Na každodenní teplý oběd dosáhne méně než třetina zaměstnanců. Může za to zdražování

Češi si v práci dopřávají teplé obědy stále méně. V jídelně nebo restauraci obědvá každý pracovní den jen 30 % zaměstnanců. Téměř polovina z nich si v pracovním týdnu dopřeje teplé jídlo jen jednou nebo dvakrát. Roste naopak obliba svačin a hotových polotovarů ze supermarketů, které však výživovou hodnotu oběda dlouhodobě nenahradí. Důvodem poklesu pravidelného stravování v jídelnách a restauracích je zdražování. Průměrná cena obědového menu podle Edenred Restaurant Indexu ve srovnání s červencem 2022 stoupla o 21,4 koruny na zhruba 185 korun.
Pravidelný teplý oběd v jídelně provází řadu Čechů od prvního dne ve školce až po odchod do penze. Podle průzkumu, který pro společnost Edenred zpracovala agentura STEM/MARK, si jej však čeští zaměstnanci dopřávají stále méně častěji. Teplé jídlo z jídelny, restaurace nebo dovážkové služby každý pracovní den obědvá méně než třetina (30 %) zaměstnanců. Třikrát nebo čtyřikrát týdně tímto způsobem obědvá další čtvrtina (26 %) lidí. Největší část zaměstnanců (44 %) si však v průběhu pracovního týdne dá k obědu teplé jídlo jen jednou nebo dvakrát. Jejich podíl vzrostl od roku 2021 o třetinu.
Pomoci mohou zaměstnavatelé
Obliba rychlých jídel ze supermarketu podle průzkumu v posledních letech roste. Letos tento způsob stravování v práci dokonce preferuje větší část zaměstnanců (27 %) než v případě návštěvy restaurací (19 %). Ty naopak zaznamenaly ve srovnání s rokem 2021 (25 %) výrazný propad. Na 7 % naopak vzrostl podíl lidí, kteří neobědvají vůbec. Data zároveň ukazují, že ochotu zaměstnanců obědvat v restauracích může svým přístupem ovlivnit i zaměstnavatel.„Současná situace, kdy zaměstnanci vyhledávají plnohodnotné obědy v restauraci stále méně často, je znepokojivá. Část lidí dokáže toto jídlo nahradit kvalitní stravou připravenou z domova, což by bylo ideální. Lidem ale mnohdy kromě peněz chybí také čas, případně dostatek zdravých alternativ v jejich okolí. Často potom obědy řeší nákupem hotových jídel či polotovarů, nebo oběd dokonce vynechávají, což je zcela nevhodné. Může to vést k větší únavě v odpoledních hodinách, nižší produktivitě práce, nedostatku energie na případnou pohybovou aktivitu a následnému večernímu přejídání,“ vysvětluje odbornice na výživu Hana Pávková Málková ze společnosti STOB.
Pokud na obědy přispívá, chodí do restaurací obvykle přibližně třetina zaměstnanců, v opačném případě jen necelá šestina.
„Celoevropský průzkum FOOD, který každoročně pomáháme realizovat, upozorňuje na to, že zaměstnanci se po odeznění koronaviru začali při stravování v práci odbývat. Normou se u nich stávají příliš rychlé a nutričně méně hodnotné náhražky plnohodnotného oběda. Data potvrzují, že dopady takové formy stravování se mohou podepsat nejen na zdraví zaměstnanců, ale i jejich produktivitě či výkonnosti v práci,“ varuje Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred, a dodává: „Průzkumy také dokládají, že to, zda se zaměstnanci v práci pravidelně a vyváženě stravují, závisí od podmínek, které jim zajistí zaměstnavatel. Patří mezi ně především kvalitní zázemí – kuchyňka nebo jídelna, ale také optimální čas na obědovou pauzu, týmové obědy nebo příspěvek na stravování. To všechno jsou způsoby, kterými zaměstnavatel může kulturu stravování podpořit,“ dodává.
Na vině jsou ceny
Co stojí za klesající popularitou teplé stravy v restauracích? Průzkum ukázal, že téměř polovina (48 %) zaměstnanců si nedopřává pravidelný profesionálně připravený teplý oběd , protože je pro ně jídlo příliš drahé. Rostoucí ceny ovlivňuje inflace i zvýšené náklady na suroviny a lidské zdroje. Výrazný nárůst cen obědů ostatně potvrzuje i Edenred Restaurant Index sestavovaný na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet společnosti Edenred. Průměrné obědové menu stálo v červenci 185,4 koruny, v meziročním srovnání s červencem 2022, kdy lidé za oběd zaplatili 164 korun, tak ceny stouply o 21,4 koruny.
