Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  15.09.2023 14:18:00

Co skutečně brzdí akcie Goldman Sachs (Mayo) (video)

Mike Mayo působí jako bankovní analytik ve Wells Fargo Securities a na CNBC se věnoval akciím Goldman Sachs a některým dalším tématům z oblasti amerického bankovního sektoru. Podle něj může nastat situace, kdy Goldman Sachs zvýší svou ziskovost a díky tomu opadnou i „některé obavy související s vnitřní kulturou v této společnosti“. Nicméně chování akcie podle experta naznačuje, že zde jsou hlubší problémy.

Mayo poukázal na to, že Goldman Sachs dokázal výrazně zvyšovat účetní hodnotu svých hmotných aktiv, ale i přesto se nyní obchoduje s poměrem ceny akcií k této hodnotě na jedné. To je podle analytika právě známka toho, že obavy investorů tu nejsou jen povrchní. K tomu ale dodal, že diskuse o vnitřní kultuře společnosti jsou tu spíše jen na úrovni médií, on sám z rozhovorů s velkými institucionálními investory necítí, že by na jejich straně šlo o významné téma.

Investoři podle analytika kladou v případě Goldman Sachs nyní důraz zejména na to, jakse bude vyvíjet cyklus na straně investičního bankovnictví včetně úpisu nových akcií a IPO. Vedení banky je na této straně optimistické, ale podle analytika má společnost rezervy v oblastech, jako je návratnost kapitálu či poměr nákladů k příjmům. Ten se podle něj v současnosti pohybuje kolem 68 % a cílem samotné banky je 60 %. „Takže tam ještě určitě nejsou,“ dodal Mayo.

Analytik k obavám z toho, jak vypadá kultura ve společnosti, uvedl, že během posledních let z ní odešlo asi 200 partnerů. To je přibližně polovina celkového počtu, ale podle vedení firmy je to mezi podobnými bankami běžný standard a „je potřeba vytvořit místo pro nové talenty“. Mayo k tomu dodal, že on sám sleduje jak tvrdá fakta, tak ta měkká, mezi která patří i toto téma. V určitou chvíli se ale celá věc může stát „černou skříňkou“.

Mayo se podle svých slov nikdy nedomníval, že společnost Goldman Sachs by měla být aktivní v oblasti běžného bankovnictví. Podle něj se ukazuje, že to skutečně nebyl dobrý nápad a proto vítá, že sama banka z této oblasti couvá. „Je lepší uznat ztráty, než je generovat navždy. I když s tím čekali příliš dlouho,“ dodal. Tyto ztráty se pak podle něj mohly projevit i na odměnách partnerů, tudíž vést k jejich nespokojenosti a v některých případech k odchodu.

Zdroj: CNBC

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688