Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.08.2023 11:25:23

ECB by neměla nikam pospíchat - Kazaks (video)

Člen vedení Evropské centrální banky a guvernér lotyšské centrální banky Martins Kazaks pro Bloomberg řekl, že obrázek evropského hospodářství je smíšený. Na jedné straně strojí například slabší indikátory jako PMI, na straně druhé vidíme stále velmi silný trh práce. Celková inflace pak klesá, ale „jádrová inflace zůstává docela vysoko“. Ekonom by tak podle svých slov „rozhodně nepospíchal s prohlášením, že práce je hotová.“

Kazaks k uvedenému dodal, že pokud ECB udělá ve zvedání sazeb „pauzu“, neznamená to, že by s jejich zvedáním nemohla znovu začít. „Musíme sledovat data a nové predikce,“ řekl ekonom. Rizika jsou podle něj „na obou stranách“, tedy na straně přílišného utažení monetární politiky i na straně utažení nedostatečného. On sám by ale podle svých slov spíše udělal chybu tím, že se sazby zvednou příliš. I proto, že v případě potřeby je pak možné sazby zase snížit.

Většina zvedání sazeb již podle experta proběhla, pokud přijde další zvedání, „bude relativně malé.“ Evropská ekonomika je přitom složena z řady menších, v nichž se situace liší. Nicméně monetární politika je jednotná a ECB se tak podle slov svého zástupce musí řídit agregátními ukazateli. Jedním ze zdrojů nejistoty je pak zpoždění, se kterým se změny monetární politiky projevují na hospodářství. „I proto bych s ničím nepospíchal,“ dodal Kazaks.

Podle ekonoma je důležité sledovat jádrovou inflaci. Pokud by totiž nedošlo k jejímu „konzistentnímu“ poklesu, existuje riziko, že se směrem nahoru opět obrátí inflace celková. A až přijde doba na snižování sazeb, mělo by podle Kazakse probíhat jen pozvolna. Jedním z důvodů jsou takzvané neutrální sazby, které jsou „nyní výš, než bývaly.“ To znamená, že vzrostla hypotetická výše sazeb, které ekonomiku nestimulují, ale ani nebrzdí. K tomu ekonom dodal, že pokles sazeb je namístě v případě, že by inflace přestřelovala a klesala pod inflační cíl ve výši 2 %. Pokud by inflace naopak směřovala k němu a měla na něm tendenci se stabilizovat, není podle něj důvod sazby snižovat.

Kde se mohou sazby usadit z dlouhodobého hlediska? Na tuto otázku Kazaks pouze odpověděl, že tu nehodlá nijak spekulovat. Diskuse se pak stočila k trhu práce, který je podle něj stále hodně silný a ECB musí zabránit tomu, aby růst mezd začal tlačit inflaci nahoru. Jde tedy o další důvod pro opatrnost ohledně případného obratu v monetární politice.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688