mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:13

Rumunsko - Obranný a bezpečnostní sektor, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Rumunsko poskytuje na obranu 2,5 % HDP. Probíhají významné akvizice, další se chystají. Patří sem i nákupy moderního hasičského vybavení, pátracích a záchranných vrtulníků, speciálních vozidel či sanitek. Pro české firmy může být zajímavou příležitostí účast na přezbrojování, dodávky vybavení letišť, speciálního materiálu nebo zdravotních potřeb.

Rumunsko pro nadcházející roky vyčlení značný rozpočet na modernizaci svých ozbrojených sil a také na sektory civilní obrany a také na reakce na mimořádné události.

Zásadní 2 % hranici HDP země dosahuje již šestým rokem v řadě, v souvislostí s Ruskou agresí na Ukrajině navýšilo obranný rozpočet na 2,5 % HDP. Rozpočet je v souladu se strategií národní bezpečnosti na období 20202024. Tvorba rozpočtu vychází z klíčového rámce zvýšení strategické důležitosti Rumunska v rámci NATO, EU a strategického partnerství s USA, a z potřeby posílení obranného postu spojenců v jihovýchodní Evropě a v zóně Černého moře.

Pro rumunské představitele je důležité, aby z těchto schválených prostředků na obranu šlo minimálně 20 % na zásobování a modernizace a 2 % na výzkum, rozvoj a inovace.

Dle verifikovaných informací plánuje Rumunsko postupnou, rozsáhlou modernizaci komplexně chápaného bezpečnostního sektoru. Otevírá se tak široké pole působnosti pro české firmy z obranného a bezpečnostního odvětví ať už se jedná o střelné zbraně, vybavení letišť, nákladní automobily, software apod. Pro zájemce je důležité sledovat dokumenty Generálního ředitelství pro vyzbrojování.

Nabízí se také, aby se české firmy v předstihu připravily na Mezinárodní výstavu a konferenci Black Sea Defense & Aerospace 2024 v Bukurešti. Tato akce se těší podpoře ze strany rumunského ministerstva obrany, vnitra, ekonomiky a dalších státních institucí. Vystavovatelé/účastníci budou mít možnost představit své produkty z oblastí pozemní, vzdušné a mořské obrany, kybernetické bezpečnosti a mnoha dalších odvětví. Velkou výhodou výstavy jsou prostory letiště, které umožňují vystavení i rozměrných strojů a zařízení.

Jde o unikátní příležitost pro české exportéry cíleně představit své produkty a také seznámit se s velmi atraktivním rumunským obranným trhem.

Jaký význam přikládají v Bukurešti bezpečnostním otázkám, ukazuje rovněž umístění sídla nového Evropského centra pro kybernetickou bezpečnost, kde se soustředí na ekosystémy technologické a průmyslové bezpečnosti členských států EU. Je to první evropská agentura dislokovaná v Rumunsku.

Rovněž Departament pro mimořádné situace Ministerstva vnitra hledá, jak zlepšit své možnosti. I v tomto segmentu mají české firmy co poskytnout, např. ochranné oděvy a příslušenství, nanoprodukty, hasičské vybavení apod.

Rumunsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688