Tomáš Beck (Vindicia)
Okénko právní novinky  |  11.09.2023 16:49:19

Chystáte se do zahraničí? Nepodceňte pojistku, může vám zachránit finanční život (11.9.2023)

Už máte dovolenou za sebou? Spoustu lidí teprve čeká, takže už balí kufry, studují nejsnadnější cestu na letiště či číhají na zajímavý last minute zájezd. K přípravě na skvělou dovolenou se ale nevyplatí vynechat některé kroky, jejichž opomenutí může znamenat finanční závazky po zbytek života. Některé dovolenkové pasti shrnula společnost Vindicia.

Kartička nestačí

Spousta Čechů se při cestách spoléhá na svou kartičku VZP. Jenže ta kryje zcela základní lékařské úkony, navíc rozhodně ne ve všech státech. Případná operace u náhlých zdravotních potíží by vás bez dalšího pojištění mohla zruinovat. Pozor ale také na pojištění na odpovědnost! „Jestliže vyrážíte do zahraničí, rozhodně si zkontrolujte svou pojistku odpovědnosti a její limity. Náklady na zdravotní péči jsou totiž už za českými hranicemi, například v Rakousku či Německu, úplně na jiné výši. Pokud tam zaviníte zranění cizí osoby, půjde o milionové náklady. Osobně doporučuji mít limit na odpovědnost sjednaný na 25 milionů korun,“ doporučuje Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia. V opačném případě může jedno neopatrné vběhnutí do silnice či nepozorný pohyb na cyklostezce zavinit, že budete vysokou škodu splácet dlouhá léta.

U pojištění vlastního zdraví si dejte pozor na dlouhodobé choroby, raději pojistku uzavřete přímo na pobočce a se zřetelem na reálný aktuální zdravotní stav. 


Pár metrů může hrát roli

Možná patříte mezi ty, kteří pláží dávají přednost úplně jiné nadmořské výšce. V takovém případě by pro vás mělo být dobré pojištění naprostou samozřejmostí. „Lidé mají při online sjednání většinou možnost, jak se zařídit třeba v případě horských túr. Jestliže je méně náročná, teoreticky by mělo stačit levnější pojištění. My ale v případě hor vždy doporučujeme to specializované. Může se totiž stát, že nevědomky vylezete o něco výše, než jste plánovali a úraz se vám stane právě tam. Rázem se na vás žádná pojistka nevztahuje a vše včetně drahého zásahu horské služby si budete muset hradit sami. A jde o astronomické částky,“ varuje Beck.

Úplně stejné nebezpečí panuje u potápění. „Zde hraje roli to, zda jdete jen šnorchlovat, nebo se budete potápět s kyslíkem. A případně do jaké hloubky,“ říká Beck. 

Alkohol za volantem

Láká vás představa, že si v některých státech můžete dát k obědu pivo, ačkoliv se chystáte sednout za volant? „Pravidla se v jednotlivých částech liší, a to nejen pro řidiče aut, ale také pro cyklisty. Tolerance je velmi různá, a to i vztaženo k věku řidičů. Co si může dovolit ten zkušený, je odepřeno šoférům s čerstvými papíry,“ upozorňuje Beck.

Čemu nerozumíte, to nepodepisujte

Zásadně, ale opravdu nikdy nepodepisujte žádný dokument, kterému nerozumíte. Jestliže se stane nehoda, popřípadě se s někým srazíte na letní lyžovačce na ledovci, nedávejte svůj podpis pod nic, s čímž nejste dokonale ztotožněni. Nebyli byste první lidé, kteří v šoku po úraze stvrdili svou signaturou zdánlivě nevinný dokument a následně zjistili, že se nevědomky přiznali k zavinění celého incidentu. Rázem bylo po šanci na odškodnění.

Prostudujte si pravidla pojistky a dodržte je

V některých případech může mít planost pojistky určité podmínky. „Musíte například pojišťovnu zpravit do určitého počtu hodin, popřípadě mít událost potvrzenou od konkrétních institucí, ať se jedná o policii či horskou službu. Pokud toto pravidlo nedodržíte, čeká vás buď velká bitva o odškodnění, nebo dokonce můžete mít smůlu,“ varuje Beck.
Tomáš Beck

Tomáš Beck

Tomáš Beck (34) vystudoval historii a archeologii na Jihočeské univerzitě, pak základy práva a bezpečnostní studia na Cevro Institutu, kde následně dokončil postgraduální studium. Pro fungování Vindicia čerpá z principů západní Evropy. Drží se pravidla, že právo platí pro všechny, pro malé i velké.





Vindicia

Česká společnost Vindicia se zaměřuje na vymáhání spravedlivého odškodnění po dopravních nehodách, pracovních úrazech, úrazech ve školách a po zanedbání lékařské péče. Umí také zajistit adekvátní plnění z pojistek v případě, že pojišťovny odmítají platit. Vindicia má tým odborníků, kteří postupují podle metodik, které jsou pro klienta výhodné. Její úspěšnost proto přesahuje 90 %.

A co je nejdůležitější? Pokud vám Vindicia nevymůže peníze, nic neplatíte. Nejsou tu žádné vstupní poplatky, Vindicia si odměnu bere až z úspěšně získané částky. Nic tedy neriskujete. Stojí za to o odškodnění bojovat, vždyť průměrná kompenzace za dopravní nehodu dosáhla milionu korun!

Více informací na https://www.odskodnime.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688