mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:31

Brazílie - Zemědělství a potravinářství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Sektor zemědělství Brazílie se na HDP podílí zhruba 27 % a do budoucna je predikován jeho další růst. Tato zvyšující se závislost země na výkonu zemědělství však rovněž vyvolává rostoucí potřebu dovozů. Příležitosti jsou zejména v oblasti zemědělských strojů, technologií pro agrokomplex a rovněž například v oboru vakcín. Český potravinářský průmysl je v Brazílii spojen zejména s výrobou piva. V poslední době se ukazuje, že existují příležitosti k prodeji technologií ke stáčení a balení piva k prodeji. Jako daleko nejperspektivnější zákazník pro české technologie se jeví segment brazilských malých pivovarů a mikro pivovarů. V současnosti je v provozu v Brazílii okolo 1 400 mikro pivovarů a tento segment dynamicky roste a generuje poptávku po nových technologiích.

Z hlediska strukturálního vývoje brazilské ekonomiky existují u ekonomických odborníků obavy, že trend zvyšující se závislosti BFR na agrokomplexu se odehrává vinou snižující se konkurenceschopnosti průmyslu. Z hlediska národních zájmů zemí, které chtějí do Brazílie vyvážet, je však toto dilema méně relevantní, nežli skutečnost, že narůstající důležitost zemědělství a bezprostředně návazných oborů pro ekonomiku BFR generuje zvýšenou potřebu dovozů.

Je nutno zdůraznit, že v oblasti technologií a strojů pro zemědělství mají brazilské podniky a družstva vysoké nároky nejen na výkonnost a kvalitu, ale rovněž na zajištění snadno dostupné údržby a dodávek náhradních dílů. BFR dováží zemědělské stroje a technologie od předních exportérů z Holandska, Německa, Itálie a dalších zemí. Na trhu jsou možnosti k uplatnění i pro jiné exportéry, avšak vždy za podmínek, že nabídnou stejnou kvalitu za nižší ceny a stejně spolehlivý servis.

K lepšímu využití možností, které nabízí v této oblasti brazilský trh lze doporučit cestu, kterou již zvolily například české firmy z oblasti automobilového průmyslu. Některé brazilské federální státy nyní ve zvýšené míře nabízejí daňové úlevy zahraničním firmám, které mají zájem zahájit na jejich území výrobu ve formě různých kooperací a joint ventures. Vzhledem ke skutečnosti, že v Brazílii dynamicky roste segment malých a středních pivovarů, jejichž produkce je založena na vysoké jakosti chmele, je Brazílie rovněž nadějným příjemcem českého chmele. K lepšímu poznání potřeb brazilského zemědělství lze doporučit účast na některém z veletrhů, které jsou pořádány každoročně, zvláště v jižních státech BFR. Ekonomická diplomacie MZV a CzechTrade jsou schopny poskytnout relevantní informace pro zájemce. Jeden z oborů, který má na brazilském trhu exportní příležitost je potravinářský průmysl. Z hlediska toho, jak je v Brazílii vnímána Česká republika, lze identifikovat komparativní výhodu českých výrobců technologií na výrobu a stáčení piva. Nejvíce perspektivní bude trh technologií pro malé pivovary a mini pivovary, protože to je oblast, kde výroba v uplynulých 5 letech rostla nejvíce. Zatímco s brazilským průmyslovým pivem z velkých pivovarů je obtížné soutěžit z hlediska ceny, potom mikro pivovary se jednoznačně staly módním jevem. Momentálně je v provozu v BFR okolo 1 400 mikro pivovarů a je zde prostor ke vzniku dalších, protože spotřeba piva roste. To je pozoruhodný rozvoj v porovnání s faktem, že v roce 2015 existovalo v BFR pouze 332 mini pivovarů. Mění se rovněž struktura poptávky, kdy přibývá zákazníků se zájmem o zajímavá piva originální chuti z mikro pivovarů. Výroba piva v BFR v roce 2020 dosáhla 13,3 miliardy litrů. 85,6 % mini pivovarů pracuje ve státech na jihu a jihovýchodu Brazílie, kde je rovněž nejvyšší poptávka po těchto druzích piva. Vývoj během pandemie covid-19 ukázal, že vlády federálních států BFR se nyní snaží být aktivnější a méně závislé na federální vládě v oblasti rozvoje ekonomiky a získávání investicí. To platí i pro možnosti výroby potravinářských technologií v rámci kooperací v BFR.

Brazílie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688