligence vám může pomoci se vyznat v těchto datech, například pomocí analýzy sentimentu nebo rozpoznávání trendů. Tímto způsobem můžete konat rozhodnutí na základě dostupných dat. AI je také užitečná pro automatizaci opakujících se úkolů, např. pro automatickou aktualizaci informací o zákaznících.

2.   Optimalizace řízení projektů a úkolů

Harvard Business Review věří, že zoufalá průměrná míra úspěšnosti projektů ve výši 35 % se dá výrazně zlepšit pomocí technologií, včetně umělé inteligence. Jinými slovy je načase, aby firmy opustily od tabulek a slajdů pro řízení projektů a přecházely k vyspělejším systémům, které jsou obohacovány umělou inteligencí.

Pokud máte správnou technologickou infrastrukturu, umělá inteligence může automatizovat a vylepšovat různé úkoly. Dokáže například přiřazovat zdroje k projektům a úkolům na základě jejich předchozího výkonu, dovedností a zkušeností, což zajistí, že budete mít pro každou práci ty správné lidi. Umělá inteligence může také odhadovat rozpočty, předpovídat požadavky na zdroje, pomáhat identifikovat překážky, analyzovat minulé projekty a mnoho dalšího.

Výzkum provedený společností Gartner odhaduje, že do roku 2030 bude až 80 % úkolů v řízení projektů vykonáváno AI, a proto zavedení umělé inteligence je nezbytné pro udržení konkurenceschopnosti.

3.   Analýza dat a prognózy

Nástroje umělé inteligence a strojového učení (machine learning - ML) mohou analyzovat velké soubory dat, hodnotit trendy, zachytit sentiment a – samozřejmě – vytvářet prognózy a předpovědi. Když zkombinujete AI se svými stávajícími systémy, jako jsou nástroj pro řízení projektů, CRM, řešení pro řízení firmy atd., může tato technologie vytěžit a analyzovat data z vašich stávajících systémů pro vytváření prognóz.

Umělá inteligence může například předpovídat vaše výdaje na 4. čtvrtletí nebo vaše potřeby ohledně náboru zaměstnanců na příští rok. Aby odhadla tyto potřeby, AI může použít například vaše historické údaje (např. kolik zdrojů bylo potřeba na předchozí projekty) a předpovědi (např. kolik projektů budete mít ve 4. čtvrtletí a jaké povahy budou).

4.   Zlepšení kybernetické bezpečnosti

Zajímavé je, že vlastnosti umělé inteligence – zejména její schopnost neustále se učit a rozpoznávat vzorce – z ní činí silný nástroj pro ochranu firem před kybernetickými hrozbami. Umělá inteligence dokáže například:

  • Přesně kategorizovat inventář IT. Jaké nástroje používáte, kolik uživatelů má každý z nich, kolik zařízení používá vaše organizace atd.? Umělá inteligence může tato data agregovat za vás, abyste přesně věděli, které systémy spravovat a monitorovat.

  • Poskytnout návrhy reakcí na vznikající problémy. Jak byste měli reagovat na bezpečnostní upozornění a jaké hrozby byste měli upřednostnit? Můžete vyškolit umělou inteligenci, aby se učila a poskytovala návrhy založené na datech, které omezí či odstraní rizika, jakmile se objeví.

  • Monitorovat vystavení hrozbám. Pomocí AI můžete nejen monitorovat své systémy v rámci potenciálních hrozeb a škodlivých aktivit, ale také sledovat pravděpodobné útoky. Pokud se náhle objeví vlna určitého druhu kybernetického útoku (hackeři sledují trendy v oboru, stejně jako všichni ostatní), vaše AI se na to může včas připravit.

5.   Vylepšení získávání kvalitních zaměstnanců

AI v oblasti získávání talentů není rozhodně věc, kterou byste měli podceňovat – dokáže mnohem víc než jen prozkoumávat životopisy (i když i to je docela užitečné). Můžete ji také využít například k nalezení nejvhodnějšího času pro naplánování pohovorů, k dozoru při hodnocení v rámci zajištění férovosti, a k hodnocení uchazečů napříč různými ukazateli.

Je však důležité zjistit, v jakých oblastech může AI přinést skutečnou hodnotu při náboru zaměstnanců a nesnažit se ji zbytečně aplikovat všude. I když můžete používat AI například k hodnocení uchazečů pomocí různých ukazatelů, je klidně možné, že budete chtít po úvodním prověření ještě provést s uchazeči poslední kolo pohovorů.

Jak umělá inteligence ovlivňuje vaši firmu?

Umělá inteligence stále vyvíjí a zdokonaluje a firmy tuto technologii mohou využít k navyšování produktivity. Zavedení AI do řízení firmy se však nestane jen lusknutí prstu; je třeba záměrně posoudit své systémy a procesy a zvážit, zda AI přinese skutečnou hodnotu.

Jak tedy vaše organizace využívá AI? A jaké máte s touto technologií plány do budoucna?

Petr Macek

Je zakladatelem all-in-one manažerského systému Caflou. Zaměřuje se na řízení firem, projektové řízení, finanční řízení firem nebo řízení cashflow. Je vášnivým zastáncem digitalizace a automatizace firem a efektivního řízení. S Caflou pomáhá tisícům firem a podnikatelům zlepšit jejich výkonnost a dosáhnout jejich cílů.



Caflou

All-in-one systém pro řízení celé firmy, projektů, vztahů se zákazníky a financí s nejlepším poměrem cena - výkon na trhu. Díky propojenosti funkcí i automatizacím se zbavíte rutinní práce a zvýšíte ziskovost projektů a klienti i tým budou spokojenější.


Více informací na https://www.caflou.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688