mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:02

Velká Británie - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Britské zdravotnictví je dlouhodobě podfinancovanou oblastí. Rozsáhlé investice do zdravotnictví tak představují jednu z hlavních priorit vlády. Finance poputují na obnovu a výstavbu britských nemocnic, a to jak stavební, tak především přístrojovou modernizaci, neboť řada nemocnic hlásí nedostatek či zastaralost nezbytného lékařského vybavení a diagnostických přístrojů. Zvláštním tématem je pak podpora modernizace diagnostiky rakovinových onemocnění. Vláda konkrétně slíbila, že do konce roku 2030 uskuteční výstavbu až 48 nových zdravotnických zařízení; zde se nabízí propojení s oblastí stavebního průmyslu.

Zdravotní sektor (Národní zdravotní služba, NHS) patří dlouhodobě k deklarovaným prioritám vlády. Většinu nákupu lékařské technologie provádějí nemocniční trusty, které ročně utratí v průměru 6,6 mld. GBP na klinické dodávky, včetně lékařské techniky. NHS nutně potřebuje v první řadě realizovat projekty obnovy řady nemocnic (jak stavební, tak především přístrojové), neboť deficit údržbových prací na nemocnicích čítá zhruba 6,5 mld. GBP. Strategie britské vlády proto usiluje o výstavbu 48 nových nemocnic po celém Spojeném království, přičemž v roce 2020 byl na tuto výstavbu stanovený rozpočet 3,7 mld. GBP. Nyní se po 3 letech začínají objevovat konkrétní projekty, které jsou financované v rámci této strategie (výstavba nemocnice pro ženy a děti v Cornwallu, Royal Leeds Hospital a další).

Britská vláda zvyšuje také celkový rozpočet NHS. Na podzim 2022 bylo oznámeno, že NHS bude poskytnuto dalších 8 mld. GBP s dodatečným příspěvek 3,3 mld. GBP v letech 2023 a 2024. Finance budou využity například na výstavbu nemocničních oddělení, jednotek intenzivní péče, operačních sálů a porodních služeb, přičemž má dojít také ke zlepšení nedostačujícího vybavení psychiatrických klinik. V rámci modernizace by mělo dojít také na obnovu zastaralé počítačové infrastruktury, modernizaci a doplnění vybavení, neboť 4 z 10 nemocnicí NHS v Anglii musí používat zastaralé lékařské vybavení včetně 37 let starých rentgenových přístrojů. Britské nemocnice mají v přepočtu na jednoho obyvatele méně vybavení ve srovnání se zeměmi OECD, například 3x menší podíl přístrojů na magnetickou rezonanci či výpočetní tomografii, než má Německo. Již v roce 2019 britská vláda oznámila vymezení 1,8 mld. GBP k výstavbě, údržbě a nákupu nového vybavení pro NHS v Anglii, zejména magnetických rezonancí, počítačových tomografů a mamografů. Připraven je také plán na modernizaci diagnostiky rakovinových onemocnění v podobě financování 300 nových diagnostických zařízení v 78 nemocnicích napříč Anglií. NHS plánuje také vydat strategii, jejímž cílem bude zlepšit péči o pacienty s dlouhodobými a vážnými onemocněními.

Trendem je i digitalizace zdravotní péče a zároveň se zvyšuje poptávka také po platformách, které propojí lékaře s pacienty. Britský zdravotnický sektor trpí, stejně jako ten český, dlouhodobě nedostatkem zdravotního personálu. Na konci roku 2022 bylo totiž v sektoru neobsazeno 124 tis. míst, což vedlo k tomu, že po celé Anglii čekalo více než 7 mil. lidí na zahájení běžné nemocniční léčby. (Poznámka: Skotsko, Wales a Severní Irsko mají vlastní zdravotní systémy, které mají vlastní rozpočty, trend je však podobný).

V digitálním segmentu existuje poptávka po nástrojích klinické efektivity, inovativních aplikacích a nástrojích pro analýzu zdraví, nástrojích pro vzdálené konzultace a monitorovacích zařízeních.

Velká Británie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688