mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:11

Írán - ICT, elektronika, kyberbezpečnos, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

V důsledku sankcí je pro zemi obtížné dovézt jakoukoliv elektroniku a spotřebiče. Nabídka sestává zejména z čínských výrobků. Většina modelů je až několik let stará. Časté jsou také padělky a pašované zboží, odhaduje se, že 40 % elektroniky a spotřebičů je do Íránu dováženo nelegálně. Elektronika ze Západu se v obchodech objeví pouze výjimečně a je prodávána za velice vysoké ceny. Obecně na trhu chybí zejména domácí spotřebiče (lednice, mrazáky, pračky, myčky, šlehače, mixéry, mlýnky, trouby), jejichž dovoz je aktuálně zakázán za účelem dosažení soběstačnosti ve výrobě těchto zařízení. Lze však dovážet součástky, náhradní díly a kontrolní a monitorovací systémy pro domácí spotřebiče. Dále na trhu chybí drobná elektronika a PC komponenty, jako jsou kvalitní routery, notebooky, mobilní telefony, tablety, roste též poptávka po zařízeních pro chytrou domácnost (například robotické vysavače).

Největší podíl na trhu s dováženou elektronikou představují mobilní telefony/smartphony. V roce 2021 bylo do Íránu dovezeno přes 13 mil. smartphonů, o 42 % více než v předchozím roce. Dominují značky Samsung, Xiaomi, Huawei a Nokia. Import smartphonů je realizován zejména z Číny a dále přes SAE, Singapur a Vietnam.

Odhaduje se, že Íránci ročně nakoupí domácí spotřebiče v celkové hodnotě přesahující 6 mld. USD. Z toho je do země nelegálně dovezené zboží dosahující hodnoty 2,5 mld. USD. Raísího vláda na konci léta 2021 prodloužila zákaz dovozu domácích spotřebičů do března 2022. Očekává se, že tento zákaz, který je v platnosti již od roku 2018, bude poté minimálně o další rok prodloužen. Cílem íránské vlády je dosáhnout do roku 2025 úplné soběstačnosti ve výrobě domácích spotřebičů. Zákaz se ovšem nevztahuje na součástky a náhradní díly potřebné pro výrobu a servis těchto zařízení. Domácí produkce navíc zatím nedokáže uspokojit vysokou poptávku na trhu. Stává se proto, že v obchodech bývají k dostání poslední kusy zboží, případně se na prodejně nachází pouze vystavený kus, který není na prodej, a produkt je tak možné pouze zamluvit. Dodací doba se však v takových případech může protáhnout až na několik měsíců. Bohatší Íránci navíc stále dávají přednost dovezenému zboží. Jakmile se některému obchodníkovi podaří získat k prodeji zahraniční produkty, obchod, ať už kamenný, či internetový, se v krátkém čase přeplní zákazníky, kteří jsou schopni nabízené zboží vykoupit během jednoho až několika dní.

Od roku 2018 (opět v souvislosti se znovuzavedením protiíránských sankcí USA) jsou v Íránu těžko dostupné počítače a související komponenty. Ceny tohoto typu zboží rychle rostou, jen v průběhu roku 2018 se zdvojnásobily. Nejnovější počítače, monitory, tablety, ale i tiskárny, routery nebo počítačové myši v podstatě nejsou k dostání. Starší modely, které například v ČR již o polovinu zlevnily, jelikož je nahradily modely nové, se v Íránu prodávají naopak o třetinu až polovinu dráž, než byla zaváděcí cena těchto produktů v ČR. Tento typ zboží je tak kvůli vysoké ceně pro mnohé Íránce nedostupný. Často se také stává, že lze produkty zakoupit pouze s původní kabeláží určenou pro asijský trh. Konektory pak není možné bez redukce zapojit do íránských zásuvek. Běžně k dostání nejsou ani některé druhy propojovacích kabelů a redukcí, například video redukce z HDMI na konektor RJ45.

Írán, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688