Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.08.2023 14:20:13

Divné, neužitečné, nesmyslné. Renomovaní ekonomové se pustili do rozhodnutí Fitch snížit rating USA

Ratingová agentura Fitch snížila dlouhodobý rating USA z nejvyššího možného hodnocení AAA na AA+ se stabilním výhledem. Fitch tímto krokem následuje S&P Global Ratings, která USA odebrala nejvyšší známku již v roce 2011. Z hlavních ratingovaných agentur tak USA drží nejvyšší hodnocení pouze u Moody’s Investors Service. Fitch argumentuje především očekávaným zhoršením vládních rozpočtů v nadcházejících třech letech, vysokým a rostoucím dluhovým zatížením federálních financí a erozí vládnutí v posledních 20 letech, která opakovaně vyústila v debaty nad dluhovými stropy na poslední chvíli.

Věhlasní ekonomové však rozhodnutí Fitch ostře kritizují. Bývalý ministr financí USA Larry Summers sice souhlasí, že existují důvody pro znepokojení nad dlouhodobou trajektorií federálního dluhu, ale podle Summerse schopnost USA obsluhovat svůj dluh není zpochybněna. „Myšlenka, že [rozhodnutí Fitch] vytváří riziko bankrotu státních dluhopisů je absurdní. Nemyslím, že Fitch má nové a užitečné postřehy k situaci. Jestli něco, tak data v posledních měsících ukázala, že ekonomika je silnější než si lidé mysleli, což je dobré pro kredibilitu USA,“ uvedl Summers s tím, že rozhodnutí Fitch nebude mít váhu u úvěrových analytiků.

Podobně reaguje i El-Erian, hlavní ekonomický poradce Allianz SE, podle kterého se jedná o „divné“ rozhodnutí s malou šancí ovlivnit trhy. „Drtivá většina ekonomů a analytiků bude tímto překvapená kvůli uvedeným důvodům i načasovaní,“ uvedl El-Erian s tím, že toto rozhodnutí bude spíše ignorováno, než aby mělo přetrvávající zničující dopad na ekonomiku a trhy v USA.

Zástup kritiků doplňuje Paul Krugman, autor sloupků pro The New York Times. Fitch snížil rating USA, rozhodnutí široce a správně vysmívané; nedává to smysl ani na základě jejich vlastních kritérií,“ uvedl Krugman na Twitteru. „Určitě je za tím nějaký příběh – ale je to příběh o Fitch, ne o solventnosti USA,“ dodal držitel Nobelovy ceny za ekonomii za rok 2008.

Trhy však na zprávu přece jen reagují. Akcie v Evropě mírně klesají, index Stoxx 50 klesá o necelé procento, americké futures pak předpovídají mírně negativní začátek obchodování v rozmezí -0,3 až -0,7 procenta. Zlato vnímané jako bezpečný přístav zpevňuje o půl procenta na 1950 dolaru za trojskou unci.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

02.08. 14:47  Nemele (xxx)
02.08. 14:31  Správné je to co mi vyhovuje? (Tomasso)
02.08. 14:26  Správné je to co mi vyhovuje? (Přemek)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688