mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:23

Uruguay - Zemědělství a potravinářství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Zemědělství hraje v Uruguayi stále zásadní roli na tvorbě HDP. Více než 90 % uruguayské půdy je vhodných pro zemědělskou produkci. K dispozici je 16,4 mil. hektarů, které lze využít. Technologie zatím zdaleka nedosahují evropských norem. Příležitosti se tedy naskýtají v oblasti dodávek hnojiv, zemědělských strojů či biotechnologií s přidanou hodnotou.

Zemědělský průmysl tvoří 12 % HDP a přibližně 70 % celkového vývozu Uruguaye. Hlavními zemědělskými produkty jsou sója, rýže, pšenice, kukuřice, čirok, citrusové plody a listnaté ovoce. K hnacím silám trhu patří dostatek orné půdy a příznivá exportní politika vlády, která vývoz nikterak neomezuje a nezdaňuje, jak je tomu v sousední Argentině. V roce 2022 se celková obdělávaná plocha meziročně zvýšila o 14 %. V důsledku toho dosáhla zemědělsky využívaná plocha 94 %, což je historické maximum.

Zemědělství je sektor, do kterého směřuje nejvíce investic, zejména směřujících na začlenění technologie na zpracování zrn či na technologie používané při zpracování masa. Použití technologií při zpracování rýže radikálně zvýšilo postavení Uruguaye jako vývozce této potraviny. Některé z těchto projektů lze nalézt na webových stránkách Národního institutu pro zemědělský výzkum, který usiluje o udržitelný rozvoj zemědělství prostřednictvím vytváření a přizpůsobování znalostí a technologií. V říjnu 2020 vstoupilo v platnost nové nařízení investičního zákona, které má pozitivní dopad na počet a výši investic právě v tomto sektoru (nárůst z průměrných 60 investic v roce 2019 na 500 v roce 2021). Národní rozvojová agentura vytvořila poradenský program pro malé a střední podniky, které chtějí investovat do technologií souvisejících se zemědělstvím. Tyto technologie zatím zdaleka nedosahují evropských norem. Kromě toho existují v Uruguayi komplexy (El Parque de las Ciencias, Zonamerica nebo Aguada Park), kde by případný výzkum mohl být prováděn s nízkými náklady.

Příležitosti se naskýtají v oblasti hnojiv, zemědělských strojů, biotechnologií s přidanou hodnotou. Vítány jsou taktéž metody umělé inteligence, které umožňují předvídat a optimalizovat procesy spojené se zemědělskou činností, stejně jako softwarová řešení umožňující efektivněji řídit zdroje a výrobní vstupy, a to jak u rostlinné výroby, tak při chovu hospodářských zvířat (automatizace, robotizace). Příklady jsou využití dronů pro měření a sledování plantáží a lesů, skenování půdy, sledování stavu plodin, pomoc při zavlažování, efektivnější aplikace hnojiv či odhadování výnosů.

Uruguay, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688