ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  28.06.2023 13:44:52

EU navrhuje nový komplexní pohled na situaci, kdy změna klimatu a zhoršování stavu životního prostředí ohrožují mír, bezpečnost a obranu

Evropská komise a vysoký představitel dnes přijali společné sdělení, v němž se stanoví, jak bude EU řešit stále větší dopad změny klimatu a zhoršování stavu životního prostředí v oblastech, jako je mír, bezpečnost a obrana.

Opakující se extrémní klimatické jevy, zvyšující se teploty a hladiny moří, desertifikace, nedostatek vody, hrozby pro biologickou rozmanitost, znečištění a kontaminace životního prostředí ohrožují zdraví a dobré životní podmínky lidí a mohou vést k nárůstu vysídlování, větším migračním pohybům, pandemiím, sociálním nepokojům, nestabilitě a nejistotě. Evropské ozbrojené síly se v důsledku změny klimatu rovněž potýkají s náročnými a měnícími se operačními podmínkami. Tyto nové hrozby již přiměly spojence a partnery k tomu, aby svá politická opatření aktualizovali.

Společné sdělení nabízí nový pohled na věc a stanoví rámec EU, jehož cílem je reagovat na zmiňované výzvy týkající se naší společnosti a našich bezpečnostních operací a na stupňující se geopolitické soupeření v oblasti zdrojů a technologií nezbytných pro ekologickou transformaci.

Nový pohled na provázanost klimatu a bezpečnosti

Tímto společným sdělením EU usiluje o lepší začlenění provázanosti klimatu, míru a bezpečnosti do vnějších politik EU prostřednictvím souboru konkrétních opatření ve všech oblastech týkajících se údajů, politik, misí, obrany a spolupráce s partnery z třetích zemí, aby se zajistilo, že dopady budou zohledněny na všech úrovních tvorby vnější politiky, plánování a operací. Toto sdělení stanoví plán EU, jehož cílem je v kontextu prohlubování klimatické krize posílit odolnost Unie a jejích partnerů a zvýšit jejich bezpečnost. Dále zlepšuje propojení mezi různými politikami, aby se zajistilo, že vnější činnost a kapacity budou dostatečné, a bude tedy možno na zmíněné výzvy reagovat.

Společné sdělení stanoví čtyři hlavní priority:

  • zlepšit plánování, rozhodování a provádění prostřednictvím spolehlivých a dostupných analýz, které se týkají provázanosti klimatu a bezpečnosti a jsou fakticky podloženy,
  • provádět opatření, kterými se bude reagovat na výzvy v oblasti klimatu a bezpečnosti v rámci vnější činnosti EU, mimo jiné začleněním provázanosti klimatu a bezpečnosti do regionálních a vnitrostátních analýz konfliktů,
  • posílit opatření, jejichž cílem je přizpůsobit se změně klimatu a zmírňovat ji, a to v rámci civilních a vojenských operací a infrastruktury členských států s cílem snížit náklady a uhlíkovou stopu a zároveň zajistit zachování provozní účinnosti,
  • posílit mezinárodní partnerství prostřednictvím mnohostranných fór a s partnery, jako je NATO, v souladu s agendou EU v oblasti změny klimatu a životního prostředí.

V zájmu splnění těchto priorit EU přijme přibližně 30 opatření, včetně: zřízení datového a analytického centra pro bezpečnost klimatu a životního prostředí v rámci Satelitního střediska EU; vyslání poradců pro životní prostředí v rámci misí a operací společné bezpečnostní a obranné politiky EU (SBOP); vytvoření platforem odborné přípravy na vnitrostátní úrovni a na úrovni EU, jako je platforma EU pro odbornou přípravu v oblasti klimatu, bezpečnosti a obrany a vypracování důkladné analýzy a studií souvisejících politik a opatření, zejména ve zranitelných zeměpisných oblastech, jako je Sahel nebo Arktida.

Souvislosti

Slovní spojení provázanost klimatu a bezpečnosti, které je ve společném sdělení zmíněno, se týká dopadů změny klimatu a zhoršování stavu životního prostředí – včetně znečisťování a úbytku biologické rozmanitosti – na mír, bezpečnost a obranu.

Problém změny klimatu je s problémem zhoršování stavu životního prostředí neoddělitelně spjat. Tyto problémy se vzájemně prohlubují a již nyní ovlivňují bezpečnost produkce potravin, neboť snižují objem sklizně hlavních plodin – jako je kukuřice, rýže a pšenice – a zvyšují riziko neúspěšné sklizně, ke které může dojít souběžně v hlavních producentských zemích. Neudržitelná produkce potravin zároveň způsobuje zhoršování stavu životního prostředí a nedostatek vody. Odhaduje se, že do roku 2050 bude mít více než jedna miliarda lidí nedostatečný přístup k vodě, míra degradace půdy by se mohla zvýšit na 90 %, zatímco poptávka po potravinách by mohla stoupnout o 60 %.

Nestabilita a nedostatek zdrojů, které jsou způsobeny klimatem a životním prostředím, mohou být – a v současné době již jsou – aktivně zneužívány ozbrojenými skupinami a sítěmi organizované trestné činnosti, zkorumpovanými nebo autoritářskými režimy a dalšími stranami, které se dopouštějí mimo jiné trestných činů proti životnímu prostředí. Tyto trestné činy se již staly čtvrtým nejrozšířenějším druhem globální a stále rostoucí trestné činnosti, přičemž způsobují další prohlubování environmentální krize, mimo jiné prostřednictvím neudržitelného využívání přírodních zdrojů.

Evropské ozbrojené síly musejí v terénu snížit své emise skleníkových plynů a závislost na fosilních palivech, a to při postupném zavádění zelené energie, aniž by byla dotčena jejich provozní účinnost a odolnost kritické infrastruktury související s obranou.

Pokud jde o obecné řešení změny klimatu, EU již mnoho let zaujímá vedoucí postavení. Změnu klimatu jakožto multiplikátor hrozeb konkrétně řeší od roku 2008 a propojením změny klimatu a krizového řízení EU a evropské obrany se zabývá od roku 2020. Toto společné sdělení reaguje na závěry Rady z března 2023 o posílení diplomatické činnosti EU v oblasti klimatu a energetiky vyzývající k lepšímu začlenění provázanosti klimatu, míru a bezpečnosti do vnější politiky EU.

Další informace

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688