Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  02.08.2023 20:05:50

Buffettova BYD v červenci s novým rekordním prodejem elektromobilů. Dařilo se i NIO, roste však především Li Auto

Zejména v posledních letech se vzhlíží ke společnosti Tesla, jakým tempem se jí daří navyšovat produkci a pomalu se tak také v tomto ohledu zařazovat po bok předních světových automobilek. Pokud se nicméně podíváme na čínskou společnost BYD, její expanzi může i Tesla závidět. Pokud se vezme v úvahu červencová celková produkce, BYD by již byla schopna na anualizované bázi vyrobit téměř 3,27 mil. vozů NEV vozů (New Energy Vehicle). Tedy svých plug-in hybridů a elektromobilů. Pokud se z toho vezmou v úvahu čistě jen bateriové vozy, lze hovořit o anualizované výrobě 1,67 mil. vozů. Pro porovnání Tesla loni vyrobila 1,37 mil. elektromobilů, letos se jich od ní očekává cca 1,8 mil.

BYD v červenci zkrátka vyrobila celkem přes 272 tis. vozů, což je meziročně o dvě třetiny více. Čistě elektromobilů z toho bylo přes 139 tis., tedy v tomto segmentu firma rostla ještě o něco rychleji, resp. o 71 %. Pro dokreslení rozvoje firmy možno zmínit, že ještě o rok dříve v červenci 2021 firma vyprodukovala „jen“ 50 tis. elektromobilů.

 

Prodeje BYD byly v uplynulém měsíci nevýrazně pod produkcí. Celkem se k zákazníkům dostalo přes 262 tis. vozů, z toho elektromobilů necelých 135 tis. Od počátku roku tedy BYD již prodala téměř 1,52 mil. vozů, z toho elektromobilů 751,6 tis., což je za srovnatelné loňské období meziroční nárůst o takřka 86 %. Uvedená čísla vedle osobních vozů obsahují také komerční vozy. Například autobusů, které BYD produkuje také ve svém závodě v Maďarsku, v červenci vyrobila 280.

Firma právě se svými produkty pokračuje také v postupné expanzi do zahraničí. V červenci zde prodala přes 18 tis. vozů. Posledním novým trhem, kam firma začíná dodávat je Chile. Jak jsme zmiňovali v článku „Mercedes a BYD pouští na trh další společný produkt“, BYD hodlá v Jižní Americe také přímo vyrábět, když v Brazílii před měsícem odtajnila plány na výstavbu hned 3 továren.

V kontextu produkce NEV vozů je jistě od firmy zajímavým údajem, kolik vyprodukovala baterií. V červenci o celkové kapacitě 12,4 GWh, tedy od počátku roku kumulativně téměř již 72,7 GWh. Kromě baterií do vozů údaj zahrnuje také bateriová úložiště, která firma rovněž nabízí. BYD se totiž v tomto segmentu, v rámci svého programu „PV+Storage“, orientuje rovněž na oblast fotovoltaiky. Zmínit možno rovnou ještě její zaměření i na železnice. Vyvíjí svůj „SkyRail“ - jednokolejný systém pro města. Oproti budování klasické podzemní dráhy má být výstavba SkyRail o 2/3 rychlejší, resp. o 80% levnější.

NIO s novým prodejním rekordem

Čínská Tesla, jak je také často společnosti NIO přezdíváno, prodala v červenci vůbec poprvé v historii více než 20 tis. vozů. Po prodaných 13 tis. vozech v červnu konkrétně 20 426, což je meziročně více než dvojnásobek. Zájem je znát o v květnu představenou modernizovanou verzi SUV s označení ES6, kterých se prodalo v uplynulém měsíci více než 10 tis.

 

Weilai, jak je v čínštině firma nazývána, při pohledu zpět stále však vlastně příliš vozů neprodala. Od roku 2018 lze totiž v souhrnu hovořit o sotva 365 tis. elektromobilech.

Ohledně často diskutované kvality, potažmo bezpečnosti čínských vozů, možno nicméně zmínit výsledky testů z posledních týdnů. NIO pro své vozy modely ET5 a EL7 (ES7) získala pětihvězdičkové hodnocení v bezpečnostních testech Euro NCAP 2023.

XPeng zaujal Volkswagen

Podstatně kratší dobu v Číně působící konkurenční XPeng historicky celkově prodal již téměř srovnatelně, resp. přes 311 tis. elektromobilů. Zatímco v červnu prodal 8 620 vozů, v uplynulém měsíci přes 11 tis., tedy šestý měsíc v řadě se firmě podařilo prodeje navýšit. V červenci vlastně zapůsobila novinka G6, když v prvním měsíci se vozu prodalo přes 3,9 tis.

Připomenout lze, že před týdnem XPeng oznámil uzavření dlouhodobého partnerství s Volkswagenem, jehož cílem je společný vývoj dvou modelů elektromobilů třídy B pod značkou Volkswagen. XPeng poskytne především svou platformu vozu G9 a software ADAS (Advanced Driver Assistance System).

Li Auto meziročně roste nejvýrazněji

Červencovým meziročním 227% nárůstem prodejů nicméně zvítězila Li Auto, když prodala rekordních více než 34 tis. vozů. Tedy druhý měsíc v řadě pokořila hranici 30 tis. prodaných vozů. Od počátku roku se její prodeje rozrostly na více než 173 tis. vozů. Ze zmiňovaných malých mladých automobilem v uplynulém měsíci zároveň jako první pokořila hranici 400 tis. celkem prodaných vozů. Li Auto se svými třemi typy SUV s označením Li L7 až Li L9 zkrátka sklízí úspěchy, když se vlastně ale většinou nejedná o čistě bateriové vozy, ale plug-in hybridy. I přes zmiňované prodeje nicméně poměrně přemrštěně působí počet jejich 337 autosalónů ve 128 městech.

 

V kontextu produkce, potažmo dle všeho přetrvávajících výrazných prodejů také automobily Tesla, je elektromobilita letos v Číně evidentně na výrazné růstové vlně.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688