mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:06

Katar - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Základním pilířem katarského energetického sektoru je zkapalněný plyn. Vláda však věnuje pozornost i nekonvenčním energetickým technologiím, které jsou ekologicky šetrné. Národní strategie pro životní prostředí a změnu klimatu stanovuje cíl snížení emisí skleníkových plynů a zvýšení obnovitelných zdrojů energie o 25 % do roku 2030. Díky specifickým přírodním podmínkám zvyšuje Katar podíl obnovitelných zdrojů energie na energetickém mixu. Masivně investuje do fotovoltaiky, větrných elektráren nebo do výroby tzv. modrého amoniaku.

Katar očekává, že plyn, jako čistší palivo ve srovnání s ropou nebo uhlím, zůstane klíčový pro globální ekonomiku ještě několik desetiletí. Katar je největším světovým producentem LNG. Má také schopnost přepravovat LNG kamkoli na světě, jelikož disponuje flotilou tankerů, kterou dále rozšiřuje. Do roku 2026 chce rozšířit produkci LNG na 127 milionů tun ročně. Jelikož plyn má být považován za čistší zdroj energie, katarská produkce plynusvětu pomoci v boji proti změně klimatu globálně díky tomu, že umožňuje přejít od vysoce znečišťujících paliv, jako je ropa a uhlí, k obnovitelným zdrojům energie.

Katar uvažuje dlouhodobě. V říjnu 2021 přijal národní strategii pro životní prostředí a změnu klimatu. Jedním z hlavních bodů strategie je snížení emisí skleníkových plynů o 25 % do roku 2030, zvýšení norem kvality vnějšího ovzduší a aktualizace mezních hodnot do roku 2024. Systém veřejné dopravy by měl být do roku 2030 ze 100 % elektrický. (Před fotbalovým šampionátem na podzim 2022 oznámila vláda plnění tohoto cíle na 25 %.) Katarský emír vytvořil nové Ministerstvo životního prostředí a změny klimatu, jen několik týdnů před konferencí OSN o změně klimatu COP-26 v Glasgow.

Katar investuje do vývoje a využití inovativních technologií a řešení a do obnovitelných zdrojů vzhledem k tomu, že má výhodu dlouhého větrného pobřeží a slunečného podnebí. Země buduje rozsáhlé solární elektrárny. V roce 2022 byla uvedena do provozu solární elektrárna Al Charsá s kapacitou cca 880 MW (cca 10 % katarské spotřeby elektřiny). Katar nedávno oznámil plán na vybudování dalších dvou solárních elektráren, a to v Mesaieedu (s kapacitou 410 MW) a v Ras Laffanu (s kapacitou 470 MW).

Významnou oblast energetického sektoru tvoří výzkum a vývoj vodíku a bio-energetiky. Katar je nicméně k jeho masovému využití zatím skeptický. Důvodem je zejména nákladnost přepravy. Jako nejperspektivnější se v tomto kontextu jeví výroba amoniaku, a to i s ohledem na přepravu a pozdější extrakci vodíku. Na podzim 2022 podepsal Katar (dceřiné společnosti Qatar Energy) s konsorciem ThyssenKrupp a Consolidated Contractors Company kontrakt na stavbu továrny na tzv. modrý amoniak (Ammonia-7 Project) v celkové hodnotě více než 1 mld. USD. Továrna by měla být uvedena do provozu v roce 2026 a provozovat by ji měla dceřiná společnost Qatar Energy (Qafco) v průmyslové oblasti Messaíd. Modrý amoniak, při jehož výrobě se uvolňovaný CO2 zachycuje a ukládá, může být přepravován konvenčními nákladními plavidly a později využíván jako palivo v elektrárnách.

Investice do “modrého amoniaku” a budování zařízení na zachycování a ukládání CO2 při jeho výrobě jsou součástí naplňování katarské strategii udržitelnosti. Ta klade důraz na zodpovědný přístup k produkci čisté a cenově dostupné energie s cílem usnadnit energetický přechod na obnovitelné zdroje. Její součástí je závazek Kataru zavádět další technologie na zachycování a ukládání CO2 s cílem dosáhnout v roce 2035 kapacity 11 mil. tun ročně.

V Kataru by se mohly uplatnit inovativní společnosti, které se orientují na smart technologie, zaměřené na úspory v energetice, řídicí systémy, fotovoltaiku nebo na výzkum a vývoj inovativních technologií a nových zdrojů energie (vodík, amoniak). Perspektivní by mohly být katarské investice do českých startupů v tomto odvětví či do výzkumných projektů, dále například spolupráce v rámci vodíkové strategie ČR.

Katar, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688