Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  14.09.2023 09:02:12

Ranní okénko - Dnes rozhoduje ECB

Ekonomický svět se po včerejší zprávě o americké inflaci obrací do Evropy, kde dnes zasedá bankovní rada ECB a její rozhodnutí není předem jasné. Depozitní sazba aktuálně činí 3,75 % a měnovou politiku ECB tak lze označit jako poměrně restriktivní. Nicméně inflace v eurozóně je stále vysoká a k inflačnímu cíli nesměřuje dostatečně rychle, což připouští i samotná Evropská centrální banka. Z tohoto pohledu by se zdálo, že ECB přistoupí k dalšímu zvýšení sazeb, na druhé straně je tu horší ekonomický výkon eurozóny jak v tomto roce, tak i pesimističtější predikce pro rok následující. Zároveň nejde opomenout ani aktuální podmínky financování, za kterých si státy půjčují na světových trzích, což se týká především států velmi zadluženého jižního křídla eurozóny. ECB tak stojí před nelehkým rozhodnutím. Po posledním rozhodnutí prezidentka Christine Lagarde prohlásila, že další postup bude záležet na aktuálních ekonomických datech, ale ta byla poměrně smíšená a nenabídla jasnou odpověď na otázku, jak se ECB na dnešním zasedání zachová. Trhy delší dobu přisuzovaly vyšší šanci stabilitě sazeb, ale nyní dávají až 70% šanci hiku. Důvodem je především prognóza inflace pro příští rok, která by měla zůstat nad 3 %, tudíž se trhy domnívají, že měnovou politiku bude třeba ještě více utáhnout. Naše prognóza zůstává neměnná a domníváme se, že sazby zůstanou nezměněny, ale rizika hovořící pro hike jsou značná.

Další zajímavé údaje dorazí ze Spojených států amerických, kde budou zveřejněny výsledky maloobchodu a také ceny výrobců. Co se týká maloobchodních tržeb, tak v meziměsíčním vyjádření trh očekává, že v srpnu došlo k jejich nárůstu o jednu desetinu oproti červenci. V případě cen výrobců analytici predikují v srpnu meziměsíční růst o 0,4 % oproti červencovým 0,3 % a meziročně zvýšení cen o 1,3 % oproti předchozím 0,8 %. Za vyššími cenami výrobců v srpnu stojí především vyšší ceny energií.

Pohled zpět: 

Hlavní zprávou včerejška byla ta o vývoji inflace v USA. Meziměsíčně v srpnu vzrostly ceny o 0,6 %, což bylo v souladu s mediánem trhu. Meziroční dynamika byla o něco silnější, když trh očekával nárůst inflace na úroveň 3,6 %, ale výsledek byl ještě o jednu desetinu vyšší. Rostoucí inflace byla dle předpokladů vyšší především díky vyšším cenám energií, které jen za srpen vzrostly o 5,6 %. Rostoucí cena ropy na světových trzích se projevila i v cenách benzínu na čerpacích stanicích, které byly meziměsíčně vyšší o více jak 10 %. Jádrová inflace dle očekávání poklesla z 4,7 % na 4,3 %. Tento výsledek tak otázku dalšího postupu Fedu příliš nevyřešil. Stále očekáváme, že Fed již sazby zvyšovat nebude, ale nechá si dveře otevřené pro případný hike v souvislosti s nově příchozími daty.

Dále jsme se dozvěděli, že v meziměsíčním srovnání průmyslová výroba v eurozóně poklesla o 1,1 %, což je horší výsledek, než který byl trhy predikován (-0,9 %). Přestože průmyslová výroba rostla ve Francii či Španělsku, tak její snížení v Německu a Itálii zapříčinilo pokles v rámci celé eurozóny.

Americký index S&P 500 včera zaznamenal mírný zisk (0,1 %), zatímco německý DAX odepsal téměř 0,4 %. Pražská burza po vyšší ztrátě z minulého týdne v souvislosti s rozhodnutím ČNB dále neúročit povinné minimální rezervy si připsala kladný výsledek třetí den v řadě (0,3 %). Koruna včera mírně posílila a dostala se k úrovni 24,40 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

11.04.2024Ranní okénko - Inflace drží Fed v šachu, dnes zasedá ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
07.03.2024Ranní okénko - Dnes ECB sazby nesníží Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
19.06.2023Ranní okénko - ČNB tento týden rozhoduje o sazbách, neočekáváme změnu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688