mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:02

Libanon - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Pokračující ekonomická krize, důsledky pandemie koronaviru a výbuchu v bejrútském přístavu v srpnu 2020 nadále akcentují akutní potřebu udržení standardů zdravotní péče pro všechny příjmové kategorie obyvatel. I přes to, že je od prosince 2021 dovoz farmaceutik do země významně usnadněn, Libanon nadále trpí nedostatkem léků a léčivých přípravků. Země potřebuje modernizovat zdravotnická zařízení, včetně odborného zaškolení zdravotnického personálu a výměny profesních znalostí na mezinárodní úrovni.

Libanonskému zdravotnickému systému dominuje soukromý sektor, který se zaměřuje spíše na nemocniční léčebnou péči (48 % celkových výdajů na veřejné zdraví) než na primární a preventivní zdravotnická opatření. V roce 2022 se do Libanonu dovezlo zdravotnické vybavení v hodnotě 185 milionů USD, z toho 27 % bylo původem z USA.

Libanon dováží přibližně 95 % svých farmaceutických produktů. V důsledku pokračující ekonomické krize dosáhla v roce 2022 celková hodnota dovozů léčiv do Libanonu 552 milionů USD, z toho z Německa byly dovezeny farmaceutika v hodnotě 71 milionů USD.

Hlavními dovozci léčiv do Libanonu jsou Německo (17 %), Švýcarsko (10 %), Spojené státy (9 %), Francie (9 %), Irsko (6 %) a Itálie (4 %).

Pro mezinárodní farmaceutické společnosti je Libanon dlouho malým, ale důležitým exportním trhem. Až donedávna, s přibližně 50 % celkových výdajů na zdravotní péči a přibližně 3,5 % HDP, patřily výdaje země na léky k nejvyšším v regionu Středního východu.

Plán libanonské vlády na řešení krize ve zdravotnickém sektoru se nadále zaměřuje na zlepšení přístupu ke komplexní primární zdravotní péči (PHC) pro všechny obyvatele, včetně nejnižší příjmové kategorie (i syrské a palestinské uprchlíky) prostřednictvím finančních dotací ve formě:

  • poskytování bezplatné léčby chronických onemocnění,
  • poskytování léků na akutní onemocnění, zdravotnických potřeb a komodit pro reprodukční zdraví,
  • poskytování bezplatného očkování všem dětem do pěti let,
  • bezplatné vakcinace proti covidu-19 (prioritním skupinám),
  • zlepšení přístupu k nemocničním službám včetně pohotovosti,
  • zvýšením přístupu k informacím o zdravotní péči pro nejzranitelnější dospívající a mládež.

Zdravotnický sektor trpí akutním nedostatkem finančních prostředků nejen na nákup zdravotnických potřeb, ale i na adekvátní platové ohodnocení zdravotnického personálu a lékařských specialistů. Nemocnice a zdravotnická zařízení potřebují celkově modernizovat.

Česká republika dlouhodobě aktivně podporuje libanonský zdravotnický sektor (MEDEVAC, vázané peněžní dary, humanitární pomoc), díky čemuž mají české výrobky v zemi velmi dobrý zvuk a česká kvalita zdravotnických výrobků je vysoce ceněna. Dlouhodobá česká podpora zdravotnického sektoru v zemi následně výrazně usnadňuje i komerční vstup českých výrobců a exportérů zdravotnického zařízení na libanonský trh.

Od roku 2021 je v platnosti rozhodnutí libanonského ministra zdravotnictví o zjednodušení dovozních podmínek pro léky a farmaceutika již certifikované v EU, USA a WTO. Tyto léčiva mohou být dováženy do země bez zdlouhavého testování a licenčních řízení.

V Libanonu se v posledních letech několikanásobně zvýšila poptávka po potravinových doplňcích, vitaminech a organických produktech, kterých je na trhu nedostatek, čímž se také otevírá prostor pro české exportéry ve farmaceutickém průmyslu.

Libanon si vysoce cení i odbornosti českých lékařů a má zájem o odborná školení a výměnné odborné stáže.

Libanon, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688