mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:14

Indie - Průmyslové technologie, průmysl 4.0, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

České strojírenství má v zemi vynikající pověst, Indové oceňují kvalitu a robustnost českých zařízení, které v obtížných klimatických podmínkách snesou horší zacházení. Sektor průmyslu se podílí na tvorbě HDP země 26 %. Zahraniční dodavatelé musejí být připraveni na spolupráci s domácími firmami a alespoň částečné předání technologií a know-how. Některé české firmy uplatňují model částečné výroby v Indii kombinovaný s dodávkou komponent z ČR. Výhodou je nejen levná pracovní síla a zkrácení vzdálenosti k zákazníkům, ale i možnost lokálního outsourcingu a překonávání některých celních překážek. Jedná se například o strojní zařízení a celky pro papírenský průmysl či kovoobráběcí průmysl.

Strojírenství je pro Indii jedním z klíčových sektorů pro další průmyslový a ekonomický rozvoj s významným podílem na indickém HDP (17 %) a pracovním trhu (přímo ve strojírenství a v návazných oborech pracuje přibližně 9 mil. Indů). Národní průmyslová politika (NPP) indické vlády má za cíl nastartovat další rozvoj a modernizaci sektoru. Podle NPP má v roce 2025 sektor strojírenství přispívat 25 % k HDP a zajistit až 30 milionů pracovních míst. Vláda chce posílit celý související „ekosystém“, včetně využití různých pobídkových a dotačních mechanismů, vzdělávacích programů zaměřených na školení kvalifikované pracovní síly, harmonizace technických standardů a norem, a zavádění celních a proexportních politik. Export strojírenských produktů z Indie by se měl v důsledku implementace vládních politik zvýšit ze současných 27 % na 40 % domácí produkce, a zároveň by se měla zvýšit i míra uplatnění domácích strojírenských zařízení a výrobků na indickém trhu z 60 % na 80 %.

Za tímto účelem indická vláda v roce 2014 schválila strategii s cílem zvýšení globální konkurenceschopnosti indického strojírenského sektoru („Scheme on Enhancement of Global Competitiveness of Capital Goods Sector”). Hlavní pilíře strategie byly potvrzeny i v NPP z roku 2016 („National Capital Goods Policy“). Hlavními sub-sektory, na které se indická vláda zaměřuje, jsou obráběcí stroje, textilní stroje, stavební a těžební stroje, a stroje pro zpracovatelský průmysl. Prvotní rozpočet na realizaci politiky činil cca 120 mil. USD. Mezi hlavní pilíře strategie patří vytvoření center excelence pro strojírenský výzkum, vývoj a inovace, rozvoj integrované průmyslové infrastruktury, sdružená centra strojírenských zařízení pro textilní průmyslovou výrobu a národní testovací a certifikační centrum po vzoru automobilového průmyslu. V neposlední řadě byl vytvořen národní technologický fond s cílem podpořit akvizici a transfer do Indie zahraničních špičkových technologií a know-how.

České strojírenství má v Indii vynikající pověst a těší se velké důvěře. Indové oceňují kvalitu a robustnost českých strojírenských zařízení, které v obtížných klimatických podmínkách snesou horší zacházení. České stroje v Indii představují zajímavou kombinaci kvality a ceny. Zahraniční dodavatelé musí být připraveni na koprodukci v Indii a alespoň částečné předání technologií a know-how. Některé české firmy uplatňují model částečné výroby v Indii kombinovaný s dodávkou klíčových komponent z ČR. Výhodou je nejen levná pracovní síla a zkrácení vzdálenosti k zákazníkům, ale i možnost lokálního outsourcingu a překonávání některých celních překážek.

Indie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688