Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.06.2023 08:25:54

Kapitalismus pro všechny podle Petera Stavrose (video)

Peter Stavros z investiční společnosti KKR hovořil na Bloombergu o svém zájmu a podpoře takzvaného „stakeholder“ kapitalismu. Jde o systém a způsob vedení společností, který bere v potaz nejen akcionáře, ale všechny zúčastněné včetně zaměstnanců. Investor se podle svých slov začal o toto téma zajímat již v mladém věku a podle něj se nyní hodně pozornosti dává tomu, aby byl korporátní sektor odpovědný směrem k životnímu prostředí. Dostatečná pozornost ale ještě není věnována vztahu k zaměstnancům.

Private equity fondy jsou podle Stavrose ve výborné pozici, co se týče změny k lepšímu. Ve svých portfoliích totiž mají obvykle celou řadu společností a pokud by byly schopny posunout jejich fungování zmíněným směrem, mohlo by to mít dopady na celá odvětví. Na Bloombergu k tomu uvedli, že tyto fondy jsou ale obvykle spojovány s jiným přístupem. Ten se dá charakterizovat tak, že fond koupí nějakou společnost, zaměří se na snížení nákladů a zvýšení zadlužení a pak ji se ziskem prodá.

Stavros na uvedené řekl, že kapitalismus ani fondy private equity „nejsou dokonalé“, posun směrem k většímu zohlednění zájmů zaměstnanců pak je podle něj výhodný pro všechny. Jádrem fungování private equity fondu je přitom „transformace“ kupovaných firem. Tato transformace pak podle experta přináší největší plody, pokud se podaří snížit pravděpodobnost odchodu zaměstnanců z firmy a zároveň zvýšit jejich motivaci a nadšení pro práci v ní. Výraznou roli tu pak hraje právě to, že odměny a prostředí jsou dobře nastaveny nejen pro výše postavené lidi, ale pro všechny zaměstnance.

Popsaná změna ale podle investora nemůže spočívat jen v „rozdávání akcií“. Tedy v tom, že součástí odměn jsou i akcie společnosti. To není to samé jako přechod na mentalitu, kdy zaměstnanci uvažují jako vlastníci firmy a chovají se podle toho. Mělo by tedy být dosaženo celkové změny v kultuře firmy. Výrazným prvkem pak je informování lidí o chodu, výsledcích celé firmy a o tom, jaký vliv to má na její hodnotu a tudíž hodnotu akcií. To v praxi podle investora není jednoduché. Proč?

První reakcí na navrhované změny je podle Stavrose na straně zaměstnanců nedůvěra. Nevěří, že bude dosaženo zvýšení hodnoty firmy a akcií. Management firem je pak již nyní velmi zatížený a nechce se mu k řadě svých úkolů a povinností přidávat další. „Musí dekarbonizovat, každý měsíc zveřejňovat výsledky, existuje tlak na zvyšování ziskovosti, větší transparentnost a diverzitu vedení a nyní se po nich chce, aby ještě vzdělávali zaměstnance v oblasti financí a dělali z nich spoluvlastníky.“ Co mu na to Stavros odpovídá? Uvidíme ve druhé části rozhovoru.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   9:16  Ranní okénko - Česká ekonomika očekává návrat na růstovou trajektorii Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:14  Trhy podceňují šance na recesi Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688