mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:21

Arménie - ICT, elektronika, kyberbezpečnos, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Sektor v posledních letech vzkvétá. Další rozvoj představuje také jednu z vládních priorit (Arménie má i speciální ministerstvo high-tech průmyslu), podporují se inovativní startupy a v plánu je rovněž velká digitální transformace země. Arménie disponuje řadou talentovaných programátorů a vývojářů různých specializací. Průměrný plat IT profesionála v soukromém sektoru se v roce 2020 pohyboval kolem 1 300 USD. Platy a ceny za kvalitní IT služby jsou několikrát nižší než v ČR, pro české firmy tak může být výhodné outsourcovat některé IT služby do Arménie.

Sektor informačních a komunikačních technologií (ICT) v posledních letech vzkvétá a pro Arménii představuje jedno z nejperspektivnějších odvětví. Významný je díky konkurenceschopné pracovní síle, podílu na HDP a neustálému růstu. Sektor ICT zaznamenal v posledních letech výrazný růst – odvětví rostlo až o 20 % ročně, včetně stabilního růstu v roce 2020 navzdory dopadům pandemie a regionálního konfliktu.

Země disponuje řadou talentovaných programátorů a vývojářů, kteří se specializují mimo jiné na vývoj softwaru, web design, IT služby a poradenství, tvorbu mobilních aplikací, počítačovou grafiku, hry a multimédia, práci s daty, výzkum umělé inteligence a různé inovativní technologie. Mezi další rozvinuté oblasti patří přizpůsobení a testování softwaru, design a testování čipů.

Firem působících v ICT je přes tisíc, výnos je přes 1 mld. USD ročně. Počet pracovníků v ICT sektoru velmi rychle roste. Pro srovnání, v roce 2020 v něm bylo zaměstnáno cca 15 tisíc lidí, ale jen v prvním čtvrtletí roku 2021 se počet zaměstnanců ICT zvýšil o více než 28 % na cca 19 tisíc osob. V roce 2022 počet zaměstnanců v oboru ICT vzrostl přibližně o 50 % ve srovnání s rokem 2021 (v důsledku ruské agrese proti Ukrajině se do Arménie přestěhovala řada IT profesionálů mimo jiné z Ruska). V současnosti tak odvětví zaměstnává přibližně 30 tisíc pracovníků.

Sektor využívá poměrně vysoký vědecký a vzdělanostní potenciál obyvatelstva (odborníků v oblasti vývoje softwaru, průmyslové výpočetní techniky, elektroniky a polovodičů). Řada místních univerzit a výzkumných institucí rozšířila svou nabídku programů relevantních pro ICT, aby tak byl umožněn další růst sektoru a budoucí dostupnost kvalifikovaných pracovníků. V zemi působí řada kvalitních univerzit, včetně Jerevanské státní univerzity a Americké univerzity v Arménii, které nabízejí programy v oblasti informatiky, inženýrství a příbuzných oborech. Kromě toho existuje řada soukromých vzdělávacích institucí, které poskytují školení a kurzy v různých oborech IT (například TUMO centrum kreativních technologií). ICT sektor je také jeden z nejlépe placených na arménském trhu práce, obzvlášť pokud jde o zaměstnání u mezinárodních společností.

Právě platy představují jednu z konkurenčních výhod Arménie. V roce 2020 se průměrný plat IT profesionálů pohyboval kolem 420 tisíc AMD (zhruba 19 tisíc Kč, při dnešním kurzu 23 tisíc Kč) ve veřejném sektoru a 640 tisíc AMD (zhruba 29 tisíc Kč) v soukromém sektoru. Platy v soukromém sektoru se nyní pohybují kolem 750-900 tisíc AMD (při dnešním kurzu 41-50 tisíc Kč). Průměrné platy a ceny za kvalitní IT služby jsou tak v Arménii stále nižší než v ČR. Pro české firmy tak může být výhodné outsourcovat některé IT služby do Arménie (za předpokladu, že se nejedná o zvlášť citlivé oblasti, data či technologie).

Vláda Arménie aktivně podporuje rozvoj ICT průmyslu, který považuje za strategický sektor a jeden z vhodných prostředků pro dlouhodobý ekonomický růst. V roce 2019 bylo vytvořeno speciální Ministerstvo hi-tech průmyslu, mezi jehož hlavní cíle patří vytváření podmínek pro udržitelný rozvoj ICT průmyslu.

Arménie se snaží vytvářet příznivé prostředí pro přímé zahraniční investice do sektoru ICT. Jako své hlavní konkurenční výhody oproti dalším zemím uvádí mimo jiné schopnost provádět vědecký výzkum a experimentální práci podle mezinárodních standardů, vysoce kvalitní a talentované specialisty, univerzitní vzdělávací programy v oboru IT a dalších souvisejících specializacích, levnou pracovní sílu s vysokou úrovní konkurenceschopnosti a nízkými provozními náklady, podporu sektoru ze strany státu a ochotu zlepšit investiční prostředí, rozsáhlé zkušenosti se spoluprací s velkými nadnárodními společnostmi a také právní rámec pro ochranu duševního vlastnictví, který splňuje mezinárodní standardy. Mnoho mezinárodních společností outsourcuje a zadává vývoj softwaru a další IT služby arménským firmám.

Obrat arménského IT sektoru vzrostl v roce 2022 o více než 50 %. Další rozvoj sektoru představuje také jednu z hlavních vládních priorit, podporují se inovativní start-upy (více než 1000 začínajících podniků získalo v roce 2022 významná daňová zvýhodnění) a v plánu je rovněž velká digitální transformace země. V souladu se strategií digitalizace, jež byla schválena v únoru 2021, je v plánu přechod Arménie k digitální společnosti. Strategie předpokládá digitální transformaci vlády, ekonomiky a společnosti mimo jiné prostřednictvím zavádění a rozvoje inovativních technologií, kybernetické bezpečnosti, ochrany dat, elektronických systémů veřejné správy (e-government), koordinace digitalizačních procesů a vytváření společných standardů.

Kromě výhod nicméně existují i nevýhody. Poptávka po kvalifikovaných pracovnících je vyšší než místní nabídka, což může způsobit problémy s dalším rozšiřováním činnosti. Arménii navíc trápí řada systémových problémů v podnikatelském prostředí, jako je nedostatečná konkurence a transparentnost, korupce, omezený přístup k financování, těžkopádné daňové a celní procedury. To vše se negativně projevuje i v sektoru ICT.

Arménie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688