Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  30.06.2023 10:32:35

Jestřábí komunikace ČNB pokračuje (Komentář)

Dnes zveřejněný zápis ze zasedání ČNB se opět nese v duchu zdůrazňování rizik ve směru vyšších sazeb. Mezi zmíněná proinflační rizika se z pohledu bankovní rady stále řadí fiskální politika, hrozba ztráty ukotvenosti inflačních očekávání a související riziko mzdově-inflační spirály. Směrem k vyšším sazbám by podle centrální banky mohlo působit také případné výraznější zvyšování zahraničních úrokových sazeb, které by mohlo vyvolávat tlaky na oslabení koruny.

Podpora pro růst úrokových sazeb se zmenšuje. Zatímco na květnovém zasedání podpořili zvýšení úrokových sazeb tři radní, konkrétně T. Holub, K. Kubelková a J. Procházka, poslední jmenovaný tentokrát již pro zvýšení sazeb ruku nezvedl. Většina bankovní rady se domnívá, že je předčasné diskutovat o snižování úrokových sazeb. T. Holub nicméně upozornil, že z jeho pohledu bylo toto zasedání poslední příležitostí pro zvýšení sazeb v této inflační epizodě, poté bude jedinou reálnou strategií držet „vyšší sazby po delší dobu“.

ČNB nově ukončila zveřejňování Grafu rizik inflační prognózy. Rizika poslední prognózy tak od nynějška budou popisována pouze slovně. Vzhledem k nižšímu než prognózou ČNB očekávanému růstu mezd a spotřebě domácností v Q1 23 i jádrové inflaci je z našeho pohledu hodnocení rizik poslední prognózy ČNB jako mírně proinflační poměrně překvapivé. Centrální banka se v textu odvolává na proinflační působení fiskálního konsolidačního balíčku, konkrétně změny nepřímých daní, to by nicméně mělo být podle našeho odhadu naopak spíše protiinflační (více zde: https://bit.ly/VAT_changes_CZ). Druhým faktorem působícím na vyšší úrokové sazby od poslední prognózy je pak z pohledu ČNB nový výhled vnějšího prostředí, kde podle nás pravděpodobně hlavní roli sehrála vzestupná revize výhledu trajektorie 3M Euriboru.

Celkově zápis potvrzuje záměr ČNB oddálit zahájení cyklu snižování úrokových sazeb. Trhy stále očekávají do konce letošního roku pokles repo sazby o zhruba 75 bb, což je i v souladu s naší prognózou. Přestože nová data by nás spíše v tomto očekávání utvrzovala a případně by mohla rychlost snižování úrokových sazeb v příštím roce i zvýšit, komunikace bankovní rady vychyluje riziko naší prognózy spíše směrem k delšímu setrvání sazeb na současné úrovni.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)

Přečtěte si také:

Čt 17:17ČNB snížila sazby o 50 bb a její komunikace zůstala jestřábí (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
04.03.2024Koruna na jestřábí signály guvernéra ČNB příliš nereagovala (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
22.02.2024Fed pokračuje v jestřábí rétorice, Německo je patrně v recesi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
03.08.2023ČNB bude více jestřábí než v základním scénáři své prognózy (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688