mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  03.07.2023 16:29:00

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Adamová Pekarová na konferenci ve Španělsku

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Adamová Pekarová na konferenci ve Španělsku

30.06.2023 / 22:45 | Aktualizováno: 03.07.2023 / 16:29

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se zúčastnila konference k Mezinárodnímu dni parlamentarismu ve Španělském Leónu, kam přijela rovněž v doprovodu 1. místopředsedy Senátu Jiřího Drahoše. Zdůraznila klíčovou roli zákonodárných sborů. Absolvovala také bilaterální jednání s předsedkyní Národního shromáždění Parlamentu MalawiCatherine Gotani Harou. Španělský král Filip VI. ve svém projevu vyzdvihl význam a hodnotu parlamentarismu, stejně jako potřebu posilování jeho principů.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová se ve španělském Leónu zúčastnila konference k Mezinárodnímu dni parlamentarismu. Ten se odkazuje k 30. červnu 1889, kdy byla založena Meziparlamentní unie.

Pozdrav se španělským králem Filipem VI.

Pozdrav se španělským králem Filipem VI.

Ve svém příspěvku vyzdvihla nezastupitelnou roli zákonodárných sborů, varovala před nedemokratickými tendencemi a apelovala za užší meziparlamentní spolupráci na regionální i celosvětové úrovni. Konference se konala v předvečer začátku španělského předsednictví v Radě EU.

Konfrence k Mezinárodnímu dni parlamentarismu v Leónu

Konfrence k Mezinárodnímu dni parlamentarismu v Leónu

Parlamenty by z logiky věci měly v demokratických politických zřízeních hrát zcela nezastupitelnou úlohu. V dnešní době však čelí kritice zejména těch, kteří to s demokracií nemyslí poctivě a kteří bezohledně sledují své vlastní sobecké cíle. Zároveň se ovšem těší svobodám a právům, které – paradoxně – mohou nabídnout pouze demokratické systémy. Aby naše parlamenty v dnešní nelehké zkoušce obstály, budou jejich prodemokratičtí členové muset namísto pouhého reagování na vývoj situace pracovat na aktivním nastolování agendy a vytvářet prostředí pro smysluplnou debatu o budoucím směřování našich společností,“ uvedla ve svém vystoupení předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Celá konference si klade za cíl posilovat demokracii prostřednictvím meziparlamentní spolupráce. Město León, které se nachází na severozápadu Španělského království, je příznačně spjato s prapočátky evropského parlamentarismu sahajícími až do 12. století.

bilaterální jednání s předsedkyní Národního shromáždění Parlamentu Malawi Catherine Gotani Harou.

bilaterální jednání s předsedkyní Národního shromáždění Parlamentu Malawi Catherine Gotani Harou.

Historie nás učí, že parlamentní systém vlády je příznivějším institucionálním prostředím pro podporu demokracie než jiná zřízení – prezidentské nebo polo-prezidentské režimy. Parlament sdružuje více politických a společenských skupin, které mají svou legitimitu přímo odvozenou z demokratických voleb. Hlavním nástrojem parlamentní práce je diskuse, která je zároveň základním principem každé skutečné demokracie,“ dodala dále předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Španělsko od 1. července do konce letošního roku přebírá rotující předsednictví v Radě EU. Konference v Leónu byla první událostí v rámci jeho parlamentní dimenze.

Pozdrav s předsedkyní španělského Kongresu Meritxell Batetovou.

Pozdrav s předsedkyní španělského Kongresu Meritxell Batetovou.

Parlamenty musí spolupracovat na mezinárodní úrovni. Vzhledem k tomu, že všichni čelíme analogickým výzvám a problémům, měli bychom spolupráci zintenzivnit. Klíčem k tomu je parlamentní diplomacie,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St   6:00  Česká republika dnes slaví 20 let v Evropské unii Euroskop (euroskop.cz)
St   2:57  Strong to severe thunderstorms are expected Wednesday from the Central Plains into.. US National Weather Service (weather.gov)
Út 23:44  Heavy rainfall predicted over the next few days may worsen existing (or result in... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688