europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  13.07.2023 14:37:01

Poslanci schválili plány na poskytnutí další munice pro Ukrajinu

Podle textu, na kterém Parlament nalezl předběžnou dohodu s Radou minulý týden, má akt na podporu výroby munice urychlit dodávky munice a raket na Ukrajinu a pomoci členským státům doplnit jejich arzenály. Zavedením cílených opatření, včetně financování ve výši 500 milionů eur, má tento nový právní předpis za cíl zvýšit výrobní kapacitu EU, aby se vyřešil současný nedostatek produktů pro obranné účely, konkrétně dělostřelecké munice, raketových střel i jejich součástí.

Během jednání s Radou poslanci zajistili, aby financování získala rozmanitější škála projektů a aby malé a střední podniky měly nárok na vyšší míru financování. Zasadili se rovněž o to, aby nové financování nebylo na úkor stávajícího financování politiky soudržnosti. Poslanci rovněž prosadili, aby munice poskytovaná členskými státy Ukrajině v rámci této legislativy nepodléhala vývozním omezením.

Prohlášení zpravodaje

Zpravodaj Cristian Bu?oi (EPP, RO) uvedl: „Dnešní hlasování je dalším pokrokem pro bezpečnost a obranu Evropy a pro naši neochvějnou podporu Ukrajiny tváří v tvář pokračující ruské agresi. Splnili jsme nejnaléhavější aspekt této legislativy: zajištění většího množství munice pro Ukrajinu. Je to důkaz evropské solidarity a naší kolektivní bezpečnosti.“

Další postup

Právní předpis byl přijat 505 hlasy (56 bylo proti a 21 se zdrželo hlasování). Aby vstoupil v platnost, musí jej nyní schválit také Rada.

Souvislosti

Akt na podporu výroby munice je reakcí na ukrajinskou žádost adresovanou EU o dodávku dělostřeleckých nábojů ráže 155 mm a na dohodu Rady z 20. března 2023 o třístupňovém přístupu týkajícím se munice. Členské státy byly vyzvány, aby Ukrajině urychleně převedly munici ze svých vlastních zásob (1. stupeň). Země EU se dohodly na společném nákupu jednoho milionu kusů munice (2. stupeň). Cílem třetího stupně je zvýšit výrobní kapacitu evropského obranného průmyslu. Toho by mělo být dosaženo prostřednictvím tohoto aktu, který přímo reaguje na výzvu Rady k urychlenému dodání munice a v případě žádosti i raket na Ukrajinu a k pomoci členským státům doplnit jejich zásoby.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688