Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 0,98 % a zakončil obchodování na 35 282,52 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,38 % na 4 513,39 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se propadl o 2,17 % na 13 973,45 bodu. Index volatility VIX vystřelil o 15,51 % výše na 16,09 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA vzrostl o čtyři bazické body na 4,089 %. Ropa zlevnila zhruba o dvě procenta, zlato odevzdalo půl procenta a dolarová cena stříbra klesla o dvě a půl procenta. Bitcoin ztrácel do půl procenta a obchodoval se za zhruba 29 140 USD.

S&P 500 2. 8. 2023

Agentura Fitch snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Spojených států z nejvyššího stupně AAA na stupeň AA+. Rozhodnutí, které překvapilo investory a rozladilo americkou vládu, agentura zdůvodnila očekávaným zhoršením fiskální situace v příštích třech letech a také vysokým a stále rostoucím vládním dluhem.

Několik významných makléřských společností uvedlo, že zhoršení ratingu pravděpodobně nevytvoří trvalejší tlak na finanční trhy v USA. Pro některé investory se nicméně krok agentury Fitch stal signálem k vybírání zisků, které jim přinesl předchozí růst akciového trhu. "Domnívám se, že trh hledal důvod ke korekci. Toto zhoršení ratingu je dobrým důvodem," uvedl analytik Gregg Abella ze společnosti Investment Partners Asset Management.

Banka Goldman Sachs uvedla, že zhoršení ratingu v sobě neobsahuje žádnou novou fiskální informaci. Dodala, že nepředpokládá, že by zhoršení ratingu přinutilo významnější část držitelů dluhopisů americké vlády k prodeji těchto cenných papírů. Analytička Jane Foleyová z Rabobank upozornila, že zhoršení ratingu "nemění nic na skutečnosti, že lidé po celém světě potřebují dolary".

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍ SEANCE NA WALL STREET: https://www.investicniweb.cz/americke-akcie-2-srpna-2023