mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:14

Rakousko - ICT, elektronika, kyberbezpečnost, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Na Rakouský softwarový průmysl připadá 7,4% HDP Rakouska, a to s rostoucí tendencí. V roce 2022 se Rakousko podle indexu digitalizace EU (DESI) umístilo již druhým rokem na 10. pozici mezi 27 zeměmi EU. Rakouské společnosti z oblasti ICT investují výrazně větší část svých tržeb do výzkumu a vývoje než mezinárodní společnosti (2021: 16,9 % oproti 8,9 %). Roste povědomí o přelomových možnostech umělé inteligence (UI), což se odráží ve strategii rakouské vlády AIM AT 2030, a zvyšuje se zájem o její cílenou a bezpečnou aplikaci v podnikání. Inovace v oblasti ICT a hospodářského růstu podporují v rámci iniciativy „Digital Austria“ spolková ministerstva, státní agentura Austria Wirtschaftsservice (aws), společnost na podporu výzkumu FFG, Rakouská hospodářská komora (WKO) a spolkové země. Téměř polovina přidané hodnoty rakouského sektoru ICT se tvoří ve Vídni.

V rakouském Plánu obnovy a odolnosti za období 2020-2026 je vyčleněno 52,8 % prostředků (1,8 mld. EUR) na digitalizaci. Plán pomůže digitální transformaci v několika oblastech a přispívá k vytváření obchodních příležitostí. Mimo jiné je k dispozici rozpočet 125 mil. EUR na financování evropských projektů IPCEI v oblasti mikroelektroniky a komunikačních technologií. Napříč sektory pokračuje v roce 2023 program pro malé a střední podniky KMU Digital 3.1.

ICT patří mezi odvětví se širokou aplikací pro další oblasti a možnosti uplatnění inovativních řešení jsou mimo jiné v poskytování informačních služeb s ohledem na hospodaření s energií v průmyslu a u firemních zákazníků. Trend udržitelných a zelených informačních technologií podporuje snaha rakouských společností o větší energetickou nezávislost a soběstačnost. V automatizaci průmyslové výroby se vyskytují příležitosti v náhradě proprietárních řídicích systémů flexibilními softwarovými řešeními, která zajišťují univerzální použití a snadnou integraci. Stále větší pozornost je věnována používání softwaru pro zvýšení účinnosti léčení a péče v sektoru zdravotnictví.

Zatímco Rakousko má velmi dobrou pozici v digitálních administrativních službách e-governmentu, zaostávají zejména u MSP cloudové aplikace a využívání velkých dat za průměrem EU. Pokud jde o obchodní modely založené na datech, vidíme potenciál v poskytování pronájmu cloudových služeb a datových center nebo v licenčních modelech (software jako služba), protože nabízejí flexibilní a snadno adaptabilní řešení pro rozvoj podnikání.

Téměř dvě třetiny rakouských firem mají v roce 2023 k dispozici navýšený rozpočet na ochranu před kybernetickými útoky. Poptávka v oblasti kybernetické bezpečnosti sahá od integrace a harmonizace procesů a opatření ke zvýšení bezpečnosti napříč celou organizací až po obnovu zastaralé technologie. Pokud jde o síťové a systémové kontroly, analýzy serverů a aktualizaci operačního systému, respektive aplikací za účelem zvýšení bezpečnosti, oceňují rakouští zákazníci podporu na míru a následnou kontinuální péči. Podle typu bezpečnostních incidentů prudce vzrostl v Rakousku v posledních letech počet útoků ransomwarem, což ukázal prominentní případ útoku hackerské skupiny BlackCat na vládu spolkové země Korutany v roce 2022. Ještě do poloviny roku 2023 budou mít malé a střední firmy přístup ke speciálnímu programu financování s názvem „KMU.Cybersecurity“ státní společnosti Austria Wirtschaftsservice (aws).

Od zveřejnění chatbotu ChatGPT koncem roku 2022 roste i v Rakousku povědomí o přelomových možnostech umělé inteligence (UI) a zájem o její konkrétní a bezpečnou aplikaci v podnikání. Ve všech sektorech budou s ohledem na návrh evropského nařízení o harmonizovaných pravidlech pro UI zapotřebí řešení pro inteligentní a odpovědné používání generativní UI s ohledem na prospěch zákazníka, včetně konstrukce vhodných databází, implementace a údržby příslušných nástrojů a automatizace procesů. Na základě strategie umělé inteligence AIM AT 2030 se bude Rakousko v následujících letech mimo jiné zaměřovat na transfer aplikací UI do malých a středních podniků, na UI v oblastech energetické transformace a ochrany životního prostředí a na podporu používání UI v rámci veřejné správy. Austria Wirtschaftsservice (aws) podporuje pomocí svého programu „AI-Start“ a se zapojením kooperačních partnerů z řady firem nebo výzkumných institucí v období 2023-2025 pilotní projekty bezpečného používání UI.

Od založení iniciativy podpory Quantum Austria v roce 2021 se tématu kvantových počítačů věnuje stále větší pozornost. V současné době probíhají v oblasti quantum computing první projekty financované z evropského plánu NextGenerationEU a do vybudování rakouských kapacit HPC (High-Performance-Computing) bylo investováno 20 mil. EUR.

Nový paralelní vesmír Metaverse, který je považován za nástupce mobilního internetu, je v Rakousku úplně na začátku. To znamená, že v této oblasti velký prostor pro inovace a obchodní příležitosti, kterého se již snaží řada rakouských start-upů využít. Na straně potencionálních zákazníků podnikají své první pokusy některá rakouská kulturní a turistická zařízení, která na své cestě do metaverse profesionální podporu určitě potřebují. V oblasti průmyslu je poptávka po aplikaci rozšířené reality (AR) ve vývoji produktů s tvorbou prototypů a ve vizualizaci strojů a zařízení.

Rakousko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688