mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:18

Nizozemsko - Zemědělství a potravinářství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Nizozemsko je po USA celosvětově druhým největším vývozcem zemědělské produkce, patnáct z dvaceti globálně nejvýznamnějších firem zde má své výrobní či výzkumné závody. Existuje zde významná základna výzkumu a vývoje – výzkumné instituty, zdravotnické univerzity a partnerství veřejného a soukromého sektoru. Země vyváží širokou škálu druhů ovoce a zeleniny, stejně jako vyhlášené mléčné produkty; důležité je i zahradnictví, které pro svou produkci využívá nejmodernější technologie (energeticky neutrální skleníky). Roste význam a zastoupení biopotravin na trhu. Země se chce výrazně zaměřit také na plošné zavedení technologií na snižování emisí CO2, metanu a dusíku.

Navzdory neveliké rozloze je Nizozemsko druhým největším exportérem zemědělských produktů na světě, hned po USA. Patří mezi světové lídry v zemědělství zejména díky inovativním technologiím. Země klade velký důraz na kvalitu potravin, udržitelné zemědělství a životní prostředí. Existence špičkových výzkumných ústavů, specializovaných univerzit a četných partnerství veřejného a soukromého sektoru mezi vědou, průmyslem a vládou přináší Nizozemsku pozici jednoho ze světových lídrů v zemědělsko-potravinářských inovacích (například princip „From Farm to Fork“). Zemědělské společnosti neustále vyvíjejí nové technologie v oblasti živočišné výroby nebo vysoce efektivních pěstebních systémů. Nizozemští farmáři používají špičkové zemědělské i skladovací technologie s cílem maximalizace výnosů s minimálními vstupy a Nizozemsko patří k předním výrobcům v oblasti výživy na rostlinné bázi.

Pověstné místní zahradnictví je pak nejlepším důkazem o obrovském vlivu automatizace, robotizace a AI na aktuální změny ve způsobu potravinářské výroby. Podíl Nizozemska na světovém obchodu se zahradnickými produkty dosahuje téměř 50 %, více než tři čtvrtiny místní zahradnické produkce jde na vývoz. Zhruba 77 % všech květinových sazenic a cibulek tulipánů pochází z Nizozemska, největším světovým exportérem je NL také pokud jde o živé stromy, pokojové rostliny a řezané květiny. Trh roste každoročně tempem okolo 2 %. Skleníky jsou synonymem pro Nizozemsko. Nizozemci patří ke světové špičce v inovaci skleníků, včetně inteligentních, energeticky neutrálních skleníků s LED osvětlením, které lze nalézt například i v plovoucí podobě na místních kanálech nebo umístěné na střechách kancelářských budov.

Testují se také první projekty v oblasti agrivoltaiky, tedy odvětví, které v sobě spojuje výhody a nesporné energetické benefity fotovoltaiky s pěstováním různých druhů plodin, v případě Nizozemska zejména ovocných. Toto propojení umožňuje získávat elektrickou energii při využití stávajících konstrukcí, které jsou nizozemskými pěstiteli běžně využívány pro zastínění, ochranu před škůdci nebo pro usnadnění sklizně u řady druhů ovoce.

Nizozemští maloobchodníci s potravinami mají ve své nabídce čím dál větší množství potravinářských produktů, které jsou buď udržitelně vyráběny nebo získané udržitelným způsobem. Širší škála certifikovaných produktů a měnící se preference spotřebitelů tím, jak je věnována stále větší pozornost udržitelnosti a zdraví, vysvětlují trvalý růst spotřeby těchto produktů. Trh s biopotravinami v NL lze z evropského pohledu charakterizovat jako středně pokročilý. Většina nákupů se uskutečňuje v supermarketech, především díky větší dostupnosti udržitelných produktů. Nejdůležitějšími dodavateli biopotravin pro maloobchod jsou velkoobchodníci Udea, s vlastní sítí prodejen Ekoplaza, a Natudis, se svými prodejnami Natuurwinkel a Marqt. Největšími společnostmi v prodeji organických balených potravin a nápojů jsou nadnárodní Royal Friesland Campina a Koninklijke Wessanen. Hlavní asociací organických potravin je Bionext.

Stejně jako na ostatních evropských trzích stoupá i v Nizozemsku podíl trhu s výrobky privátních značek, které tak představují pro výrobce potravin významný potenciál. Osvědčeným způsobem seznámení se místní realitou je pak návštěva veletrhu. V případě biopotravin je jediným specializovaným veletrhem v NL veletrh Bio-beurs, v případě potravin obecně lze pak doporučit oborový veletrh Vakbeurs Food Specialiteiten. Pro privátní značky je pak hlavní akcí každoroční veletrh PLMA v Amsterdamu.

Nizozemsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688