mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:18

Nizozemsko - ICT, elektronika, kyberbezpečnost, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Nizozemsko je považováno za jeden z nejvyspělejších trhů z hlediska používání internetu, téměř 98 % domácností a prakticky 100 % firem má internetové připojení. Země je také lídrem v oblasti kybernetické bezpečnosti – The Hague Security Delta je největším bezpečnostním klastrem v Evropě, který zahrnuje více než 300 veřejných i soukromých organizací. Možnost uplatnění českých firem je zejména v oblasti ICT služeb (antivirová ochrana, integrace informačních systémů a sítí, umělá inteligence, bezpečnostní systémy, zpracování velkého množství dat).

Nizozemský HDP z velké části tvoří sektor služeb, v němž mají dominantní význam dopravní a bankovní služby. Ty jsou v NL na světové úrovni a z hlediska možností pro uplatnění českých firem zde existuje velký potenciál v případě software a IT technologií pro finanční instituce. Nizozemsko je také považováno za jednu z nejvíce internetově propojených zemí na světě, téměř 98 % domácností a prakticky 100 % společností má internetové připojení. V Amsterdamu mimo jiné sídlí AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), jeden z předních světových distributorů digitálních dat.

NL je evropským centrem pro přední společnosti v oblasti ICT. Více než 60 % společností Forbes 2 000, aktivních v IT průmyslu, zde již založilo nějakou formu svých operací. Globální IT společnosti v Nizozemsku využívají jedinečnou IT infrastrukturu, konkurenční daňové klima a technologicky zdatnou, anglicky mluvící pracovní sílu. Nizozemsko je také hotspotem pro společnosti působící v globálním herním průmyslu a je domovem světově proslulých herních společností.

V roce 2018 nizozemská vláda přijala digitalizační strategii nazvanou Dutch Digitalization Strategy. Tato strategie má za cíl jednak urychlení digitalizace ve strategických odvětvích jako je zdravotnictví, energetika a potravinářství, a také posílení kybernetické bezpečnosti, ochrany soukromí, zvýšení digitální gramotnosti obyvatel a ochrany hospodářské soutěže. Vybavení každého Nizozemce správnými digitálními dovednostmi je jedním z klíčových principů strategie, která posiluje ambice Nizozemska stát se evropským digitálním lídrem.

Nizozemsko, které plní svou roli globálního majáku míru a spravedlnosti, je také předním centrem kybernetické bezpečnosti v Evropě. Je centrálním informačním centrem. Centrem odborných znalostí pro kybernetickou bezpečnost je Národní centrum kybernetické bezpečnosti (NCSC). NCSC podporuje spolupráci mezi vládou a podniky, s cílem zvýšit digitální odolnost země. Kromě toho je Nizozemsko také hostitelem řady mezinárodních organizací, zabývajících se evropskou i světovou bezpečností a vymáháním práva, jako je Mezinárodní soudní dvůr, Mezinárodní trestní soud, Europol nebo Eurojust. Při Europolu v Haagu tak například funguje několik výzkumných center, jako je Innovation Lab nebo European Cybercrime Centre (EC3).

Nizozemsko je také domovem největšího evropského bezpečnostního klastru, Haagské bezpečnostní delty (HSD), což je národní síť více než 300 veřejných a soukromých organizací, které spolupracují na řešení stále rostoucích výzev kybernetické bezpečnosti. Sektor ICT pro české firmy skýtá v Nizozemsku mnoho příležitostí pro uplatnění, zejména pak v oblasti antivirové ochrany a zabezpečení sítí, integrace informačních systémů a sítí, umělé inteligence, bezpečnostních systémů nebo zpracování velkého množství dat.

Nizozemsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688