CRIF (Czech Credit Bureau)
Podnikání  |  24.08.2023 13:34:48

Hromadný úbytek podnikatelů spojený s datovými schránkami končí

V červenci začalo v České republice podnikat 5 439 lidí, o 567 více než loni. Činnost naopak ukončilo 5 981 fyzických osob podnikatelů (FOP), zatím nejméně od srpna loňského roku. V červenci tak v Česku ubylo 542 podnikatelů, což je v letošním roce nejnižší pokles. Znamená to, že postupně ustupuje vlna hromadných zániků FOP způsobená zaváděním datových schránek. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF a dat portálu www.informace o firmach.cz.

„V prvním pololetí letos pokračovalo očišťování podnikání od neaktivních FOP, kteří svou činnost ukončili, aby se vyhnuli povinnému zřízení datových schránek. Tato vlna hromadného ukončování podnikání ale pomalu končí a předpokládáme, že v srpnu počet nových FOP převýší počet těch zaniklých,“ uvedla analytička společnosti CRIF Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

V červenci se také zvýšil počet nových podnikatelů v poměru k těm zaniklým. Zatímco průměr za prvních sedm měsíců roku je 2 noví podnikatelé na 10 zaniklých, v červenci už na 10 zaniklých připadlo 9 nových. Znamená to, že podnikatelů v červenci i nadále ubývalo, ale již jen velice mírně.

Od začátku roku zahájilo podnikání 43 063 lidí a 253 732 jich podnikání ukončilo. Celkem tak v Česku ubylo 201 005 podnikatelů. Dopady nejsou až tak velké, protože většina ze zaniklých podnikatelů živnostenské oprávnění nevyužívala.

Nejvíce lidí od začátku letošního roku ke konci července vstoupilo do podnikání v Praze (7 182), v Ústeckém (5 707) a v Jihomoravském kraji (4 938). Nejvíce osob ukončilo podnikání v Ústeckém kraji (30 559), v Praze (30 367) a v Jihomoravském kraji (26 648). Meziročně se počet nových podnikatelů zvýšil ve všech krajích. Největší růst zaznamenal Pardubický kraj (o 12 %), Plzeňský a Středočeský kraj (shodně o 11 %). Nejméně oproti loňsku narostl počet nových podnikatelů v Královéhradeckém kraji, a to pouze o 1 %.

Nejvíce nových podnikatelů je ve zpracovatelském průmyslu

V rámci základních odvětví začalo nejvíce osob od začátku roku ke konci července podnikat ve zpracovatelském průmyslu (6 119), ve stavebnictví (5 879) a v profesních vědeckých a technických činnostech (5 206). Počet nových podnikatelů meziročně nejvíce narostl v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví (+13 %) a zemědělství a lesnictví (+12 %). Nejvíce se snížil v odvětví těžby a dobývání, a to o 29 %. Procentuálně velký pokles je zde ale způsoben nízkým počtem nových podnikatelů v tomto odvětví, kdy loni v červenci zde začalo podnikat celkem 17 a letos 12 lidí. Nejvíce zaniklých podnikatelů zaznamenalo odvětví obchodu (78 242), stavebnictví (40 870) a zpracovatelský průmysl (36 597).

Polovina všech začínajících podnikatelů v prvním pololetí byla ve věkové skupině 18 až 30 let, dalších 27 % pak ve skupině 31 až 40 let. Věková skupina 61 a více let byla pak v celé struktuře zastoupena pouze 1 %. Na počtu zaniklých se však tato nejvyšší věková skupina podílela 60 %, zatímco podnikatelé v nejmladší věkové kategorii pouhými 2 %.

V prvních sedmi měsících letošního roku byly mezi novými podnikateli z 36 % zastoupeny ženy a z 64 % muži. Z celkového počtu lidí, kteří podnikání ukončili, bylo žen 41 % a mužů 59 %. Ženy tak přestaly podnikat relativně častěji než muži.


CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF. Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.

Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Portál informaceofirmach.cz slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu.

Více informaci na: www.crif.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688