Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  07.07.2023 13:41:33

udržitelné rostlinné zdroje a ochrana půdy - Evropský Green Deal

Evropská komise přijala ve středu 5. července balíček opatření, jejichž cílem je zajištění udržitelného využívání klíčových přírodních zdrojů, posílení odolnosti potravinových systémů a zemědělství EU a nakládání s textilním odpadem. V rámci dohody byl rovněž představen vůbec první unijní právní předpis o monitorování půdy.

Navrhovaná opatření si kladou za cíl zavést udržitelné hospodaření s půdou jako normu, díky níž dojde k eliminaci zdravotních a environmentálních rizik souvisejících s kontaminací půdy. Návrhy Komise mají rovněž podpořit udržitelnost a inovace tím, že umožní bezpečné využívání technického pokroku v oblasti nových genomických technik, rozšíří využívání plodin odolných vůči změně klimatu a omezí používání chemických pesticidů. Nová opatření taktéž navrhují snížení plýtvání potravinami a textilem, což přispěje k účinnějšímu využívání přírodních zdrojů a dalšímu snížení emisí skleníkových plynů z těchto odvětví.

„Téměř před dvěma lety jsme představili program Fit for 55 pro realizaci klimatického pilíře Zelené dohody. Dnes doplňujeme naše dřívější návrhy na obnovu přírody a omezení chemických pesticidů, abychom podpořili pilíř ochrany přírody Zelené dohody. Tyto návrhy spolu úzce souvisejí a souvisejí s potřebou opatření v oblasti klimatu: zdravá půda absorbuje více uhlíku, zadržuje více vody a chrání před suchem. A umožněním bezpečného používání nových genomických technik budou mít zemědělci přístup k odolnějším plodinám, které vyžadují méně pesticidů.“

Frans Timmermans, výkonný místopředseda Zelené dohody pro Evropu

Nový předpis EU ke zvýšení hodnoty půdy
Návrh předpisu představuje harmonizovanou definici zdraví půdy, zavádí komplexní rámec pro jeho monitorování, podporuje udržitelné hospodaření s půdou a sanaci kontaminovaných lokalit. Shromažďování údajů o půdě pomůže zemědělcům k zavádění nejvhodnějších metod úpravy půdy, zvýšení její úrodnosti a výnosů, a to při minimalizaci spotřeby vody a živin. Kromě toho budou sledovány údaje o vysychání půdy, erozích či zadržování vody, což posílí prevenci proti přírodním katastrofám. Dlouhodobým cílem předpisu je dosažení zdravé půdy v EU do roku 2050 za podmínky nulového znečištění.

Přijetí návrhu pro členské státy znamená, že budou povinny posuzovat a identifikovat kontaminované lokality v rámci svých území a ty následně vyčistit na vlastní náklady, což povede ke snižování rizik pro životní prostředí i zdraví obyvatel.

NGT pro odolnější potraviny
Využívání nejmodernějších technologií a inovací představuje dle Komise klíč ke zvýšení odolnosti zemědělství. Inovativní nástroje ve formě novýchgenomických technik (NGT) dopomohou ke zvýšení udržitelnosti potravinového systému a umožní pěstování odolnějších druhů rostlin i navýšení jejich výnosů. Návrh plánuje ustanovení dvou kategorií rostlin NGT, jenž se budou dělit na ty,které jsou srovnatelné s přirozeně se vyskytujícími nebo konvenčními rostlinami, a dále na ty se složitějšími modifikacemi. Kategorie rostlin NGT budou podléhat různým požadavkům pro vstup na trh, přičemž ze strany České republiky byl již během loňského předsednictví kladen důraz na důkladné označování a přísný monitoring jejich bezpečnosti.

Udržitelnější a rozmanitější osiva
Navrhované nařízení o produkci rozmnožovacího materiálu rostlin a lesních dřevin a jeho uvádění na trh zvýší rozmanitost a kvalitu osiva a jiného rozmnožovacího materiálu rostlin. Zaručí stabilní výnosy díky využívání kvalitních odrůd rostlin i testováním jejich odolnosti vůči chorobám. Využívaná osiva budou lépe přizpůsobenazměnám klimatu, k čemuž má dopomoci například i šlechtění stromů a jejich správná výsadba.

Snížení plýtvání potravinami a textilem
Komise navrhuje, aby členské státy do roku 2030 snížily plýtvání potravinami o 10 % ve zpracovatelském průmyslua výrobě a o 30 % v oblasti maloobchodu a spotřebním průmyslu (restaurace, stravovací služby a domácnosti). V EU se každoročně vyplýtvá téměř 59 milionů tun potravin (131 kg na obyvatele). Zároveň až 78 % textilního odpadu spotřebitelů není recyklováno či jinak využíváno a končí ve směsném odpadu.

Cílem iniciativy Green Deal pro Evropu je budoucí dosažení uhlíkové neutrality a boj proti změně klimatu. Aktuálně představený balíček doplňuje předchozí návrhy v rámci pilíře zaměřeného na přírodní zdroje k zajištění trvalého zabezpečení potravin a přírodních materiálů.

Zdroj: Evropská komise
Ilustrační foto: Unsplash

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688