„S prudkým nárůstem cen ve druhé polovině loňského roku se pro část zaměstnanců stalo pravidelné stravování v jídelnách a restauracích dlouhodobě neudržitelné. Jen pro ilustraci – ze své průměrné mzdy si mohli Češi v červenci pořídit o skoro 5 % méně obědů než před rokem. Odborníci přitom varují, že dlouhodobě nevhodná forma stravování v práci může vést ke vzniku nezdravých stravovacích návyků, kterých bývá obtížné se zbavit. Dobrá zpráva ale je, že v prvním pololetí letošního roku začalo zdražování spolu s inflací zpomalovat,“ komentuje současný trend Aneta Martišková.
Edenred CZ
Edenred ČR pečuje o 700 000 každodenních uživatelů z řad zaměstnanců, kterým poskytuje služby v síti 57 000 partnerských provozoven. V oblasti digitalizace patří k lídrům na českém trhu. Stravenky a volnočasové benefity jsou k dispozici na jedné platební kartě Edenred Card. Karta umožňuje platbu mobilními aplikacemi Apple Pay a Google Pay. Čerpání benefitů je možné online díky platformě Edenred Benefity Café.
Edenred je přední digitální platforma pro služby a platby – a také každodenní společník pracujících, spojující přes 60 milionů uživatelů a 2 miliony partnerských provozoven ve 45 zemích prostřednictvím téměř 1 milionu firemních klientů.
Edenred nabízí specifická platební řešení pro konkrétní použití zaměřená na stravování (stravenky), motivaci (dárkové karty, platformy pro zapojení zaměstnanců), mobilitu (čerpací stanice, údržba, mýtné či parkovné) a firemní platby (virtuální karty).12 000 zaměstnanců společnosti Edenred usiluje o to, aby se svět práce stal propojeným ekosystémem, který se každým dnem stává bezpečnějším, efektivnějším a zodpovědnějším. V roce 2022 skupina díky svým globálním technologickým aktivům spravovala obchodní objem téměř 38 miliard EUR, zejména prostřednictvím mobilních aplikací, online platforem a karet. Edenred je zapsán na burze cenných papírů Euronext v Paříži a je součástí indexů CAC 40, CAC 40 ESG, CAC Large 60, Euronext 100, Euronext Tech Leaders, FTSE4Good a MSCI Europe.
Více informaci na: www.edenred.cz
Přečtěte si také
Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:
Přečtěte si také:
Příbuzné stránky
- Kalkulačka předčasného důchodu - o kolik méně?
- Sociální pojištění pro zaměstnance i OSVČ v roce 2020
- Platová tabulka státní zaměstnanci - úředníci ve státní službě 2022
- Sleva na poplatníka 2023 - 30.840. Kč. Slevu může uplatnit zaměstnanec i OSVČ. Sleva zůstává stejná jako v roce 2022.
- Stravenky a mzda 2020 - Jsou pro vás stravenky výhodnější než zvýšení mzdy?
- Sleva na manželku 2023 - 24.840 Kč. Slevu na manžela nebo manželku můžete uplatnit, pokud manželka / manžel nemá příjmy vyšší než 68.000 Kč.
- Na každodenní teplý oběd dosáhne méně než třetina zaměstnanců. Může za to zdražování
- Na každodenní teplý oběd dosáhne méně než třetina zaměstnanců. Může za to zdražování - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení
- Třetina firem plánuje do konce roku nabírat zaměstnance, loni se propouštělo méně než 10% pracovníků
- ekonomickymagazin.cz: Po zrušení stravenek by obědy v restauracích omezily dvě třetiny zaměstnanců, uvádí průzkum AMSP ČR
- zpravy.aktualne.cz/ekonomika: Dvě třetiny zaměstnanců by po zrušení stravenek omezily obědy v restauracích, ukazuje průzkum AMSP ČR
- Čína - vývozy a dovozy v srpnu dále výrazně klesaly, ale méně než se čekalo a méně než v předchozích měsících
Prezentace
24.02.2025 České firmy stále častěji místo banky…
12.02.2025 iPhone 16 Pro za 699 Kč! Nová služba nemá v…
29.01.2025 Xiaomi má nový bestseller. Je extrémně nadupaný a