valasskemezirici.cz (Valašské Meziříčí)
Z regionů  |  16.08.2023 10:31:48

Oprava nádraží ve Valmezu vyjde na miliardu korun

Kdy dojde k opravě nádražní budovy ve Valašském Meziříčí? Jaká je budoucnost tohoto železničního uzlu? Počítá investor s napojením na valašskomeziříčský dopravní terminál? Nejen na tyto otázky chtěl znát odpovědi starosta Robert Stržínek, který svolal schůzku se zástupci Správy železnic, státní organizace.

„Naše město je dopravním uzlem. Jen po železnici se dá z Valašského Meziříčí vyrazit do pěti směrů a podle statistik projde místním vlakovým nádražím nejvíc cestujících ve Zlínském kraji. Dlouhodobě však nejsme spokojeni nejen se stavem samotné nádražní budovy, ale také peronů a absencí adekvátního bezbariérového přístupu,“ nastínil starosta Robert Stržínek důvody, které jej vedly ke svolání schůzky se zástupci Správy železnic. Právě tato organizace má totiž valašskomeziříčské vlakové nádraží ve správě.

Podle dřívějšího záměru mělo v roce 2024 dojít ke kompletní rekonstrukci nejen budovy a nástupišť, ale také kompletní infrastruktury (kolejí včetně nákladních, trakčního vedení atd.) s náklady přesahujícími 5 miliard . „Vzhledem k rozsahu a náročnosti tento projekt nakonec neprošel přes Centrální komisi Ministerstva dopravy, protože neobhájil ekonomickou efektivitu. Proto jsme nyní přistoupili k jeho redukci. Počítáme s opravou nádražní budovy, nástupišť tak aby odpovídala normám, zajištěním bezbariérového přístupu pomocí výtahů případně eskalátorů a také se zahloubením stávajícího podchodu o 60 centimetrů, aby mohlo dojít k úpravě kolejiště ve stanici. Zároveň by mělo dojít k částečné demolici nádraží budovy, aby byl zajištěn přímý vstup do podchodu z ulice a zároveň co nejlépe využity vnitřní prostory objektu,“ představil záměr projektu Mojmír Nejezchleb, náměstek generálního ředitele pro modernizaci dráhy a pokračoval: „Aktuálně se bavíme o nákladech ve výši do jedné miliardy korun. Záměr projektu je aktuálně v připomínkovém řízení před jeho schválením Centrální komisí Ministerstva dopravy s tím, že pokud nedojde k neočekávaným komplikacím, chtěli bychom stavbu realizovat mezi lety 20262028.“ V následných etapách by pak mělo v budoucnu dojít také k rekonstrukci dalších částíinfrastruktury nejen nádraží ve Valašském Meziříčí, ale i celé tratě vedoucí na Vsetín.

Zástupci Správy železnic zároveň uvedli, že se nebrání budoucímu propojení vlakového nádraží s dopravním terminálem v areálu bývalé Křižanovy pily, který připravuje město. „Na tomto projektu dál intenzivně pracujeme, protože propojení autobusové a vlakové dopravy v jednom místě je pro nás klíčové. Díky výborné spolupráci se Správou železnic se podařilo dohodnout napojení stávajícího podchodu na dopravní terminál, což je nezbytné k tomu, abychom cestujícím zajistili bezpečný přestup z vlaku na autobus a naopak,“ neskrýval spokojenost starosta Robert Stržínek. Město má k dispozici platný záměr, který vychází z urbanisticko-architektonické soutěže a počítá s tím, že v areálu bývalé pily vznikne nejen dopravní terminál, ale také parkovací dům, městský úřad, alej a v budoucnu i bytové domy. „Aktuálně jednáme o napojení celého areálu na ulici Nádražní prostřednictvím nového kruhového objezdu. Věřím, že do konce letošního, případně začátkem příštího roku bychom měli mít dostatek podkladů k vyhlášení architektonické soutěže na konečnou podobu objektů v areálu Křižanovy pily,“ pokračoval starosta Stržínek s tím, že: „V nejoptimističtější variantě se bavíme o tom, že bychom se stavbou dopravního terminálu a dalších nezbytných objektů, mohli začít zhruba v horizontu pěti let. Jedná se však o velmi nákladnou investici, kterou nyní odhadujeme na cirka 750 milionů korun, a proto ji musíme opravdu detailně připravit. Díky tomu, že je naše město ve velmi dobré finanční kondici, věřím, že i tuto výzvu zvládneme.“


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688