mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:18

Nizozemsko - Dopravní infrastruktura, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Infrastruktura země patří k nejlepším na světě a podporuje růst podnikání v zemi prostřednictvím letišť, přístavů, digitální sítě a železničních, silničních a vodních spojení. Prvotřídní nizozemské logistické uzly usnadňují obchod a dopravu na globální trhy. Letiště Schiphol, které poskytuje přímý přístup do 333 destinací po celém světě, je druhým nejlépe propojeným letištěm na světě a 4. největším nákladním letištěm v Evropě, největším evropským námořním přístavem je Rotterdam. Země je protkána hustou sítí cyklistické infrastruktury. Vládní strategie „National Smart City“ pak má za cíl další zlepšení kvality života v nizozemských městech a zavedení inovativních řešení pro zvýšení jejich mezinárodní konkurenceschopnosti.

Nizozemská infrastruktura patří k nejlepším na světě a podporuje růst podnikání prostřednictvím sofistikovaných letišť, přístavů, digitální sítě a železničních, silničních a vodních spojení. Tato infrastruktura je domovem předních dopravních uzlů s největším evropským přístavem v Rotterdamu a hlavním letištěm Amsterdam Schiphol, které je podle nezávislých hodnocení považováno za 2. nejlépe propojené letiště na světě a 4. největší nákladní letiště v Evropě.

Prostřednictvím svých prvotřídních letišť a vysokorychlostních železnic, silnic a vodních cest otevírá NL infrastruktura příležitosti ve zbytku Evropy i mimo ni. Poskytuje přístup 170 milionům spotřebitelů v okruhu 500 km a 244 milionům spotřebitelům v okruhu 1 000 km od NL.

S 23 miliony kol na necelých 18 milionů obyvatel je Nizozemsko světově proslulé jako země přátelská k cyklistům a lídr v oblasti udržitelné dopravy. Více než 33 000 km nizozemských silnic a stezek je věnováno cyklistické infrastruktuře, což podtrhuje zdravý životní styl a vysokou kvalitu života v zemi a přináší velké příležitosti k uplatnění českých firem, působících v oblasti infrastrukturních staveb a jejich vybavení, stejně jako vybavení pro cyklistiku, včetně sportovního oblečení a bezpečnostních a zabezpečovacích doplňků.

Národní strategie Smart City je společnou iniciativou nizozemských měst, privátních společností i akademické sféry. Jejím cílem je zlepšit kvalitu života prozatím v pěti největších nizozemských městech (Amsterdam, Rotterdam, Haag, Utrecht a Eindhoven) a zavést inovativní řešení pro zvýšení jejich mezinárodní konkurenceschopnosti. S tím, jak se nizozemská města rozšiřují, narůstá tlak na veřejnou občanskou vybavenost a infrastrukturu. Smart City Strategy má pět základních pilířů, a to:

  • Bezpečná, standardizovaná digitální infrastruktura;
  • Partnerství veřejného a soukromého sektoru s prostorem pro experimenty;
  • Nové integrální modely veřejné správy se zapojením občanů;
  • Vzdělání a zaměstnatelnost;
  • Regionální spolupráce, při níž města fungují jako síť.

Rozpracováním této strategie pak například vznikla v hlavním městě Amsterdamu platforma Amsterdam Smart City, která nepochybně přispěla k tomu, že Amsterdam je v současnosti považován za jednoho ze světových lídrů v oblasti chytrých měst.

V roce 2019 byla navázána bilaterální spolupráce ČR a NL v oblasti inovací a Smart Industries s názvem „Czech-Dutch Action Agenda 2021-2023“. Tento strategický dokument vytyčil několik prioritních oblastí spolupráce, jako například Smart and Green Mobility and Transport, Smart Industry and Mobility Field Labs nebo Joint Manufacturing Campuses. I přes omezení daná koronavirovou pandemií se již v průběhu roku 2021 začala spolupráce reálně rozvíjet, přičemž jako jeden z prvních kroků bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi Jihomoravským inovačním centrem (JIC) a Brainport Industries v Eindhovenu. Projekty, vyplývající z této strategie, však zdaleka nejsou omezeny jen na uvedené regiony a nabízejí mnoho příležitostí pro firmy a instituce z obou zemí v této perspektivní oblasti s vysokou přidanou hodnotou.

Nizozemsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688