mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:33

Estonsko - Zemědělství a potravinářství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

V roce 2023 se estonské zemědělství a potravinářství bude soustředit na zvyšování produktivity a efektivity, snižování dopadů na životní prostředí a zajištění kvality a bezpečnost potravinářských výrobků, aby splňovaly měnící se požadavky spotřebitelů. V roce 2022 činila hodnota celkové produkce zemědělského sektoru 1,59 miliardy EUR, tedy o 41 procent více ve srovnání s předchozím rokem. Obrat potravinářského průmyslu dosáhl v roce 2022 výše 1,4 miliardy EUR. Estonsko se soustředí na projekty v oblasti precizního a ekologického farmařen a modernizace technologií na zpracování potravin.

V roce 2022 činila hodnota celkové produkce zemědělského sektoru 1,59 miliardy eur, tedy o 41 procent více ve srovnání s předchozím rokem. Výsledek roku 2022 byl ovlivněn jak nárůstem sklizně obilí, tak poklesem stavů hospodářských zvířat a drůbeže. Vzrostla produkce obilnin a brambor, produkce zeleniny se snížila. Z živočišné produkce činí hovězí 15 % a zbytek je skopové a kozí maso a vepřové s drůbeží. Produkce vepřového masa se snížila o 2 %, zatímco produkce drůbeže vzrostla o 4 % a produkce hovězího o 3 %.

Nárůst dovozu zemědělských produktů a potravinových přípravků byl 485 mil. eur. Estonsko nadále zůstává v této oblasti závislé na dovozu potravin. Příležitosti se proto nabízejí jak potravinářským firmám, které mohou do Estonska dovážet veškeré druhy potravin včetně těch rychle se kazících, ale také strojírenským firmám, které mohou nabízet své zpracovatelské linky a automatizované provozy. Poptávaná jsou také diagnostická a digitalizovaná řešení. Prudký nárůst produktivity práce (+32,8 %).

Jednou z hlavních výzev pro estonské zemědělství v roce 2023 bude potřeba zvýšit produktivitu a efektivitu a zároveň snížit dopad zemědělských dopadů na životní prostředí. To vyžaduje, aby odvětví investovalo do udržitelných zemědělských postupů, jako je přesné zemědělství a ekologické zemědělství.

Přesné zemědělství : Estonská vláda investuje do technologií přesného zemědělství, jako je dálkový průzkum, přesné zavlažování a přesné hnojení, aby se zvýšila produktivita plodin a snížil dopad na životní prostředí. Vláda například investovala 2,6 milionu eur do vývoje platformy pro přesné zemědělství s názvem AgriSemantics, jejímž cílem je zvýšit efektivitu zemědělské výroby. Kromě toho Estonská zemědělská univerzita zahájila výzkumný projekt s názvem "Přesné chovy hospodářských zvířat", jehož cílem je vyvinout technologie přesného zemědělství pro živočišnou výrobu.

Ekologické zemědělství : Estonská vláda podporuje rozvoj ekologického zemědělství, aby uspokojila rostoucí poptávku po biopotravinách na světovém trhu. Estonsko si stanovilo cíl zvýšit do roku 2030 plochu ekologického zemědělství na 25 % zemědělské půdy v zemi. V roce 2020 dosáhla plocha ekologického zemědělství v Estonsku 20 901 hektarů, což představuje 18,5 % zemědělské půdy země.

Estonské potravinářské odvětví je významným přispěvatelem k ekonomice země a v roce 2022 tvořilo přibližně 3 % HDP země. Odvětví se zaměřuje na vysoce kvalitní výrobky s přidanou hodnotou, jako jsou mléčné výrobky, masné výrobky a ryby. Příležitosti pro spolupráci v tomto odvětví zahrnují výrobu přísad a aditiv a také vývoj nových potravinářských výrobků. Hlavní výzvou je potřeba zajistit kvalitu a bezpečnost potravinářských výrobků a zároveň vyhovět měnícím se požadavkům spotřebitelů. Estonská potravinářská a veterinární rada např. investuje do vývoje systému sledovatelnosti potravin, který spotřebitelům umožní sledovat původ potravinářských výrobků.

Podle oblasti činnosti byly nejaktivnějšími investory výrobci ostatních potravinářských výrobků (hotové potraviny, omáčky, cukrovinky atd.) – 11,5 milionů eur investic, nápojový průmysl (10,2 milionů eur) a rybářský průmysl (10,5 milionů eur). Investice do ostatních sektorů byly necelých pět milionů eur. Cílem estonského potravinářského průmyslu se stále více stává snaha nabízet zdravější potraviny s méně konzervanty a náhražkami. U hlavního města v současné době vzniká nové zpracovatelské centrum pro kakao a další exotické surové potraviny dovážené z Asie a Afriky.

V Paide pokračuje stavba nejmodernějšího mlékárenského závodu v Pobaltí. Závod zahájí provoz v létě 2023. Při výstavbě nového komplexu je prioritou klimatická neutralita a udržitelnost. Veškerá tepelná energie využívaná v závodě bude pocházet z obnovitelných zdrojů energie a do budoucna se plánuje postupný přechod na uhlíkově neutrální řešení. Na místě vznikne také solární park.

Cíl snižovat emisní zátěž že živočišné výroby ohlásily také další estonské firmy s dílem do roku 2025 učinit své výrobní procesy uhlíkově neutrálními a nejpozději do roku 2040 takto reformovat celý výrobní řetězec od hospodářských zvířat až po spotřebitele.

Na estonském trhu má své pevné místo české pivo, které se vyskytuje ve všech estonských supermarketech i většině restaurací. Rovněž velmi úspěšná je produkce vlastního piva, která je rozdělena mezi dva hlavní estonské producenty A. Le Coq a Saku. V poslední době tato oblast zažila určitý boom, kdy na estonský trh vstoupilo mnoho minipivovarů, které se těší oblibě u zákazníků.

Estonská vláda plánuje sloučení většiny estonských státních kontrolních laboratoří do jedné instituce. Nová laboratoř bude postavena v Tartu, kde se v současnosti nachází několik samostatných laboratoří. Cílem nové instituce bude sjednotit kontrolu kvality potravin a zemědělské produkce, kvalitu vody a půdy, složení léčiv atd. Investice do přístrojového vybavení se plánuje ve výši cca 15 milionů eur.

Estonsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688