CRIF (Czech Credit Bureau)
Podnikání  |  29.06.2023 16:13:54

Ke konci května letos začalo podnikat přes 32 tisíc lidí, o 9 % více než loni

V květnu letošního roku vzniklo v České republice 6 221 fyzických osob podnikatelů (FOP) a 14 740 podnikatelů svou činnost ukončilo. Počet zaniklých FOP byl v květnu za letošní rok zatím nejnižší, ale stále 3,5krát vyšší než ve stejném měsíci loni. Oproti předchozím rokům také více lidí zahajuje podnikatelskou činnost. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

„V květnu stále pokračoval úbytek podnikatelů spojený se zaváděním datových schránek, ale již je znatelné, že se situace pomalu vrací do normálu. Předpokládáme, že během pár měsíců se počet zániků dostane opět do řádu jednotek tisíc,“ uvedla analytička společnosti CRIF Czech Credit Bureau Věra Kameníčková s tím, že vlna podnikatelských zániků začala zhruba v říjnu loňského roku a kulminovala v únoru, kdy podnikání zanechalo přes 100 tisíc lidí, aby se vyhnuli povinnosti založit si datovou schránku.

Od začátku roku ke konci května letošního roku v Česku zahájilo činnost 32 229 fyzických osob podnikatelů, tedy o 2 526 více než tomu bylo za stejné období v loňském roce a nejvíce v posledních letech. Zároveň svou činnost ukončilo 236 286 podnikatelů, což je bezmála tolik, jako za čtyři předchozí roky dohromady. Během prvních pěti měsíců tak ubylo 204 057 podnikatelů. Dle Českého statistického úřadu je v České republice více než 2 miliony fyzických osob podnikatelů s tím, že u téměř poloviny z nich není zjištěna žádná aktivita. To vytváří rezervoár pro vyšší počty lidí rušících svou živnost i následujících měsících letošního roku oproti stejnému období předchozích let, i když vrchol již máme za sebou.

Nejčastěji končili podnikání lidé v Praze a ve zpracovatelském průmyslu

Nejvíce lidí od začátku roku vstoupilo do podnikání v Praze (5 344), v Ústeckém (4 252) a v Jihomoravském kraji (3 689). Nejvíce osob ukončilo podnikání rovněž v Praze (28 096), v Ústeckém (28 391) a dále v Jihomoravském kraji (24 693). Vzhledem k vysokému počtu zaniklých podnikatelů připadl ve všech krajích na 10 zaniklých pouze 1 nový, výjimkou je Praha, kde šlo o 2 nové podnikatele. Meziročně se počet nových podnikatelů zvýšil v Plzeňském kraji (o 14 %), v Praze (o 13 %) a Jihočeském kraji (o 12 %). Nejnižší dynamiku zaznamenal Moravskoslezský kraj (2 %), Olomoucký a Ústecký kraj (shodně 4 %)

V rámci základních odvětví začalo nejvíce osob od začátku roku podnikat ve zpracovatelském průmyslu (4 451), ve stavebnictví (4 269) a v profesních vědeckých a technických činnostech (3 782). Počet nových podnikatelů meziročně nejvíce narostl v zemědělství a lesnictví (+18 %) ve stavebnictví (+13 %) a v ostatních činnostech (+5 %). Nejvíce zaniklých podnikatelů zaznamenalo odvětví obchodu (68 217), stavebnictví (35 374) a zpracovatelský průmysl (73 228).

Nejvyšší podíl, konkrétně 61 %, na zaniklých podnikatelích měli od začátku roku ke konci května lidé ve věku 61 let a více, následovali podnikatelé ve věku 51-60 let s 20procentním podílem. Právě v těchto nejvyšších věkových skupinách se také počty zaniklých podnikatelů zvýšily nejrychleji.


Zdroj: CRIF

CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF. Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.

Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Portál informaceofirmach.cz slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu.

Více informaci na: www.crif.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688