ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  11.07.2023 15:51:27

CountEmissionsEU - Otázky a odpovědi. CountEmissionsEU bude společným rámcem pro kvantifikaci emisí skleníkových plynů z dopravních služeb v různých druzích dopravy.

Co tedy Komise navrhuje?

CountEmissionsEU bude společným rámcem pro kvantifikaci emisí skleníkových plynů z dopravních služeb v různých druzích dopravy. Komise navrhuje jednotnou metodiku pro výpočet těchto emisí, soubor standardních hodnot, které mohou být použity při výpočtech, a další normy pro ověřování výsledných výstupních údajů a používání výpočetních nástrojů, což podpoří řádné provádění. Iniciativa se týká jak nákladní, tak osobní dopravy a zahrnujeemise pocházející z provozu uzlů.

Proč je tato iniciativa důležitá?

Pro spolehlivé a přesné údaje o emisích skleníkových plynů a pro spravedlivé srovnání různých dopravních služeb je zapotřebí společná metodika a harmonizovaný soubor standardních hodnot. Větší transparentnost údajů o emisích skleníkových plynů může ovlivnit rozhodování uživatelů dopravy a vytvořit pobídky k využívání udržitelnějších možností dopravy. Zkušenosti odvětví ukazují, že to může podnítit inovace a změnu chování, a to jak u organizátorů dopravních služeb, tak u jejich zákazníků.

Jaká je společná referenční metodika pro výpočet emisí skleníkových plynů z dopravních služeb?

Metodika výpočtu emisí má pro CountEmissions EU ústřední význam. Na základě naší vlastní analýzy a po získání názorů zúčastněných stran navrhujeme použít metodiku stanovenou novou normou EN ISO 14083:2023. Tato norma stanoví společný soubor pravidel a zásad výpočtu emisí pro dopravní operace na základě koncepce „well-to-wheel“, včetně emisí z používání vozidel i z poskytování energie z vozidel. Vzhledem ke své mezinárodní povaze lze normu EN ISO 14083:2023 použít také pro výpočet emisí z mezinárodní dopravy, včetně těch, které zahrnují více než jeden druh dopravy.

Bude výpočet emisí skleníkových plynů z dopravních služeb pro podniky povinný?

CountEmissions EU stanoví metodický rámec, ale nereguluje, kde je třeba jej použít. Každý subjekt, který se rozhodne vypočítat a zveřejnit informace o emisích skleníkových plynů z dopravních služeb, však bude muset dodržovat pravidla EU týkající se emisí CountEmissions. To zaručuje, že údaje o emisích skleníkových plynů, které se dostanou k odesílateli, cestujícímu nebo zákazníkovi v elektronickém obchodu, jsou přesné a srovnatelné pro různé dopravní služby a operace.

Očekává se, že regulační předvídatelnost a rovné podmínky pro započítávání emisí skleníkových plynů, které EU poskytuje, povedou k postupnému zavádění na trhu, a to i ze strany malých a středních podniků, které často nabízejí své služby větším organizátorům dopravy a zprostředkovatelům.

Plánuje se ověřovací systém pro údaje o emisích skleníkových plynů zveřejněné na trhu?

Ověřování údajů o emisích skleníkových plynů a souvisejících postupů výpočtu je pro iniciativu klíčové; je třeba zvýšit důvěru v tyto údaje na trhu. S ohledem na související náklady pro toto odvětví jsme však věnovali velkou pozornost tomu, aby pravidla zůstala přiměřená a aby nevznikla další byrokracie, která by byla kontraproduktivní pro zavádění CountEmissions EU v širší obchodní praxi. To má zvláštní význam pro malé a střední podniky, které jsou velmi často pod tlakem, pokud jde o zdroje a náklady. Tento návrh proto osvobozuje malé a střední podniky od povinného ověřování dodržování pravidel EU týkajících se emisí.

Jaké druhy údajů by měly být použity pro výpočet emisí skleníkových plynů z dopravních služeb?

Kvalita a spolehlivost údajů potřebných k výpočtu emisí je stejně důležitá jako samotná metodika výpočtu. Aby se maximalizovala spolehlivost výpočtů, CountEmissions EU bude upřednostňovat použití primárních údajů, tj. údajů získaných při skutečném provádění přepravní operace. Primární údaje však často nejsou k dispozici nebo jsou pro některé zúčastněné strany, zejména pro malé a střední podniky, příliš drahé. CountEmissionsEU proto rovněž umožňuje používání sekundárních údajů, včetně standardních hodnot a modelovaných údajů.

V tomto ohledu tato iniciativa nabídne harmonizovaný soubor standardních hodnot, které budou v závislosti na typu zveřejněny v centrálních databázích EU nebo budou poskytovány prostřednictvím externích databází vytvořených třetími stranami. Externí databáze budou podrobeny zvláštní kontrole kvality. Pokud jde o modelované údaje, lze je použít, pokud je model vytvořen v souladu s normou CEN ISO 14083.

Budou povoleny externí nástroje pro výpočet dostupné na trhu?

Samozřejmě. Dostupnost technických výpočetních nástrojů (jako jsou internetové aplikace, modely nebo software) je klíčová pro usnadnění zavádění společné metodiky započítávání emisí mezi zúčastněnými stranami v oblasti dopravy. Této iniciativě mohou dobře sloužit externí výpočetní nástroje nabízené na trhu pro širší komerční a nekomerční použití, které nabízejí funkce pro automatizovaný výpočet emisí. Poskytovatelé těchto nástrojů by však měli zaručit, že splňují požadavky CountEmissions EU, včetně společné referenční metodiky, parametrů modelování a vstupních údajů. Nařízení proto bude vyžadovat, aby tyto externí nástroje výpočtu byly certifikovány v rámci EU pro emise CountEmissions.

Nebyl by tento rámec příliš složitý a zatěžující pro malé a střední podniky?

Malé a střední podniky představují převážnou většinu subjektů působících v odvětví dopravy a velmi často nemají plnou kapacitu pro měření a výpočet emisí z jejich dopravních činností. To bylo vzato v úvahu. Malé a střední podniky jsou například vyňaty z povinného systému ověřování. Další pravidla byla rovněž navržena s ohledem na malé a střední podniky, včetně poskytnutí harmonizovaného souboru standardních hodnot a možnosti používat externí nástroje pro výpočet emisí skleníkových plynů.

Více informací

Tisková zpráva

Informativní přehled

Návrh

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.01.2024Emise z dopravy uhlí a plynu evropavdatech.cz (Evropa v datech)
11.07.2023Otázky a odpovede týkajúce sa CountEmissionsEU ec.europa.eu (Evropská komise)
11.07.2023CountEmissionsEU - Questions and Answers ec.europa.eu (Evropská komise)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688