cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  11.09.2023 14:53:46

Na podzim bude inflace „zubatá“, než začátkem roku spadne k cíli

 

Čerstvá data z dílny Českého statistického úřadu o srpnové inflaci přinesla další mírný pokles meziročního čísla na 8,5 %. Komentář České národní banky (ČNB) popisuje, které složky k tomu nejvíce přispěly a jak dopadly oproti naší prognóze. Zde pouze prozradím, že inflace odeznívá ve všech složkách vyjma cen pohonných hmot, to vše v souladu s prognózou (zbytek si přečtěte v odkazu výše). Vaši pozornost chci nyní navést na meziměsíční čísla, jejichž vývoj nese nejvíc informací o tom, co se v inflaci nyní skutečně děje.

Průměr meziměsíčních údajů inflace za poslední půlrok (start roku byl ještě zasažen skokem cen elektřiny a plynu na cenové stropy) je 0,2 %. Po převedení na celoroční čísla naznačuje inflaci ve výši 2,5 %. To je sice stále nad 2% cílem ČNB, avšak již v tolerančním pásmu cíle, které je definováno jako +/- 1 procentní bod kolem „dvojky“. Pokud se tedy ceny budou v příštích měsících vyvíjet podobně jako v posledním půlroce, i ta nejčastěji zmiňovaná meziroční inflace se začátkem příštího roku opravdu skokově sníží do blízkosti cíle.

Průběh meziroční inflace ale nebude celou dobu sestupný. Za září sice uvidíme další snížení meziročního čísla (to by se mělo dostat až někam k 7 %), ale již nyní je jasné, že další, říjnová čísla, ukážou zvýšení meziroční inflace. To však bude čistě technické. Se samotnou úrovní cen ani v jejich meziměsíčním vývoji se již nic velkého dít nebude. Pouze v meziročním srovnání budou ceny v oblasti energií v letošním říjnu vyšší, protože v loňském říjnu z technických důvodů skokově poklesly. To se stalo vlivem započtení „úsporného tarifu“, tedy příspěvku domácnostem na zvýšené náklady za energie, do cenové statistiky. Bez něj by meziroční inflace na konci loňského roku byla vyšší, letos zas nižší, jak ukazuje graf níže. Očekávané říjnové zvýšení meziroční inflace opět nad 8 % bude ryze technické a pro nikoho by nemělo být překvapením.

Graf – Meziroční inflace očištěná o vliv úsporného tarifu a poplatku OZE

Graf – Meziroční inflace očištěná o vliv úsporného tarifu a poplatku OZE

Zdroj: ČSÚ, ČNB (Zpráva o měnové politice, léto 2023)

Začátkem příštího roku pak dojde ke skokovému snížení meziroční inflace do blízkosti 2% cíle. Jaká jsou rizika, že se to nemusí naplnit? V posledních měsících vidíme (meziměsíční) nárůst cen ropy a následně cen pohonných hmot na čerpacích stanicích. Ty sice pokles meziroční inflace nyní mírně zpomalují, ale stále jsou mnohem níže než před rokem. Není to nic oproti tomu, čemu domácnosti čelily ještě loni touto dobou.

Další nejistotou je vývoj kurzu, který by svým dalším oslabením mohl sestup inflace zpomalit. Inflace by ale mohla klesnout i výrazněji, než čeká prognóza ČNB, což naznačuje třeba pozorovaný umírněný mzdový růst a utlumená ekonomická aktivita. V celku však data, která doposud přicházejí, vesměs potvrzují, že návrat inflace k cíli ČNB v příštím roce je velmi pravděpodobný.


Tento článek vyšel také na serveru Seznam Zprávy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688