mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.06.2023 15:41:00

Energetická bezpečnost hlavním tématem Baku Energy Week

Energetická bezpečnost hlavním tématem Baku Energy Week

14.06.2023 / 15:38 | Aktualizováno: 14.06.2023 / 15:41

Konec května byl v hlavním městě Ázerbájdžánu již tradičně zasvěcen energetice. Baku Energy Week do Ázerbájdžánu přivedl vysoce postavené vládní činitele i zástupce mezinárodních společností podnikajících v energetickém sektoru. Letos se akce poprvé zúčastnila také česká podnikatelská delegace vedená ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou.

Nejvýznamnější energetická událost regionu Baku Energy Week ve dnech 31. května až 3. června 2023 přilákala do hlavního města Ázerbájdžánu vlivné světové energetické stakeholdery. Akce spojila 28. ročník veletrhu International Caspian Oil & Gas, 11. ročník výstavy Caspian International Power and Green Energy a již 28. ročník prestižní konference Baku Energy Forum. V úvodním panelu konference vystoupil v letošním roce poprvé český zástupce, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Klíčovými tématy Fóra byly v letošním roce globální energetická bezpečnost a role ázerbájdžánského energetického sektoru v evropské energetické bezpečnosti a rovnováze. Pozornost byla rovněž věnována obnovitelným zdrojům energie, potenciálu a možnosti k jejich využití včetně rozvoje infrastruktury pro plánované projekty.

Není překvapením, že právě zelená energie a energetická efektivita patřily k ústředním tématům diskuze. Ázerbájdžán je regionálním lídrem a významným partnerem pro Evropskou unii v oblasti zelené energie. Enormní energetický potenciál čítající 27 000 MW na pevnině a 157 GW v Kaspickém moři přináší Ázerbájdžánu nespočet možností pro rozvoj infrastruktury a plánovanou výrobu zeleného vodíku. Mezi nejčastěji skloňované projekty posledních týdnů z daného zaměření patří podmořský kabel mezi Gruzií a Rumunskem, jímž bude možné exportovat ázerbájdžánskou zelenou energii do Evropy.

Důležitost Ázerbájdžánu jako garanta energetické bezpečnosti v Evropě zmínil ve svém vystoupení na Baku Energy Forum také ministr Síkela. Upozornil na skutečnost, že využíváním nových technologií a díky výhodným klimatickým podmínkám může země produkovat energii z alternativních zdrojů s pozoruhodným exportním potenciálem. Takto vyrobená energie může kromě ropy a plynu taktéž zvýšit roli Ázerbájdžánu při zajišťování energetické bezpečnosti Evropské unie.

Ministr byl doprovázen podnikatelskou delegací složenou z firem zaměřených na energetickou efektivitu a zelenou energii. Čeští podnikatelé v Baku absolvovali nespočet bilaterálních jednání a představovali inovativní technologie, které mohou svým ázerbájdžánským partnerům nabídnout. Zároveň kromě konference navštívili veletrhy International Caspian Oil & Gas a Caspian International Power and Green Energy, jichž se účastnilo na 250 mezinárodních společností z 30 států. Svým rozsahem se akce stala platformou pro aktivní networking a navazování nových kontaktů s potenciálními partnery.

Galerie


MIN Sikela 06_2023


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688